Την τρίτη πρόκρισή της από φάση ομίλων στα τελευταία πέντε Παγκόσμια Κύπελλα πέτυχε η Ιαπωνία, η οποία νίκησε 2-1 την Ισπανία στο «Khalifa» για την τρίτη αγωνιστική του πέμπτου ομίλου στη διοργάνωση και πέρασε πρώτη από ένα γκρουπ που έμειναν εκτός και οι Γερμανοί. 



Η Ιαπωνία νίκησε σε οκτώ μέρες δύο μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δύο πρωταθλήτριες κόσμου, που φάνταζαν τεράστια φαβορί. Και στις δύο περιπτώσεις, η επικράτηση ήρθε με ανατροπή. 

Ουδείς ξέρει, βεβαίως, τι σκέφτονταν ο Λουίς Ενρίκε και οι συνεργάτες του με βάση ό,τι διημείφθη στον έκτο όμιλο, με το Μαρόκο να καπαρώνει την πρώτη θέση και το δεύτερο του πέμπτου ομίλου να διασταυρώνεται μαζί του. Οι Ισπανοί, πάντως, δεν φάνηκε, τουλάχιστον αρχικά, ότι έπαιζαν με δεύτερη σκέψη. Η σέντρα του Θέσαρ Αθπιλικουέτα, στο 11', έστεψε σκόρερ τον Άλβαρο Μοράτα. 









Οι Ιάπωνες αντέδρασαν στο δεύτερο ημίχρονο πια -κι ενώ οι Ισπανοί έμοιαζαν να έχουν βάλει το παιχνίδι στον πάγο, υπό την έννοια του ρυθμού.





Ο Ντοάν, πάλι αλλαγή στο παιχνίδι, αυτήν τη φορά στην ανάπαυλα, σκόραρε μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι. Το γκολ που βάζει ο Αό Τανάκα, στο 51', διέπει αμφιβολία, μια και η μπάλα φαίνεται ότι έχει βγει ολόκληρη έξω στην προσπάθεια του Καόρου Μιτόμα, αλλά ο VAR ειδοποιεί τον Νοτιοαφρικανό Βίκτορ Γκόμες και 


Ιαπωνία (Χ. Μοριγιάσου): Γκόντα, Ιτακούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Μορίτα, Τανάκα (87' Έντο), Ναγκατόμο (46' Μιτόμα), Καμάντα (69' Τομιγιάσου), Μαέντα (62' Ασάνο), Κούμπο (46' Ντόαν).
Ισπανία (Λ. Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46' Καρβαχάλ), Ρόδρι, Π. Τόρες, Μπαλντέ (68' Άλμπα), Γκάβι (68' Φάτι), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57' Τόρες), Μοράτα (57' Ασένσιο), Όλμο