Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκινά την περιπέτειά του στο Roland Garros με αντίπαλο τον Τσέχο Γίρι Βέσελι, που βρίσκεται στο νούμερο 452 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά δεν είναι αμελητέος αντίπαλος στο χώμα. Ο Τσιτσιπάς αποφεύγει τον Νόβακ Τζόκοβιτς ως τον τελικό, αλλά βρίσκεται στο γκρουπ του Κάρλος Αλκαράθ, από τον οποίο ηττήθηκε στο Όπεν της Βαρκελώνης στις 23 Απριλίου. 

Για τον Έλληνα τενίστα, η προσομοίωση με τη διοργάνωση του 2021, όταν έφτασε στον τελικό, είναι απαραίτητη, αφού στα 24 του έχει δύο τελικούς Major, αλλά δεν έχει ευτυχήσει να κρατήσει το Άγιο Δισκοπότηρο. 



Το νούμερο 5 της  που έφτασε το 2021 στον τελικό και έχασε από τον Τζόκοβιτς, αναφέρθηκε στον στόχο του για το 2023: «Πρέπει να μπω σε εκείνο το mindset του τελικού (του 2021). Ήταν δύο εξαιρετικές εβδομάδες τένις για μένα, θυμάμαι πώς έκανα κάποια πράγματα και θυμάμαι τι δούλεψε καλύτερα. Είναι σημαντικό να το ξαναδημιουργήσω αυτό και να μείνω πειθαρχημένος σε όλο το ταξίδι.

Θα υπάρξουν ματς που θα είναι δύσκολα, είχα και τότε μερικά comebacks. Την προηγούμενη χρονιά επέστρεψα στην πρεμιέρα από 0-2 και μετά έφτασα μέχρι τα ημιτελικά. Και ακολούθησε ο τελικός του 2021. Οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Σε μερικούς από αυτούς δεν αρέσει το χώμα όσο εμένα και μερικοί ανέβασαν την απόδοσή τους, όπως ο Ντανιήλ Μεντβέντεφ και ο Αντρέι Ρουμπλιόφ. Παίκτες όπως τον Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πάντα απειλή. Έχω μεγάλες ικανότητες και το νιώθω. Απλά χρειάζομαι μερικά καλά πρώτα ματς και να πιστεύω ότι μπορώ να κάνω κάτι φέτος».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην φιλία του με την Αλίσα Λέμαν και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είμαι φαν της Άστον Βίλα, πάντα υποστήριζα την ομάδα. Η Αλίσα είναι χαρισματική αθλήτρια, παίζει καλό ποδόσφαιρο. Πάντα είχα στο μυαλό μου να κάνω φιλίες με άτομα από διάφορα αθλήματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τον οποίο είμαστε συχνά σε επαφή. Ήθελα να κάνω το ίδιο με κάποιον του άλλου φύλου και είναι έμπνευση. Είναι όμορφα να καταλαβαίνεις μερικά πράγματα και να μιλάς ανοιχτά για θέματα που δεν μιλάς με "συνηθισμένους" ανθρώπους.

Έχει εξελιχθεί σε μια ωραία φιλία, της εύχομαι τα καλύτερα. Είναι κάτι που προσεκτικά έχω αρχίσει να χτίζω. Όταν ήμουν μικρότερος, πέρασα μια φάση που απλά ήθελα να συγκεντρωθώ στο τένις. Δεν ήθελα να συγκεντρωθώ σε φιλίες, δεν ήταν σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Τώρα το να έχω φιλίες και συνδέσεις με ανθρώπους είναι σημαντικό για μένα γιατί μαθαίνω από αυτό και με κάνει καλύτερο άνθρωπο, κάτι στο οποίο στοχεύω κάθε μέρα».



Για το εάν μπορεί ο Τζόκοβιτς να κερδίσει το 23ο Grand Slam στο Παρίσι και να ξεπεράσει τον απόντα Ράφα Ναδάλ, είπε: «Δεν το σκέφτομαι πριν κοιμηθώ, δεν περνάει από το μυαλό μου. Θα ήταν υπέροχο για εκείνον. Αν μπορέσει να το κάνει, αξίζει μεγάλο σεβασμό. Προσπαθώ, όμως, να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου και ίσως να γίνω εκείνος που όλοι θα μισούν μια μέρα! Με την καλή έννοια. Όπως, λένε, δεν είσαι δημοφιλής όταν αρχίζεις να νικάς».