Ο Ολυμπιακός είναι μόνος πρώτος στη Euroleague, ύστερα από 24 παιχνίδια, με ρεκόρ 17-7 αλλά και ένα παιχνίδι περισσότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει 16-7.  Σε αυτήν τη συγκυρία, θα ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν υποψήφιοι για τον MVP της Euroleague, το πλέον περίοπτο ατομικό βραβείο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. 

Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν εφτά νίκες στα 10 ματς που απομένουν για να είναι σίγουροι στα Playoffs της διοργάνωσης, αν υποτεθεί ότι οι εφτά ομάδες από κάτω του θα νικήσουν όλα τα παιχνίδια τους. Πιο πιθανό είναι με πέντε νίκες να έχουν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας για την επόμενη φάση, τη σειρά των προημιτελικών. Πέρυσι, το πλεονέκτημα έπαιξε μείζονα ρόλο διότι μπορεί να έχασαν το δεύτερο παιχνίδι από τη Μονακό, αλλά νίκησαν στο πέμπτο και πέρασαν στο Final 4 του Βελιγραδίου



Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έχει τρεις νίκες διαφορά από την πέμπτη θέση (η οποία δίνει μειονέκτημα έδρας και όπου βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε με 14-9) και τέσσερις από την όγδοη, στην οποία βρίσκεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ με ρεκόρ 13-11, όσο και η ένατη Ζάλγκιρις Κάουνας, έχει δύο υποψήφιους. Τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος είναι ενδεχομένως το φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο, και τον Κώστα Σλούκα. 

Οι δύο «ερυθρόλευκοι» πλαισιώνονται από τον Τζόναθαν Μότλεϊ της Φενέρμπαχτσε, τον Μάικ Τζέιμς της Μονακό, τον Ματίας Λεσόρ της Παρτιζάν, τον Βασίλιε Μίσιτς της Εφές και τον Έντι Ταβάρες της Ρεάλ Μαδρίτης.