Μπορεί µε τα χρόνια να πάρει και τη µορφή του κλισέ. Αλλά, όπως και να έχει, είναι η αλήθεια. Ενα γεγονός αδιαµφισβήτητο. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν εάν και (κυρίως) πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα µπορούσε να επαναφέρει τον Ολυµπιακό στον δρόµο της κορυφής. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει.

Η πρόσληψη του «πολύ» Αντόνιο Κορδόν στη θέση του τεχνικού διευθυντή των Πειραιωτών ήταν µια απάντηση που προκάλεσε διεθνή έκπληξη. Ο τέως επικεφαλής της Μπέτις, υποψήφιος για την Μπαρτσελόνα, την Αστον Βίλα και τη Σεβίλλη, αποδέχθηκε την τεράστια προσφορά του ισχυρού άνδρα του Ολυµπιακού και εδώ και λίγες ηµέρες έχει εγκατασταθεί στου Ρέντη και ετοιµάζει την επόµενη σεζόν.

Προπονητής

Με προτεραιότητα την πρόσληψη ενός προπονητή που θα µπορέσει να δώσει ταυτότητα στους «ερυθρολεύκους» και θα αξιοποιήσει στον καλύτερο δυνατό βαθµό τους παίκτες που θα µείνουν στο ρόστερ, αλλά και εκείνους που θα αποκτηθούν. Και οι οποίοι θα είναι αρκετοί και εγνωσµένης αξίας. Βεβαίως, η περίφηµη «Metodo Cordon» (σ.σ.: µέθοδος Κορδόν) έχει συγκεκριµένες αρχές. Και ο νέος τεχνικός διευθυντής των Πειραιωτών θέλει να τις εφαρµόσει και στον Πειραιά.

Ο ίδιος δεν τραβάει τα φώτα της δηµοσιότητας, όπως άλλοι αθλητικοί διευθυντές, που τώρα ή πριν ήταν και είναι αστέρια στα γραφεία των ευρωπαϊκών οµάδων. Του αρέσει να δουλεύει, αλλά από τις σκιές. Το έκανε την τελευταία τριετία στη Ρεάλ Μπέτις, το έκανε για 16 χρόνια στη Βιγιαρεάλ, τη Μονακό και τη Γρανάδα. Πάντα σηµείο αναφοράς στις επιτυχίες των οµάδων του.

Απόδοση

Η ιστορία του Κορδόν και η σχέση του µε τα γραφεία συλλόγων χρονολογούνται από τη σεζόν 2000-2001, όταν µπήκε στο οργανόγραµµα της Βιγιαρεάλ. Μέχρι το 2016, όταν αποχώρησε, πέτυχε συνολική απόδοση των επενδύσεών του που σχεδόν πάντα συνδέονταν µε καλά αθλητικά αποτελέσµατα. Συνολικά, το κέρδος της Βιγιαρεάλ στο τέλος της θητείας του ξεπέρασε τα 200 εκατοµµύρια ευρώ. Με αυτή την οικονοµική απόδοση, η οποία έδωσε επίσης καλά αποτελέσµατα στον αγωνιστικό χώρο (ηµιτελικοί Champions League 2005-2006, δευτεραθλήτρια Λιγκ 2007-2008 ή ηµιτελικοί του Europa League 2010-2011), η Μονακό έριξε τα δίχτυα στον αθλητικό διευθυντή, ο οποίος έφτιαξε τις βαλίτσες του µε προορισµό τη Ligue 1.

Εμπαπέ

∆ηµιούργησε άλλη µία παρτίδα παικτών, ένα θριαµβευτικό οικονοµικό-αθλητικό αποτέλεσµα, µια ιστορία µε τίτλο και µε τον (αυτήν τη στιγµή) καλύτερο παίκτη στον κόσµο: τον Κιλιάν Εµπαπέ. Η Μονακό κατέκτησε το πρωτάθληµα τη σεζόν 2016-2017. Εφτασε στα ηµιτελικά του Champions League, στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας. Εφτασε στο ζενίθ µε µια εντυπωσιακή γενιά, στην οποία βρισκόταν ο Κορδόν, µε εξέχοντα µέλη, όπως οι Μεντί, Λεµάρ, Μπερνάρντο Σίλβα, Φαµπίνιο, Μπακαγιοκό. Το ίδιο διάστηµα κατάφερε να κερδίσει ένα τρελό στοίχηµα: Επέµεινε να µείνει στην πρώτη οµάδα ο Εµπαπέ. Πριν ακόµη γίνει 18 ετών. Κατάφερε µε κάποιον τρόπο να µείνει στο Μονακό, παρά τις ιλιγγιώδεις προσφορές από σηµαντικούς συλλόγους. Τα 3 εκατοµµύρια ευρώ που έδωσε ο Κορδόν στον Γάλλο αργότερα έγιναν 185 από τη µεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερµέν. Ο Κορδόν προστάτεψε τον Εµπαπέ, φρόντισε για το µέλλον του και στο τέλος η Μονακό και ο παίκτης επωφελήθηκαν.

Στίγμα

Πριν φτάσει στην Μπέτις, άφησε επίσης το στίγµα του ως διευθύνων σύµβουλος στο Hope Group, όπου οδήγησε τέσσερις οµάδες ταυτόχρονα: σε Κίνα (Chongqing), Ισπανία (προβιβάστηκε η Γρανάδα), Ιταλία (προβιβάστηκε η Πάρµα στη Serie A) και Πορτογαλία (σώθηκε η Τοντέλα). Από εκεί και έπειτα από ένα σύντοµο πέρασµα στην Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία του Ισηµερινού, υπέγραψε τελικά στη Ρεάλ Μπέτις. Στον σύλλογο της Ανδαλουσίας έκανε ένα άλµα στη διοίκηση. Ποια είναι, όµως, η µέθοδός του; Ποια είναι τα µυστικά του; Με τον καιρό έχει εξελιχθεί.

Προσαρμογή

Οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε οµάδες όπως η Βιγιαρεάλ, η Μονακό, η Πάρµα, η Τοντέλα ή η Γρανάδα. Για τον λόγο αυτόν ο τρόπος δουλειάς του αλλάζει, προσαρµόζεται στις ανάγκες. Η φροντίδα του παίκτη είναι επίσης βασική στη «µέθοδο Κορδόν». Λέει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι απλώς άνθρωποι που κερδίζουν πολλά χρήµατα. Εχουν ανησυχίες και απογοητεύσεις. Ως εκ τούτου, είναι πάντα κοντά τους. Ολο αυτό το «κοκτέιλ» έκανε τον Κορδόν «κορυφαίο» αθλητικό διευθυντή. Στο Μονακό, για παράδειγµα, είχε κατά µέσο όρο 14 σκάουτ, όπου ο καθένας έβλεπε περίπου 15 παιχνίδια κάθε εβδοµάδα, περίπου 210 σε επτά ηµέρες και 10.000 για ανάλυση σε έναν χρόνο. Αυτά τα δεδοµένα δεν χρησιµοποιούνται µόνο για τη σύλληψη ελάχιστα γνωστών παικτών. ∆ιευκρινίζουν, επίσης, τη δουλειά ενός ανθρώπου που άφησε το στίγµα του στην Μπέτις και όπου εργάστηκε και τώρα θέλει να κάνει το ίδιο στον Ολυµπιακό.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 27 Μαΐου 2023.