Θα τελειώσουν τα φετινά playoff s; Αυτή είναι η ερώτηση του εκατοµµυρίου. Μια ερώτηση που κανείς δεν µπορεί να πάρει την ευθύνη να απαντήσει. Ή µόνο ένας αφελής ή παθολογικός διαστρεβλωτής της πραγµατικότητας. «Ναι, φυσικά θα τελειώσουν τα playoff s. Γιατί να µην τελειώσουν;», αναρωτήθηκε µε περίσσιο θράσος και ύφος χιλίων καρδιναλίων ο Τάκης Μπαλτάκος, µετά το τέλος της συνάντησης των έξι οµάδων µε τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ. Μια συνάντηση σχεδόν προκλητική. Από την οποία έµεινε µόνο το προφανές: Εκείνοι που έχουν τον έλεγχο της Οµοσπονδίας και της ΚΕ∆, οι ίδιοι που επέλεξαν πραξικοπηµατικά και στηρίζουν τον Αγγλο αρχιδιαιτητή, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε απ’ ό,τι έχουµε δει έως τώρα. ∆εν ενδιαφέρονται να φτιάξει η διαιτησία. ∆εν ενδιαφέρονται να έρχονται καλοί ξένοι διαιτητές. ∆εν ενδιαφέρονται να γίνει οτιδήποτε µπορεί να ωφελήσει την ισονοµία και τους ίσους όρους διεξαγωγής του πιο δραµατικού πρωταθλήµατος των τελευταίων δεκαετιών.

99
Μετά το τέλος εκείνης της συνάντησης επιβεβαιώθηκαν συγκεκριµένα πράγµατα:

1) Οτι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγιναν πάλι «ένα κόµµα» στην ΕΠΟ και συναποφάσισαν για τη στήριξη του Μπένετ και της υπάρχουσας κατάστασης, µε τους διαιτητές-καµικάζι από ποδοσφαιρικούς παραδείσους, όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και το Αζερµπαϊτζάν.

2) Οτι ο Παναθηναϊκός δεν πηγαίνει κόντρα στους «∆ικεφάλους», αλλά συνεχίζει την πρακτική του να κρατάει χαµηλούς τόνους, καθώς είναι η οµάδα µε τις ίσως καλύτερες διαιτησίες στο πρωτάθληµα, µε εξαίρεση στο πρόσφατο ντέρµπι µε την ΑΕΚ και τον περίφηµο Νταµπάνοβιτς.

3) Οτι όλοι οι παραπάνω επιθυµούν διαιτητές που να µην τους αδικούν. Ελληνες, ξένοι, µικρή σηµασία έχει. Ο Ολυµπιακός ήταν η µοναδική οµάδα που επέµεινε να υπάρχουν κορυφαίοι διαιτητές, γενικώς. Η µοναδική οµάδα που επέµεινε οι διαιτητές που έρχονται, εlite ή πρώτης κατηγορίας της UEFA, να µην έρχονται από τα ποδοσφαιρικά «χωριά» της Ευρώπης, αλλά να προέρχονται από τα 10 σηµαντικότερα πρωταθλήµατα.

4) Ο ρόλος που έχει πάρει ο Σταύρος Μάνταλος στην ΚΕ∆ αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Μπένετ. Ο Αγγλος χαρακτήρισε... αντιπρόεδρο της ΚΕ∆ τον Ελληνα πρώην διαιτητή. Αγνοώντας ή απλώς αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπάρχει συµφωνία µε FIFA και UEFA ώστε να µην υπάρχει Ελληνας στην Κεντρική Επιτροπή ∆ιαιτησίας! Και το πιο σκανδαλώδες; Η ΕΠΟ, ακόµα και σήµερα, αναφέρει τον Μάνταλο ως µέλος της Κεντρικής Επιτροπής ∆ιαιτησίας για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, µε τον ρόλο του να είναι υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Εκγύµνασης και Ανάπτυξης Αξιωµατούχων ∆ιαιτησίας. Αντίθετα, στην πραγµατικότητα έχει πλήρη πρόσβαση στην αλληλογραφία µε τις ξένες οµοσπονδίες και την UEFA, ξέρει από την πρώτη στιγµή ποιοι διαιτητές (Ελληνες και, κυρίως, ξένοι) θα σφυρίξουν τα παιχνίδια, εβδοµάδες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων, και γενικώς η παρουσία του κρίνεται κοµβική. Με τον Ολυµπιακό να δικαιώνεται για το γεγονός ότι τον κατηγορεί εδώ και µήνες για τους ορισµούς και τον ρόλο του! Αλλά, ενώ αυτό το σκάνδαλο θα έπρεπε να έχει διώξει άπαντες, τίποτε δεν έγινε. Καθώς οι προστάτες ήξεραν, ήθελαν και όλα συνεχίζονται χωρίς αλλαγές!

Η συνάντηση-παρωδία, που επιβεβαίωσε συγκεκριμένα πράγματα για τις παθογένειες του ποδόσφαιρου


Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, αποκρύπτονται από τον επικοινωνιακό µηχανισµό. Οχι γιατί δεν είναι σηµαντικά. Αλλά διότι δεν συµφέρει η αναπαραγωγή τους. ∆εν είναι σηµαντικά στη δική τους ατζέντα. Εκεί όπου σηµασία έχει να µην µπορεί ο Ολυµπιακός να έχει οτιδήποτε µπορεί να τον διευκολύνει. Ακόµα κι αν αυτό είναι το δίκαιο.

*Δημοσιεύθηκε στo ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» 1/4/23