Ο Σαντιό Μανέ, εις εκ των μεγάλων άτυχων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε δώσει το λόγο του πως η Σενεγάλη επρόκειτο να παλέψει σε κάθε ματς. Είναι άγνωστο αν ένιωσε δικαιωμένος μετά την ήττα από την Ολλανδία 2-0, και τη νίκη επί του Κατάρ 3-1, πάντως είναι σίγουρο ότι έπειτα από τη νίκη επί του Εκουαδόρ 2-1, στο «Khalifa», αισθάνεται περήφανος που οι συμπαίκτες και συμπατριώτες του βρίσκονται στη φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου. 


Οι πρωταθλητές Αφρικής περίμεναν 20 χρόνια, από εκείνη την ομαδάρα του 2002 που εκτροχίασε τη Γαλλία και έμεινε ζωντανή σε ένα ανεπανάληπτο θρίλερ με την Ουρουγουάη, ενώ έγινε η τρίτη από την ήπειρο που έφτασε στα προημιτελικά μετά την πρόκριση επί της Σουηδίας στα πέναλτι, για να ζήσουν μια τέτοια στιγμή, την πρόκριση στη φάση των «16», της κορυφαίας διοργάνωσης εθνικών ομάδων. 






Η Σενεγάλη, οιστρηλατημένη από ιερό φανατισμό, όπως φάνηκε και από αντίδραση του Παπ Σισέ του Ολυμπιακού, μπήκε πάρα πολύ δυνατά στο παιχνίδι και, αν και προηγήθηκε στο 44' μετά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ισμαΐλα Σαρ, μετά την ανατροπή του από τον Πιέρο Ινκαπιέ, μπορούσε να το κάνει νωρίτερα. 




Στο κρισιμο σημείο, όμως, ήταν που η ομάδα του Αλιού Σισέ έδειξε χαρακτήρα. Στο 67' ισοφάρισε το Εκουαδόρ, στο 70' έπειτα από στραβοκλωτσιά στην άμυνα των Λατινοαμερικανών σε εκτέλεση φάουλ, ο Καλιντού Κουλιμπαλί έβαλε το γκολ της νίκης-πρόκριση. Οι Σενεγαλέζοι αφιέρωσαν τη νίκη στον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και εκείνον που πέτυχε το πρώτο γκολ της Σενεγάλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι στη Γαλλία, εκείνο το 1-0 της 31ης Μαΐου του 2022. Ο Ντιόπ έχασε τη μάχη με τη μυϊκή ατροφία μόλις στα 42 του το 2020 και μάλιστα την ίδια ημερομηνία που η Σενεγάλη πανηγύρισε την πρόκρισή της, δηλαδή 29 Νοεμβρίου. Τα μπλουζάκια με το νούμερο 19 ήταν χαρακτηριστικά. 






Εκουαδόρ (Γ. Αλφάρο): Γκαλίντες, Πρεσιάδο (85' Πορόσο), Τόρες, Ινκαπιέ, Εστουπινιάν, Φράνκο (46' Σαρμιέντο), Γκρουέσο (46' Σιφουέντες), Καϊσέδο, Πλάτα, Εστράδα (64' Ρεάσκο), Βαλένσια.
Σενεγάλη (Αλ. Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιάκομπς, Σις (75' Ν. Μεντί), Π. Γκέιγ, Ι. Εντιάιγ (75' Ντιένγκ), Ι. Γκέιγ, Ι. Σαρ, Ντια (90+5' Σισέ).