Η Τότεναμ, που το κάνει συχνά, νίκησε τη Μάντσεστερ Σίτι 1-0 στις 5 Φεβρουαρίου του 2023. Στο τέλος εκείνου του παιχνιδιού, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν σκασµένος. ∆ήλωσε ότι «µείναµε εκτός διεκδίκησης πρωταθλήµατος» και τόνισε πως «δεν αναγνωρίζω την οµάδα µου». Πέρασαν τρεις µήνες και αυτή ήταν η τελευταία ήττα της οµάδας του. Αυτό το παιχνίδι ήταν ακριβώς ό,τι έπρεπε ώστε οι «πολίτες» να ξεκινήσουν µια µανιώδη αντεπίθεση, η οποία έχει καταλήξει στο να απέχουν ελάχιστα του τρεµπλ, το οποίο έχει γίνει µείζον ζήτηµα στην Αγγλία, αφού η τελευταία φορά που έγινε ήταν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999. Οι µνήµονες θα µπορούν να επαναφέρουν την εικόνα του σόλο του Ράιαν Γκιγκς µέσα στο «Χάιµπουρι», στο 109’ της παράτασης του δεύτερου ηµιτελικού µε την Αρσεναλ, στις 14 Απριλίου. Αυτό το παιχνίδι προσδιορίζεται ως ρυθµιστής της χρονιάς, αφού θεωρείται ότι έπαιξε τον σηµαντικότερο ρόλο ώστε η Γιουνάιτεντ να κατακτήσει και το πρωτάθληµα. Στο τέλος, οι δύο οµάδες είχαν διαφορά ενός βαθµού, αφού την προτελευταία αγωνιστική η Γιουνάιτεντ πέρασε µπροστά στη βαθµολογία µετά την ήττα των «κανονιέρηδων» στο «Ελαντ Ρόουντ» από τη Λιντς, µε το γκολ του Τζίµι Φλόιντ Χασελµπάινκ, στις 11 Μαΐου.

90
Η υστεροφηµία της Γιουνάιτεντ διευθετήθηκε από αυτή την εξέλιξη, µε την οµάδα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον να περνάει µεταξύ σφύρας και άκµονος προκειµένου να παραµείνει στη συλλογική µνήµη ως µία από τις κορυφαίες όλων των εποχών, µε κορωνίδα, φυσικά, τον τελικό της 26ης Μαΐου στο «Καµπ Νου» της Βαρκελώνης, όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν το τρόπαιο του Champions League επί της Μπάγερν Μονάχου µε τα δύο γκολ των αλλαγών Τέντι Σέριγχαµ και Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

Η Σίτι, φέτος, είχε επίσης µπροστά της την Αρσεναλ, που λύγισε αρκετά πιο εύκολα από την πίεση, αφού οι δύο ισοπαλίες της µε τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ» και τη Γουέστ Χαµ στο «Emirates» ήταν καταδικαστικές, ενώ οι δύο ήττες της από την οµάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, µε συνολικό σκορ 7-2, την έφεραν πίσω στο κυνήγι του τίτλου. Υστερα από το 3-1 των «πολιτών» στο «Emirates», η Νότιγχαµ Φόρεστ έστησε ανάχωµα στο συγκρότηµα του Γκουαρδιόλα. Η άλλοτε δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, η µόνη οµάδα στην Ιστορία που έχει κατακτήσει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από πρωταθλήµατα Αγγλίας, κατόρθωσε να πάρει τον βαθµό της ισοπαλίας µε σκορ 1-1 στο «Σίτι Γκράουντ», παρότι πολιορκήθηκε.

Το «λαμπάκι»

Αν και η ήττα από την Τότεναµ έφερε το ξέσπασµα του Καταλανού προπονητή, ήταν η ισοπαλία µε τη Φόρεστ που ενεργοποίησε το «κόκκινο λαµπάκι» του συναγερµού για τους παίκτες. Την επόµενη µέρα, µαζεύτηκαν όλοι και συζήτησαν σοβαρά για την κατάστασή τους, τονίζοντας ότι το να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο δεν αρκεί και ότι πρέπει να βρουν τον τρόπο να νικούν. Αυτό, όπως φάνηκε, λειτούργησε άψογα, αν και άργησε ελαφρώς. Μετά την εκτός έδρας ισοπαλία µε τη Λειψία για τη φάση των «16» στο Champions League, η Σίτι «έτρεξε» ένα σερί 15 νικών σε 16 παιχνίδια και το µόνο µατς που δεν νίκησε ήταν στην «Allianz Arena» µε την Μπάγερν Μονάχου, το 1-1 της 19ης Απριλίου, το οποίο, όµως, δεν χρειαζόταν να πάρει, αφού είχε νικήσει 3-0 στο πρώτο µατς, οπότε φόρεσε ένδυµα περιπάτου για να προκριθεί στα ηµιτελικά.

Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΕΣΤ, ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΜΠΑΚΙ» ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΗΣ


Επιβλητικός και στους αριθµούς

Η κυριαρχία µετουσιώθηκε όχι µόνο στον τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος ακόµα και στην κακή µέρα της οµάδας είναι επιβλητικός, αλλά και στους αριθµούς. Η Σίτι έχει ένα εντυπωσιακό +44 στις 15 τελευταίες νίκες της, µε ενεργητικό 51-7! Σε αυτά τα παιχνίδια περιλαµβάνονται και τα δύο 4-1 επί των Λίβερπουλ και Αρσεναλ, αλλά και το 3-0 επί της Μπάγερν.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον ακλόνητο φαβορί, παρά τον έναν βαθµό διαφορά, µε παιχνίδι περισσότερο, από την Αρσεναλ για την κατάκτηση της Premier League, αλλά, στην περίπτωση που περάσει το εµπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης την προσεχή Τετάρτη, 17 Μαΐου (µετά το 1-1 στο Μπερναµπέου), τα δύσκολα θα έρθουν το πρώτο δεκαήµερο του Ιουνίου. Ο τελικός της Αγγλίας µε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γουέµπλεϊ» έχει προγραµµατιστεί για τις 3 Ιουνίου και ο τελικός του Champions League, στην Κωνσταντινούπολη, για τις 10. Αν ρωτούσες οποιονδήποτε οπαδό της να διαλέξει ένα µατς στο οποίο θα ήθελε να νικήσει η οµάδα του, οι... εννιάµισι στους δέκα θα επέλεγαν τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Το στοιχείο της εντοπιότητας και της επιβολής στην πόλη -το οποίο είναι ζωογόνο για την καθηµερινή διάθεση- µοιάζει να προηγείται εκείνου της ευρωπαϊκής δόξας. Η Γιουνάιτεντ παραµένει η πιο βαριά φανέλα στο «Νησί», αλλά, αν η Σίτι τη νικήσει, η απόσταση θα έχει µειωθεί σε µεγάλο βαθµό.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/5/23