Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία των πετροδολαρίων, μοχλός στην προσπάθεια -ανάγκη των Αράβων να αναδείξουν τον πλούτο τους, αλλά και την... ικανότητά τους να πλησιάσουν τη Δύση μέσω του διαδραστικότερου και διασημότερου αθλητικού «προϊόντος» στον πλανήτη. Το Κατάρ έδειξε τον δρόμο. Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 μπορεί να ήταν η πιο ακριβή από τις 21 προηγούμενες μαζί, μπορεί να ξεσήκωσε αντιδράσεις, μπορεί να γέννησε δεκάδες σκάνδαλα και να άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αλλά οι Καταριανοί πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Εδειξαν στη Δύση ότι... την πλησιάζουν. Οτι ο νεοπλουτισμός τους δύναται να αγοράσει τις καλές εντυπώσεις. 

Πριν κατακαθίσει η χρυσόσκονη από τη λαμπρή διοργάνωση του Κατάρ, οι Σαουδάραβες έκαναν τη δική τους «δήλωση»... προσέγγισης της Δύσης μέσω του ποδοσφαίρου.

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αλλά όσο περνούν οι ημέρες, τόσο επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση των Σαουδαράβων δεν ήταν απλή. 

Και ότι τα € 500.000.000 που προβλέπει η συμφωνία με τον Πορτογάλο mega star για τα επόμενα 2,5 χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Δεδομένα που αγγίζουν και την Ελλάδα! Εξηγούμαστε. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα κερδίζει επιπλέον € 200.000.000 τον χρόνο, ως έξτρα συμφωνία για την προώθηση της κοινής υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποφέρει στον CR7 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησε το εν λόγω σενάριο, η Αλ Νασρ αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, αρνούμενη πως υπάρχει τέτοια συμφωνία. «Ολα τα σχετικά ρεπορτάζ είναι αναληθή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει κανέναν όρο στο συμβόλαιό του που να αφορά το Μουντιάλ του 2030 και είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας», ανέφεραν οι Σαουδάραβες. Αλλά κανείς δεν τους πίστεψε...

Η διάψευση, σχεδόν δεδομένη, καθώς η υποψηφιότητα Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας - Αιγύπτου «κοντράρει» με εκείνη της χώρας του Κριστιάν. Καθώς και η Πορτογαλία, μαζί με την Ισπανία και την Ουκρανία, ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.

Και ο ατζέντης του Ρονάλντο αρνήθηκε επίσης ότι ο πελάτης του συμφώνησε να προωθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Αλλά πάλι κανείς δεν πείστηκε. Και αυτό διότι διαρκώς προκύπτουν αποκαλύψεις από τη συμφωνία του Πορτογάλου με τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας - συμπεριλαμβανομένου και του πανίσχυρου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Απαντες, υποστηρικτές της Al Nasr. Με βάση τις αποκαλύψεις της «Marca», αλλά και διεθνών Μέσων, η συμφωνία του Ρονάλντο με τη Σαουδική Αραβία δεν είναι απλώς για 2,5 χρόνια. Εχει ορίζοντα... 7ετίας. Με τον ποδοσφαιριστή να συνεχίζει την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας και μετά το τέλος της καριέρας του. Με τους ιδιοκτήτες της Αλ Νασρ να έχουν εξασφαλίσει τη χρήση της εικόνας του για το ίδιο διάστημα.

Ο Λιονέλ Μέσι


Ο CR7 δεν μιλάει για το θέμα. Μένει σε μια διαστημική έπαυλη στο Kingdom Suite. Εχει πρόσβαση σε πολυτελή δωμάτια στο Ριάντ, καθώς και σε ιδιωτικό αεροπλάνο, όποτε θέλει. Ο ίδιος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με την Αλ Νασρ στις 22 Ιανουαρίου, κόντρα στην Αλ Ιτιφάκ. Ενώ το μεγάλο διαφημιστικό γεγονός ήταν το διεθνούς απήχησης φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν, στις 19 Ιανουαρίου. Ναι, την ομάδα του... Λιονέλ Μέσι. Ο οποίος πριν από λίγους μήνες υπέγραψε συμβόλαιο με το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό να προωθήσει τη χώρα ανά τον πλανήτη. Μια συμφωνία την οποία επίσης οι Σαουδάραβες είχαν διαψεύσει πως αφορούσε την προσπάθειά τους να κερδίσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο με τον Ρονάλντο. Η παρουσία του Μέσι βάζει... εμπόδια στην κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Ουρουγουάης, Παραγουάης και Χιλής για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030. Οσο για το... ελληνικό ενδιαφέρον; Ποιος θα περίμενε ότι Μέσι και Ρονάλντο θα ήταν... σύμμαχοι της Ελλάδας στην προσπάθειά της να διοργανώσει ένα Μουντιάλ. Εστω κι ως μέλος μιας τριάδας χωρών. Στην πρώτη προσπάθεια στην ιστορία, με τρεις χώρες,  από τρεις διαφορετικές ηπείρους, να διεκδικούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.