Ο γόρδιος δεσµός που καλείται να κόψει ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν αφορά τόσο στην κατάκτηση ενός Major, όσο κι αν ο στόχος είναι η απόλυτη προτεραιότητά του. Πρόκειται κυρίως για την επίγνωση ότι πρέπει να το γυρέψει per mare per terram µεν, περιµετρικά δε. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται εκεί, ώστε το βίωµα, δηλαδή η εµπειρική προσέγγιση που θα χρησιµοποιεί στις ειδικές συνθήκες, οι οποίες στο τένις υπάρχουν πάντα, να µην εναπόκειται στη µνήµη, αλλά να έχει καταχωριστεί ως µία από τις τελευταίες εντολές που έχει δώσει στον σκληρό δίσκο του.

tsitsipas
Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι σπουδαίοι τενίστες µπορούσαν να διαλέγουν σε ποια τουρνουά θα εµφανίζονταν. Αρχής γενοµένης από τον Ρότζερ Φέντερερ, στο σπορ υπάρχει έντονο το... βιονικό στοιχείο. Ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, των 22 Major έκαστος, δεν έχουν παίξει µόνο αυτούς τους τελικούς. Ο Ισπανός έχει φτάσει σε 47 προηµιτελικούς στα µεγάλα τουρνουά, που σηµαίνει ότι, αν αθροίσεις τα Australian Open, Roland Garros, Wimbledon και US Open, όπου έχει βρεθεί δύο παιχνίδια πριν από τον τελικό, τα βγάζεις... 12 χρόνια παρά ένα Major. ∆ηλαδή, ο Ναδάλ έχει παίξει τουλάχιστον πέντε παιχνίδια σε ένα Major για µια ντουζίνα έτη.

Για τον Τζόκοβιτς τα πράγµατα είναι ακόµα καλύτερα, αφού το άθροισµα των Major στα οποία έχει φτάσει τουλάχιστον στους «8» είναι 13,5 έτη, ήτοι 54. Για τον Φέντερερ, δε, είναι 54,5 έτη, πάει να πει 58. Ο Ελβετός έχει ένα απίστευτο ρεκόρ, αφού από το Wimbledon του 2004 έως το Roland Garros του 2010 έφτανε συνεχώς σε ηµιτελικό, ενώ η πρώτη φορά που δεν έπαιξε προηµιτελικό ήταν στο λονδρέζικο Open του 2013, όταν έχασε αδόκητα στον δεύτερο γύρο από τον Ουκρανό Σεργκέι Σταχόφσκι.

Τα τουρνουά

Ο Τσιτσιπάς έχει παίξει ήδη δύο τελικούς Major, κάτι που είναι εξαιρετικό. Ο Αντι Μάρεϊ και ο Σταν Βαβρίνκα δεν είχαν πάρει ακόµη τρόπαιο στα 24, ο δεύτερος, δε, δεν είχε παίξει καν σε τελικό, εκτός κι αν στην εξίσωση µπει το διπλό των Ολυµπιακών Αγώνων το 2008, όπου έπαιξε µε τον Φέντερερ. Ο Ελληνας τενίστας έχει χτίσει ένα σερί τεσσάρων ηµιτελικών στο Australian Open και έπαιξε στον τελικό του Roland Garros το 2021. Οµως, στα δύο από τα τέσσερα µεγάλα τουρνουά τού διαφεύγει η διάκριση. Εφτασε στον τέταρτο γύρο του Wimbledon το 2018, αλλά στις επόµενες τρεις εκδόσεις δεν κατάφερε να ενορχηστρώσει κάτι τουλάχιστον ανάλογο. Στο US Open, δε, έχει φτάσει στον τρίτο γύρο δις, το 2020 και το 2021, και αυτό σηµαίνει ότι δεν µπήκε στη δεύτερη εβδοµάδα του τουρνουά.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ


Να βρίσκεσαι σε αυτό το σηµείο σε βάθος χρόνου είναι πολύ σηµαντικό. Η κατάσταση του τένις, αυτή τη στιγµή, είναι αναγκαστικά ρευστή και δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι πάρα πολύ σπάνιο, και πιθανώς δεν έχει γίνει σε κανένα σπορ, να παίζουν σχεδόν την ίδια εποχή οι τρεις κορυφαίοι τενίστες όλων των εποχών, όποια κι αν είναι η επιλογή των θεατών για το ποιος είναι ο καλύτερος. Η διάρκειά τους είναι πρωτοφανής: ο Φέντερερ κατέκτησε το Wimbledon το 2003 και έπαιξε ξανά στον τελικό του το 2019. Ο Ναδάλ πήρε το Roland Garros το 2005 και το κατέκτησε ξανά το 2022. Ο Τζόκοβιτς κέρδισε το πρώτο από τα 10 Australian Open του το 2008 και ύστερα από 15 χρόνια κατέκτησε το δέκατο!

Απαραίτητοι

Ο Τσιτσιπάς χρειάζεται να κάνει ένα σερί παρουσίας στα Major δεύτερης εβδοµάδας, προκειµένου να κάνει στον εαυτό του δώρο το προνόµιο να ξέρει ότι οι δύο πρώτοι γύροι του τουρνουά µπορεί να χρησιµεύσουν και ως καθεστώς προετοιµασίας. Στη Μελβούρνη, πια, το ψυχανεµίζεται, αλλά το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη είναι υπεραπαραίτητοι σταθµοί. Φυσικά, δεν θα γινόταν να του ταιριάζουν όλες οι επιφάνειες - εκείνες όπου το µπαλάκι παίρνει ύψος µετά το γκελ που κάνει είναι περισσότερο προτιµητέες.
Από την άλλη µεριά, δεν γίνεται διαφορετικά. Φαίνεται, αυτή τη στιγµή, ότι ένας ασφαλής τρόπος για να κερδίσει Major είναι να βρίσκεται εκεί όταν ένα µέρος των άλλων τενιστών λείπει. Ο Τσιτσιπάς απολαµβάνει να είναι ένας από εκείνους που υπολογίζονται στο τουρ: τώρα χρειάζεται να το κάνει µε συνέπεια σε βάθος χρόνου, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του για να κάνει αυτό που ο ίδιος έχει θέσει δηµοσίως και µε φωνή σίγουρη ως στόχο: να κερδίσει Major.