Τα ασημένια μετάλλια, από το Μόντρεαλ και το Λος Άντζελες, το 1976 και το 1984 αντιστοίχως, ήταν πεταμένα στο πάτωμα. Αυτό που έλειπε από το σπίτι της Σάρα Σιμεόνι στο Ρίβολι, τη γενέτειρά της στο Βερονέζε της Ιταλίας, όπου είδε το πρώτο φως στις 19 Απριλίου 1953, ήταν μία από τις κορυφαίες και πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές στη ζωή της: το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980. 

Η εμβληματική άλτρια του ύψους, που ψηφίστηκε η κορυφαία Ιταλίδα αθλήτρια του 21ου αιώνα, βρισκόταν εκτός: Το πρωί της Τετάρτης η 70χρονη σήμερα Σιμεόνι παρουσίασε το βιβλίο της «Una vita in alto» («Μια ζωή στην κορυφή») στη γειτονική Ρέτζιο Εμίλια και το βράδυ συμμετείχε σε γαστρονομικό φεστιβάλ στην πλατεία του χωριού. Εκείνη την ώρα έδρασαν οι κλέφτες: μπήκαν στο σπίτι που διαβιοί με το σύζυγό της Ερμίνιο και το γιο της Ρομπέρτ και πήραν αυτό το πολύτιμο μετάλλιο, που έμοιαζε με οικογενειακό κειμήλιο.

Το ανακάλυψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν επέστρεψε εκεί και προχώρησε άμεσα σε καταγγελία. Η Σιμεόνι βρήκε πεταμένα στο πάτωμα τα ασημένια μετάλλια και έκανε έκκληση μέσω της ιταλικής τηλεόρασης στους κλέφτες...

«Μου "πήραν" τόσο πολλές αναμνήσεις και θα ήθελα τουλάχιστον να έχω πίσω αυτό το μετάλλιο. Δεν είναι καν χρυσό, τι θα το κάνουν; Για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, γι' αυτούς τίποτα...», είπε αρχικά εμφανώς συγκινημένη και συμπλήρωσε: «Για μένα σημαίνει χρόνια προπονήσεων, θυσιών και αυταπάρνησης. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι το σύμβολο τόσων προσδοκιών και σημαίνει τα πάντα για μένα».

Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις 

Στα 18 της συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι (1971) όπου κατέλαβε την 9η θέση για να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος μαζί με την Ούλρικε Μάιφαρτ (Δυτική Γερμανία) και τη Ρόζμαρι Άκερμαν (Ανατολική Γερμανία).

Η τελευταία το 1976 πήρε το χρυσό στο Μόντρεαλ και το 1977 έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τα 2μ. (26/7/1977) με τη Σιμεόνι να απαντά τον Αύγουστο του 1978 στην Πράγα όταν πήρε το ρεκόρ με επίδοση 2.01μ και το 1980 στη Μόσχα όταν νίκησε την Άκερμαν στον τελικό.