Ο Χάρης Παυλίδης συνήθιζε να λέει, κι αυτό δεν συνέβαινε µόνο ύστερα από νίκες, ότι «ο Ολυµπιακός είναι ο µεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στον κόσµο». Ο Θεσσαλονικιός µπορεί να κάθισε στον πάγκο της οµάδας πόλο γυναικών από το 2007 έως το 2022 και να ήταν ένας από τους αθλητές που ευτύχησαν να δουν το τµήµα πόλο ανδρών να κατακτά το πρώτο πρωτάθληµά του ύστερα από 21 χρόνια, το 1992, ωστόσο η λεπτοµέρεια είναι πως υποστηρίζει τον... Αρη.

Πράγµατι, ο Παυλίδης θα ήταν ακόµα και εριστικός µέσα από τα social media του για τις νίκες επί του ΠΑΟΚ, κυρίως, αλλά αυτό δεν θα τον εµπόδιζε να υπερθεµατίζει στην αξία του συλλόγου εν τω συνόλω: Η οµάδα του κατέκτησε την πρώτη Euroleague τον Απρίλιο του 2015, τέσσερις µέρες αφού ο Γιώργος Πρίντεζης είχε πετύχει το τρίποντο ώστε να οδηγήσει την οµάδα µπάσκετ στο Final 4. Σε αυτή την περίπτωση, η χρησιµότητα του αριθµού δεν είναι αµελητέα. Οι 300 τίτλοι που έχουν κατακτήσει οι «ερυθρόλευκοι» σε όλα τα οµαδικά σπορ είναι το... επίνειο της επιγραφής που έδωσε ο νυν τεχνικός της Εθνικής Κίνας. Ο Κώστας Μουρίκης που µαζί µε τον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά σήκωσαν το τρόπαιο του πρωταθλητή την Τρίτη 16 Μαΐου στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», το 11ο διαδοχικό πρωτάθληµα που κατέκτησε η οµάδα πόλο ανδρών και το οποίο τη φέρνει µόνο ένα πίσω από τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού πόλο, τον Εθνικό, έγινε ο αρχηγός που φωτογραφήθηκε µε τους 300 τίτλους. Τα τελευταία 30 χρόνια, για την ακρίβεια από το 1992, συντελέστηκε η «ερυθρόλευκη» παλινόρθωση σε όλα τα οµαδικά σπορ, παρότι υπήρξαν προβλήµατα που έπρεπε να διορθωθούν.

olympiacos

Από τη δεκαετία του ’90, η ποδοσφαιρική οµάδα έχει πάρει 21 από τα 47 πρωταθλήµατα, εκείνη του µπάσκετ ανδρών 9 από τα 13 της, το βόλεϊ ανδρών 17 από τα 31, το πόλο ανδρών 27 από τα 37, το πόλο γυναικών όλα, δηλαδή και τα 13, µε το 14ο να έπεται, ενώ το µπάσκετ γυναικών, το βόλεϊ γυναικών και το χάντµπολ ανδρών έχουν κερδίσει όλους τους τίτλους τους από το 2012 και µετά. Ο αριθµός που αθροίζεται είναι 105, µόνο σε πρωταθλήµατα και µόνο τα τελευταία 31 χρόνια. ∆ηλαδή, τουλάχιστον τρία τµήµατα νικούν κάθε χρόνο στο πρωτάθληµα, ανά περιπτώσεις περισσότερες. Αν ληφθεί για παράδειγµα το 2016, ο Ολυµπιακός νίκησε σε ποδόσφαιρο, µπάσκετ ανδρών, µπάσκετ γυναικών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών και πόλο γυναικών. Εχασε, δηλαδή, µόνο το πρωτάθληµα του βόλεϊ ανδρών από όλες τις διοργανώσεις πρωταθλήµατος όπου συµµετείχε.

78

Την αλλαγή αυτή, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που την έχει… υπογράψει, δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ηγέτης του συλλόγου έχει καθοριστική συµβολή στην κατάκτηση των 121 τίτλων από τους 300 που γιόρτασε η οικογένεια του Ολυµπιακού. Κάτι λιγότερο από τους µισούς, δηλαδή!

Το νούµερο είναι υπερφυσικό και διανθίζεται από τους 20 διεθνείς τίτλους, ξέχωρα από τις φορές που οι οµάδες του συλλόγου πλησίασαν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Εως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, ο Ολυµπιακός έχει κατακτήσει οκτώ Κύπελλα πρωταθλητριών οµάδων Ευρώπης, από τρία σε µπάσκετ ανδρών και πόλο γυναικών και δύο στο πόλο ανδρών.

Η αναλογία είναι κατακλυσµιαία και µπορεί να τη βρει κάποιος µόνο στη Βαρκελώνη, αν και εδώ πρόκειται για ειδοποιούς διαφορές. Η Μπαρτσελόνα συστήνεται ως τέτοια σε ποδόσφαιρο, µπάσκετ και χάντµπολ, αλλά δεν έχει ανταγωνιστικό τµήµα βόλεϊ, ενώ στο πόλο ανδρών λέγεται Μπαρτσελονέτα. Στο πόλο γυναικών, δε, η Σαµπαντέλ, που είναι η καλύτερη οµάδα στην Ευρώπη από το 2011, εδράζεται σε προάστιο της Βαρκελώνης και δεν έχει άµεση σχέση µε το κλαµπ. Η κατάκτηση των τίτλων, κατά εκατοντάδες πια, υποκρύπτει ότι ανά τους αθλητές των οµαδικών σπορ στην επικράτεια το διασυλλογικό όνειρο είναι να φορεθεί η φανέλα µε τον δαφνοστεφανωµένο. Ο Ολυµπιακός είναι ο τοπ προορισµός όλων των ταλαντούχων παιδιών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/5/23