Yπερβολή ότι το χρυσό µετάλλιο που κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον αγώνα του Κότµπους για τη σειρά του Παγκόσµιου Κυπέλλου, την Κυριακή 26 ∆εκεµβρίου, δεν βρίσκεται καν στο τοπ 10 των σπουδαιότερων στιγµών στην καριέρα του δεν είναι.

Ο «άρχοντας των κρίκων», «χρυσός» Ολυµπιονίκης στο Ρίο το 2016 και «χάλκινος» στο Τόκιο το 2021 µπορεί να απολαµβάνει τη χρηστική σηµασία της επικράτησής του.

Ο Πετρούνιας πήρε 30 πόντους από αυτό το πρόγραµµα, που σηµαίνει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει εξασφαλίσει ήδη τη συµµετοχή του στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, που θα γίνει στην Αµβέρσα, από τις 30 Σεπτεµβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2023, µέσω ονοµαστικής πρόκρισης και πρόκλησης.

Η σηµασία δεν έγκειται µόνο στην παρουσία του στη σπουδαιότερη φετινή διοργάνωση της ενόργανης γυµναστικής, αλλά και στο γεγονός ότι µόνο ο νικητής στα αγωνίσµατα, σε ό,τι αφορά τους σπεσιαλίστες -δηλαδή εκείνους που ειδικεύονται σε ένα εκ των κρίκων, ασκήσεων εδάφους, πλάγιου ίππου, άλµατος, παράλληλων ζυγών και µονόζυγου-, παίρνει το εισιτήριο για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που είναι προγραµµατισµένο να γίνουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου του 2024.

Η νίκη του Πετρούνια στο Κότµπους είναι σηµαντική και για ακόµα έναν λόγο: O Ιρανός Μαχντί Αχµαντ Κοχάνι και ο κάτοχος του παγκόσµιου τίτλου, Αντέµ Ασίλ, Αιγύπτιος και πολιτογραφηµένος Τούρκος, είναι οι υψηλοί ανταγωνιστές του. Από τη στιγµή που τους νίκησε, παίρνει προβάδισµα σε ό,τι αφορά την πιο κρίσιµη διοργάνωση, στην οποία, πάντως, θα βρει και άλλους δύο σηµαντικούς αντιπάλους: τους Κινέζους Ζου Γινγκγιουάν, «ασηµένιο» στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του Λίβερπουλ, και Γιου Χάο, οι οποίοι προβάλλουν απειλητικοί για την πολυπόθητη µία θέση.
3578414


Το σύστηµα πρόκρισης έχει δυσκολέψει αρκετά, υπό την έννοια ότι στο προηγούµενο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, στη Στουτγκάρδη, οι τρεις που κατέκτησαν τα µετάλλια στους κρίκους είχαν πάρει την πρόκριση για τους Ολυµπιακούς του Τόκιο.

Ο Πετρούνιας, που δεν είχε κάνει αγώνα για έναν χρόνο και ήταν φανερά τραυµατισµένος στον αριστερό ώµο του, είχε έρθει τέταρτος, αλλά πήρε την πρόκριση µέσα από τους αγώνες του Παγκόσµιου Κυπέλλου. Το ίδιο θέλει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση, αν «στραβώσει» η διοργάνωση στην Αµβέρσα. Μπορεί φέτος να µη συµµετέχει σε κάποιον άλλον αγώνα της σειράς, αλλά το 2024 θα πρέπει να πάρει µέρος και στους τέσσερις, που γίνονται σε Κότµπους, Ντόχα, Μπακού και Κάιρο. Σε αυτούς θα πρέπει να κάνει αθροιστικά τα καλύτερα αποτελέσµατα από κάθε άλλον σπεσιαλίστα του κρίκου. Θα χρειάζεται, όπως εκτιµούν οι κύκλοι της ενόργανης γυµναστικής, τρεις πρώτες θέσεις και βέβαια θα υπάρχει ανταγωνισµός.

Η αµέσως επόµενη εµφάνιση του Πετρούνια θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα, που πρόκειται να γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας, αν δύναται να το φιλοξενήσει, από τις 11 έως τις 16 Απριλίου, δηλαδή από τη Μεγάλη Τρίτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Αυτή η συµµετοχή δεν έχει χρηστική αξία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, αλλά έχει σηµασία για τον ίδιο, αφού είναι αήττητος σε ευρωπαϊκό πρωτάθληµα από το 2015 - ο µόνος τίτλος που δεν πήρε ήταν το 2020, όταν δεν… συµµετείχε. Αντιθέτως, η σύζυγός του, Βασιλική Μιλλούση, θα επιστρέψει στη δράση πιο σύντοµα: Στην πραγµατικότητα, την προσεχή εβδοµάδα θα µεταβεί στο Μπακού, για τον αγώνα του Παγκόσµιου Κυπέλλου, που πρόκειται να γίνει από τις 9 έως τις 12 του µήνα, όπου θα κάνει την πρώτη εµφάνισή της ύστερα από 4,5 χρόνια και… δύο παιδιά. Η Μιλλούση, γεννηθείσα το 1984, ονειρεύεται να κάνει στα 40 της ολυµπιακή εµφάνιση. Η σπουδαία Ελληνίδα γυµνάστρια ξεκινά µε τη στόχευσή της στο σύνθετο ατοµικό, αλλά θα έχει το δικαίωµα να διαλέξει αγώνισµα για να πορευτεί στην πορεία.

Δημοσιεύθηκε στο Secret το Σάββατο 4/3