Να πάει και να μην ξανάρθει ήταν, για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο ημιτελικός στη Ρώμη με τον Ντανιήλ Μεντβέντεφ το Σάββατο, 20 Μαΐου, αφού όχι μόνο ηττήθηκε 2-0 σετ, αλλά έβρισε και τη μητέρα του, παλαίμαχο τενίστρια Γιούλιγια Αποστόλι, η οποία προσπαθούσε να του δίνει συμβουλές στα ρωσικά. Ο 24χρονος τενίστας την έβρισε και, όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τους γονείς τους, το μετάνιωσε πικρά. 

Αυτό αποκάλυψε ο Απόστολος Τσιτσιπάς, μιλώντας σε ελληνική αθλητική ιστοσελίδα: «Πήγε μετά από μία ώρα στο ξενοδοχείο ο Στέφανος και σχεδόν έκλαιγε, ζητώντας συγγνώμη. Και μου λέει η Γιούλιγια "τι έπαθε αυτός;" Δεν κατάλαβε καν τι έγινε! Εκείνος ήταν πολύ στεναχωρημένος που συμπεριφέρθηκε έτσι στη μητέρα του. Είπα στη Γιούλιγια "άφησέ τον, είναι ώρα". Τέλος! Αν έχει μια αδυναμία σε αυτή τη ζωή ο Στέφανος, είναι η μάνα του. Την αγαπάει τόσο πολύ, ό,τι και αν κάνει θα το δεχτεί. Της λέω ότι "πρέπει να το σταματήσεις αυτό, πρέπει να του πεις ότι είναι πλέον δυνατός, ότι είναι εντάξει μόνος του"».

Σε αυτό το θέμα, όπως είπε επέστησε την προσοχή της: «Φυσικά... Το κατάλαβε, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει οτι τον επηρέασε πάρα πολύ. Και όμως, ο ίδιος ο Στέφανος τής είπε "με επηρέασες, με συγχωρείς που ήταν αυτή η αντίδρασή μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω άλλη λύση εκείνη τη στιγμή". Πρέπει να καταλάβει η Γιούλιγια ότι οφείλει να τον αφήσει να οδηγήσει αυτός την κούρσα. Είναι πια έτοιμος και αυτό της είπα».

Βέβαια, στο περιστατικό, η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν ακριβώς αυτό, όπως τόνισε: «Στη Ρώμη η Γιούλιγια αντέδρασε καθαρά από ένστικτο μητέρας. Κινδυνεύει ο γιος μου, δεν παίζει καλά, μπορώ να τον βοηθήσω. Είναι αντίδραση της κάθε μητέρας, του κάθε πατέρα. Καθένας, βέβαια, έχει διαφορετικό τρόπο, δηλαδή αν ήταν κάποια μητέρα που δεν ξέρει από τένις, θα του έλεγε "πάμε, πέρνα καλά". Η Γιούλιγια επειδή βλέπει και το κομμάτι του τένις, κατάλαβε τι πήγαινε να γίνει, το αισθάνθηκε. Αν ο Στέφανος ήταν ένα παιδί 12, 13, 15 ετών, θα έλεγες "εντάξει, μαθαίνει, τώρα εξελίσσεται". Σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο, πρέπει να τα χειριστεί μόνος του. Δεν μπορείς να του αποσπάς την προσοχή. Πάντα ξέρουμε ότι η απόσπαση προσοχής συμβαίνει γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν εκείνη τη στιγμή τον εγκέφαλό μας. Ήταν λάθος timing».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο γιος του έχει εγκαταλείψει την προσωπική ζωή του αυτό το χρονικό διάστημα: «Την προσωπική του ζωη στην ουσία την έχει εγκαταλείψει εντελώς. Δεν ξέρω τους λόγους, είναι κάτι προσωπικό, αν και έχω συζητήσει κάποιες φορές μαζί του. Ίσως να βρίσκει κάποια ισορροπία στην προσωπική του ζωή, να ξέρει πια τι θέλει ο ίδιος. Είναι σημαντικό να μπορέσει να συνδυάσει την προσωπική του ζωή με την επαγγελματική. Δεν είναι εύκολο, αλλά εγώ βλέπω ότι αυτό χρειάζεται, αυτή την ισορροπία όλων των πραγμάτων για να πάει στο επόμενο βήμα.

Όταν ισορροπήσουν τα πάντα και νιώσει ότι είναι χαρούμενος, είναι ευτυχισμένος, έχει την προσωπική του ζωή και ένα ωραίο επάγγελμα που αγαπάει και δίνει την ψυχή του γι' αυτό. Γιατί όταν κάτι δεν πάει καλά επαγγελματικά, θα ξέρει ότι έχει την προσωπική του ζωή, που την έχει οργανώσει καλά και νιώθει ωραία. Ότι έχει δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούν και θα παίρνει ενέργεια από εκεί».