Ο Μάικλ Τζόρνταν κέρδισε ελάχιστα χρήµατα από τα συµβόλαιά του µε τους Σικάγο Μπουλς, συγκρίνοντάς τα µε τα µυθικά ποσά που κερδίζουν σήµερα οι αθλητές στο ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, δεν βρίσκεται καν στο Top 20 όλων των εποχών σε αποδοχές από την αθλητική του δραστηριότητα ($415 εκατ.) στις οµάδες που αγωνίστηκε (Σικάγο Μπουλς, Ουάσινγκτον Ουίζαρντς), έως και την οριστική του απόσυρση το 2023. Πριν από λίγες εβδοµάδες, ο βασικός διεκδικητ ής του τίτλου του GOAT (Greatest Of All Time) από τον «Air», ο ΛεΜπρόν

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ (ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ) ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2022, ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 127 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Τζέιµς, προσπέρασε τον Καρίµ Αµπντούλ Τζαµπάρ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Εντείνοντας την άποψη των υποστηρικτών του ότι... έχει ξεπεράσει την «Αυτού Μεγαλειότητα» του παγκόσµιου µπάσκετ. Υπερβολές. ∆ιότι ακόµα και σήµερα, ο «Air» συνεχίζει να κυριαρχεί. Ο «MJ» εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος πρωταθλητής σε οικονοµικό επίπεδο και το χάσµα αυξάνεται. Από το 1984, όταν µπήκε στο ΝΒΑ, έως και σήµερα, ο Τζόρνταν έχει κερδίσει περίπου 3,3 δισεκατοµµύρια δολάρια (σ.σ.: ποσό που προκύπτει από την προσαρµογή στον πληθωρισµό της εποχής). Περισσότερα χρήµατα από οποιονδήποτε άλλο αθλητή στην ιστορία του αθλητισµού. Ο απολογισµός είναι 2,37 δισεκατοµµύρια δολάρια, χωρίς προσαρµογή του πληθωρισµού. Ο Τζέιµς δεν τα πάει άσχηµα, βέβαια. Κατατάσσεται στην 6η θέση συνολικά, µε 1,53 δισεκατοµµύρια δολάρια, σύµφωνα µε έρευνα του «Sportico» για τους πιο ακριβοπληρωµένους αθλητές στην Ιστορία.

_____

Ο Τζέιµς ήταν ο πιο ακριβοπληρωµένος (εν ενεργεία) αθλητής στον κόσµο για το 2022, προσθέτοντας στους λογαριασµούς του 127 εκατοµµύρια δολάρια. Αλλά και πάλι ο Τζόρνταν τον ξεπέρασε. Καθώς πέρυσι κέρδισε περίπου 180 εκατοµµύρια δολάρια, σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις συµφωνίες του µε τη Nike.

Η συνεργασία Nike - Jordan γεννήθηκε το 1984 και βοήθησε να µετατραπεί η Swoosh από µια µόλις κερδοφόρα επιχείρηση µε έσοδα 920 εκατοµµυρίων δολαρίων σε έναν κολοσσό 49 δισεκατοµµυρίων δολαρίων αθλητικών ειδών µε αγοραία αξία 187 δισ. δολάρια. Ο Τζόρνταν έχει εισπράξει περίπου 1,8 δισεκατοµµύρια δολάρια από τη Nike, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθωρισµός, από το πρώτο συµβόλαιο που διαπραγµατεύτηκε ο Ντέιβιντ Φαλκ για 500.000 δολάρια τον χρόνο, συν τα δικαιώµατα. Η καθαρή περιουσία του Τζόρνταν είναι 1,7 δισεκατοµµύρια δολάρια, σύµφωνα µε το «Forbes».

Επενδύσεις

Ο Τζέιµς δεν πάει πίσω. Εχει συµβόλαια µε εταιρείες όπως οι AT&T, GMC και PepsiCo, αλλά η καθαρή του αξία έχει επίσης εκτοξευθεί µε τις επενδύσεις του. Ο τέσσερις φορές MVP του NBA κατέχει µερίδια σε Calm, Blaze Pizza, Ladder/Openfi t, Lobos 1707 tequila και Fenway Sports Group. Συνολικά 13 παίκτες του ΝΒΑ βρίσκονται στους 50 πιο ακριβοπληρωµένους όλων των εποχών, περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο άθληµα.

Από εκεί και πέρα, οκτώ παίκτες του γκολφ είναι στο Top 50, συµπεριλαµβανοµένων των τριών αθλητών που κατατάχθηκαν ακριβώς πίσω από τον Τζόρνταν: Γουντς (2,5 δισεκατοµµύρια), Αρνολντ Πάλµερ (1,7 δισεκατοµµύρια) και Τζακ Νίκλαους (1,63 δισεκατοµµύρια). Οι παίκτες του γκολφ επωφελούνται από καριέρες δεκαετιών και τα µεγαλύτερα αστέρια του αθλήµατος παραµένουν δηµοφιλείς γηπεδούχοι πολύ µετά τις µεγαλύτερες νίκες τους. Ενα άλλο πλεονέκτηµα για τους ελίτ παίκτες γκολφ είναι οι ποικίλες ροές εσόδων, συµπεριλαµβανοµένων χρηµατικών βραβείων, image rights, αµοιβών εµφάνισης και σχεδιασµού γηπέδων. Ο Nicklaus Design ήταν ο αρχιτέκτονας για 425 γήπεδα σε όλο τον κόσµο.

Η πυγµαχία συγκέντρωσε επτά συµµετοχές, χάρη στις τεράστιες βαθµολογίες pay-per-view για τα µεγαλύτερα αξιοθέατα του αθλήµατος, µε τον Φλόιντ Μέιγουεδερ (1,41 δισεκατοµµύρια) στην πρώτη θέση. Οι αγώνες ταχύτητας (F1, NASCAR, MotoGP) εκπροσωπούνται από έξι αθλητές, µε επικεφαλής τον Μίκαελ Σουµάχερ στο Νο 11, µε 1,31 δισεκατοµµύρια δολάρια.

_______2

 

Η Σερένα Ουίλιαµς είναι η µόνη γυναίκα που βρίσκεται στο Top 50, και συγκεκριµένα στο Νο 38, µε 600 εκατοµµύρια δολάρια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα έσοδα περιλαµβάνουν µισθούς, µπόνους, χρηµατικά έπαθλα, δικαιώµατα, αναµνηστικά, µετοχικά µερίδια σε εταιρείες χορηγών.

Η έρευνα της «Sportico» συµπεριέλαβε τα κέρδη κατά τη διάρκεια της καριέρας µέχρι το 2022 και τα προσάρµοσε µε τον πληθωρισµό. Τα κέρδη υπολογίζονται µέχρι τη στιγµή του θανάτου για τους Αρνολντ Πάλµερ και Κόµπι Μπράιαντ. Ολα τα κέρδη είναι προ φόρων και πριν από τυχόν αµοιβές για µάνατζερ και δικηγόρους. Ο Γιάννης Αντετοκούνµπο βρέθηκε στη 12η θέση των πιο ακριβοπληρωµένων αθλητών για το 2022, µε συνολικά έσοδα $71.900.000, αλλά τα συνολικά του έσοδα απέχουν από το Top 50 όλων των εποχών. Οχι για πολύ καιρό ακόµη...

*Δημοσιεύτηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών» στις 28/4/2023