Ήταν η μέρα που σημάδεψε για πάντα τον Ολυμπιακό. Το απόγευμα που σκόρπισε θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες 21 αδικοχαμένων νέων.

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου 1981, στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο Νέο Φάληρο, μετά το τέλος της αναμέτρησης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ έγινε το μεγάλο κακό. Συνολικά, 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 55 τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη των Πειραιωτών με 6-0. Το τραγικό γεγονός συνέβη στην ιστορική -πλέον- Θύρα 7.

Τι συνέβη

Με την ξαφνική μετακίνηση μεγάλου αριθμού οπαδών, το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους, που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους.









Άρχισε να επικρατεί συνωστισμός, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε επειγόντως η Αστυνομία. Δεκαεννέα άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα υπέκυψε ακόμα ένας φίλαθλος στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα προστέθηκε ακόμα ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε.



Οι περισσότεροι νεκροί ήταν νεαροί. Ανάμεσά τους και ένας οπαδός της ΑΕΚ, που είχε συνοδεύσει έναν φίλο του και οπαδό του Ολυμπιακού.









Οι νεκροί

Οι 21 νεκροί της τραγωδίας της Θύρας 7, οι «Άγγελοι του Θρύλου», όπως τους ονομάζει ο σύλλογος του Ολυμπιακού, είναι οι:
  1. Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
  2. Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
  3. Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
  4. Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών - φίλαθλος της ΑΕΚ
  5. Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
  6. Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
  7. Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
  8. Νίκος Φίλος, 19 ετών
  9. Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
  10. Βασίλης Μάχας, 20 ετών
  11. Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
  12. Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
  13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών
  14. Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
  15. Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
  16. Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
  17. Κώστας Μπίλας, 28 ετών
  18. Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
  19. Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
  20. Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
  21. Δημήτριος Αδαμόπουλος, 40 ετών





Οι μαρτυρίες

«Στη Θύρα 7», έγραψαν τότε «Τα Νέα», «το πανδαιμόνιο κράτησε λίγα λεπτά. Κάποια στιγμή, όταν το πλήθος αντιλήφθηκε το τι συντελέστηκε, οι ιαχές κόπασαν και δεν ακούγονταν παρά οι μακρόσυρτοι βόγκοι των τραυματισμένων παιδιών. Θέαμα σπαραχτικό. Ο τόπος σπαρμένος σώματα και οι αστυνομικοί, που φέρθηκαν με σπάνια ψυχραιμία και αλτρουισμό, κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα αναίσθητα παιδιά και προσπαθούσαν να τα συνεφέρουν, κάνοντάς τους “αέρα” με εφημερίδες και τα πηλήκιά τους».





«Η πομπή των “100”, των ασθενοφόρων και των I.X. για το "Τζάνειο", που εφημέρευε, ήταν σχεδόν μακάβρια. Σε μισή ώρα είχε βρεθεί στο πόδι ολόκληρος ο Πειραιάς. Το βράδυ η είδηση "βούτηξε" σε θλίψη όλη την Ελλάδα. Ήταν μια παράλογη τραγωδία… Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τις σειρήνες των ασθενοφόρων, τα στροβιλιζόμενα φλας των "100" και τις δεκάδες αυτοκίνητα Ι.Χ. που κατέφταναν με τραυματίες ήταν συγκλονιστικές», τονίζεται στην ιστορική εφημερίδα. «Μερικά από τα νεκρά παιδιά κράταγαν ακόμα σφιχτά στα χέρια τους τις ερυθρόλευκες σημαίες και τα κόκκινα κασκόλ της ομάδας τους! Οι ελαφρά τραυματίες, που είδαν τον χάρο με τα μάτια τους, στοιβάχτηκαν πρόχειρα στους διαδρόμους και δέχτηκαν τις συγκινητικές περιποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στα «Νέα».