Παγκόσμιοι πρωταθλητές στέφθηκαν στο Κατάρ οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αργεντινής, που επέστρεψαν στο Μπουένος Άιρες με δοξα, αλλά και πολύ χρήμα.

Η Γαλλία, παρά τα τρία γκολ του Εμπαπέ, αναγκάστηκε να παραδώσει το στέμμα στον Μέσι και την παρέα του. Ένα πέναλτι που έδωσε τέλος σε μία αναμονή 36 ετών και θα φέρει 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο Γκονσάλο Μοντιέλ διαμόρφωσε το τελικό 4-2 για την Αργεντινή στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας από τη Γαλλία. Είναι ο τρίτος τίτλος για την Αλμπισελέστε, μετά το 1978 και το 1986.

Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ο πρόεδρος της ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, ανακοίνωσε πριμ για την Εθνική ομάδα της Αργεντινής, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα ποσό που άξιζε την τρέλα που έβγαλε ο γκολκίπερ, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ.

«Αυτή η ομάδα, αυτοί οι παίκτες, παίζουν για τον κόσμο, για τους Αργεντινούς φιλάθλους. Δεν χωρούν εγωισμοί εδώ. Δεν υπάρχει το άτομο. Όλοι μαζί παίζουν ως σύνολο, για την Εθνική ομάδα, για τη χώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να εκπροσωπείς την πατρίδα σου», δήλωσε ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι.


Το 90λεπτο και η κανονική διάρκεια ήταν ακατάλληλες για… καρδιακούς. Η Αργεντινή προηγήθηκε 2-0 και φάνηκε να το εξασφαλίζει από νωρίς. Ο Μέσι με εύστοχο πέναλτι στο 23’ και ο Ντι Μαρία στο 36’ έδωσαν προβάδισμα δύο γκολ στην Αλμπισελέστε.

Η Γαλλία έμοιαζε έτοιμη να παραδώσει το στέμμα της. Όμως, ο Κιλιάν Εμπαμπέ είχε άλλη γνώμη. Από το σημείο του πέναλτι μείωσε στο 80’ και ένα λεπτό αργότερα, πριν προλάβουν να συνέρθουν οι Αργεντινοί, ισοφάρισε.

Η παράταση αποδείχτηκε εξίσου συγκλονιστική με την κανονική διάρκεια. Ο Μέσι σκόραρε στο 108’ και έδωσε το προβάδισμα στην Αργεντινή με 3-2, μετά από μία φάση που ξεκαθάρισε στο VAR. Όμως, ο Εμπαπέ φύλαγε άλλη μία έκπληξη και με νέα εκτέλεση πέναλτι στο 118’, ισοφάρισε σε 3-3. Πριν ο τελικός κριθεί από την… άσπρη βούλα, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων το τετ-α-τετ του Κόλο Μουανί.