Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι τα χρόνια και οι δεκαετίες θα περάσουν και η εικόνα του Λιονέλ Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή κόσμου μετά την επικράτηση της Αργεντινής επί της Γαλλίας 4-2 στα πέναλτι (2-2 κανονική διάρκεια, 3-3 παράταση) φορώντας τη βασιλική τήβεννο θα αποτελεί στίγμα.

Πάντως, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ήταν μάλλον υποχρεωμένος να το κάνει. Ο Μέσι δεσμεύεται με συμβόλαιο προώθησης με τους Αραβες, προκειμένου να προωθήσει όχι μόνο το ποδόσφαιρό τους, αλλά και την εικόνα τους προς τον κόσμο. Ηταν μακράν ο πιο αγαπητός παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και πιθανότατα ούτε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό συγκέντρωσε τα βλέμματα τρόπω ισαξίω του Μέσι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Φυσικά, θα το έκανε αν υπήρχαν τα μέσα για να μπορεί ο κόσμος να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον «Πελούσα», όμως με τα «αν» δεν βάφοντα ι αυγά. Ο Μέσι είναι brand και συμπεριφέρεται ως τέτοιο: Είναι πάντα μετρημένος στα λόγια του, σπανίως θα τον δεις να εκρήγνυται ή να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Είναι μια επιχείρηση, εκτός αγωνιστικού χώρου, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, παρότι δεν είναι εξακριβωμένο το πότε επετεύχθη, δεν έγινε ακριβώς αποδεκτή μέσα στον πολιτισμένο κόσμο: Υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι, αν προωθείς τη Σαουδική Αραβία ως μέρος του Νέου Κόσμου, ενθαρρύνεις και προωθείς όλο το συμπεριφορικό μοτίβο, τις ανθρώπινες κακοποιήσεις και κυρίως τον τρόπο που ζουν οι γυναίκες στο βασίλειο. Ο Μέσι, βεβαίως, είναι ήδη ζάπλουτος. Τα έσοδά του το 2021 από συμβόλαιο και χορηγίες ήταν 122 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ κέρδισε 200.000.000 δολάρια για να γίνει ο πρεσβευτής κουλτούρας του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Πιθανότατα τα πετροδόλαρα με τα οποία θα αμειφθεί θα είναι ακόμα περισσότερα. Πριν από δύο χρόνια, άλλωστε, ήταν που πόζαρε σε ένα γιοτ, γράφοντας «Ανακαλύπτοντας την Ερυθρά Θάλασσα» στην ανάρτησή του, με το γνωστό hashtag VisitSaudi.
mesi


Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η μόνη ήττα της Αργεντινής ήρθε στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηττήθηκε τόσο από την Πολωνία όσο και από το Μεξικό, στα εναπομείναντα παιχνίδια της - όχι κάτι διαφορετικό από παρουσίες της σε άλλα Παγκόσμια Κύπελλα. Επιπλέον, ο Αργεντινός, μαζί με τον Κιλιάν Εμπαπέ, είναι ο αγαπημένος του Νασέρ αλ Κελαϊφί, του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος είναι ο κύριος μέτοχος του δικτύου beIN Sports, που έκανε ονειρώδη νούμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο γεννημένος στην Ντόχα και -όποιος θέλει το πιστεύει- με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Αλ Κελαϊφί δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει για την Παρί, αφού οι φανέλες της δεν πωλούνται κατά κόρον, αλλά φυσικά η διοργάνωση της πατρίδας του υπήρξε το αντίδοτο κάθε ασθενείας. Ο Μέσι, από τη μεριά του, ακόμα κι αν δεν (πρέπει να) δίνει λογαριασμό παρά στους δικούς του ανθρώπους για τις συμφωνίες που κάνει και τον τρόπο που τις διαχειρίζεται, είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά σε ηθικό δίλημμα, στο οποίο θα είναι ανακατεμένη και η Ελλάδα: την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Χιλή είναι οι χώρες που έχουν θέσει κοινή υποψηφιότητα -και με κάποιον τρόπο θεωρούνται οι αληθινοί δικαιούχοι, αφού η διοργάνωση θα σηματοδοτεί το Centenario, τα 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση στην Ουρουγουάη-, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, που θα έχουν τη δική τους υποψηφιότητα.

Η «μάχη», που μαίνεται, θα παίζεται για περίπου ενάμιση χρόνο, έως ότου, δηλαδή, γίνει το 74ο Κογκρέσο της FIFA, το 2024, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση. Δεν είναι απαραίτητο ο Μέσι να ενεργοποιηθεί, όμως δεν είναι και απίθανο. Αν το κάνει, έχει τουλάχιστον κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ώστε να μην του κακιώνουν πολύ.

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 23/12