Στη Βουδαπέστη, ουδεμία διαφοροποίηση υπήρξε. Η Σεβίλλη του Χοσέ Ετσεμπαρία, με τον Γιασίν Μπόνο να αποκρούει δύο πέναλτι της Ρόμα στη διαδικασία της «Φέρεντς Πούσκας Αρένα», νίκησε 4-1 στα πέναλτι τη Ρόμα, ύστερα από ένα παιχνίδι που έληξε 1-1 στην κανονική διάρκειά του και την παράταση, και κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο Europa League στην Ιστορία της. 

Στον τελικό του Europa League ενυπήρχε η αγωνία που φανερώνεται όταν δύο διαστάσεις της ευταξίας συγκρούονται: οι έξι νικηφόροι τελικοί της Σεβίλλης στο Europa League αντάμωναν με τον Ζοσέ Μουρίνιο, έναν από τους σπουδαιότερους προπονητές όλων των εποχών, που σε 21 τελικούς που είχε μέχρι την Τετάρτη, 31 Μαΐου, δώσει με τις ομάδες του, είχε νικήσει στους 18.

Η Ρόμα του πολυμήχανου Πορτογάλου, που σε διεθνές επίπεδο είχε ηττηθεί μόνο σε δύο τελικούς Super Cup Ευρώπης, το 2013 με την Τσέλσι να ηττάται στα πέναλτι από την Μπάγερν Μονάχου και το 2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να χάνει από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προηγήθηκε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα περίμενε κάποιος ότι ο Μουρίνιο θα είχε στήσει τη φάκα του για τα καλά, αλλά η ομάδα-απόλυτη κυρίαρχος του θεσμού έχει συνολικά πρωτόφαντες αντοχές.  

Ο Μουρίνιο έκανε το κόλπο γκρόσο, που λένε και στη Φοντάνα ντι Τρέβι, με τη χρησιμοποίηση του Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 35’. Ο Αργεντινός έβγαλε μάλλον κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούσε, όταν αντικαταστάθηκε από τον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ στο 68’, αλλά η Σεβίλλη είχε ήδη ισοφαρίσει, με το αυτογκόλ του Τζιανλούκα Μαντσίνι, ο οποίος είχε δώσει την ασίστ στον πανηγυρισμό. Ο Ιταλός θα ήταν ο μοιραίος συνολικά του τελικού.

Δεν ήταν τυπική Σεβίλλη, να κατακτά τρόπαιο ενώ είναι πίσω στο σκορ, αν και το έχει κάνει δις, με την Ντνίπρο το 2015, όταν νίκησε 3-2, και με τη Λίβερπουλ το 2016, όταν νίκησε 3-1. Αυτήν τη φορά, όμως, έπρεπει να κάνει ό,τι το 2014, όταν κατέκτησε το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι, με την Μπενφίκα.

Ο τελικός στη «Φέρεντς Πούσκας Αρένα» είχε την ένταση που αρμόζει, όχι μόνο σε τέτοιο ματς αλλά, στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και των εθνοτήτων που απάρτιζαν τα δύο σύνολα. Στη Σεβίλλη δόθηκε πέναλτι στο 75’ από τον Άντονι Τέιλορ, που το πήρε πίσω μετά την εξέταση του VAR, ενώ η Ρόμα είχε σπουδαία διπλή ευκαιρία με τον Έιμπραχαμ και τον Ιμπάνιες, αλλά και ένα δοκάρι με κεφαλιά του Σμόλινγκ στην παράταση

Μαντσίνι και Ιμπάνιες ήταν εκείνοι που στη διαδικασία των πέναλτι, με το σεσημασμένο Μαροκινό Γιασίν Μπόνο στην άλλη μεριά, αστόχησαν και που χάρισαν το έβδομο τρόπαιο στη Σεβίλλη.

Η πλάκα είναι ότι το τελευταίο πέναλτι των Ανδαλουσιάνων εκτέλεσε ο Γκονζάλο Μοντιέλ, ο ποδοσφαιριστής που ευστόχησε στο χτύπημα που χάρισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην εθνική Αργεντινής.

Σεβίλλη (Χ. Ετσεμπαρία): Μπόνο, Νάβας (95' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι (120+8' Μαρκάο), Τέλες (94΄ Ρέκικ), Φερνάντο (120΄+9 Χορντάν), Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46΄ Σούσο), Χιλ (46΄ Λαμέλα), Εν Νεσιρί.
Ρόμα (Ζ. Μουρίνιο): Πατρίσιο, Ιμπάνιες, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα (106΄ Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120΄ Μπόβε), Τσελίκ (91΄ Ζαλέφσκι), Πελεγκρίνι (106΄ Ελ Σαράουϊ), Έιμπραχαμ (75΄ Μπελότι), Ντιμπάλα (68΄ Βαϊνάλντουμ).



































V=