Η Ολλανδία προηγήθηκε στο 6', που είναι το ταχύτερο γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 2006 -όταν ο Μίροσλαβ Κλόζε είχε σκοράρε στο 3'37'' του παιχνιδιού της Γερμανίας απέναντι στο... Εκουαδόρ- και μετά σταμάτησε να παίζει... κυριολεκτικά με αντίπαλο το Εκουαδόρ, το οποίο ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ένερ Βαλένσια, στο παιχνίδι του «Khalifa» που έκλεισε τη δεύτερη αγωνιστική για τον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης. 

Ο Βαλένσια, με το γκολ που σημείωσε στο 49', έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που βάζει έξι σερί γκολ για την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τους Όλεγκ Σαλένκο, Πάολο Ρόσι και Εουσέμπιο, αλλά ο πρώτος που το κάνει σε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα και μάλιστα όχι συνεχόμενα: ο Βαλένσια είχε σκοράρει το τέρμα της ομάδας του στην ήττα από την Ελβετία, 2-1, και τα δύο γκολ στη νίκη επί της Ονδούρας, 2-1, στη διοργάνωση του 2014. 




Πάλι, σχεδόν αναίτια, οι Ολλανδοί σταμάτησαν να παίζουν στο παιχνίδι με τους Λατινοαμερικανούς και κινδύνεψαν με ήττα, η οποία θα τους έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες σε ό,τι αφορά την πρόκριση. Οι «οράνιε», δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, σκόραραν πολύ νωρίς με σουτάρα του Κόντι Χάκπο, ο οποίος είχε βάλει γκολ και στο 2-0 επί της Σενεγάλης, και μετά περιφέρονταν λες και έχουν κατακτήσει... άφθονα Παγκόσμια Κύπελλα. 


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να κάνουν ακριβώς... δύο τελικές προσπάθειες στο παιχνίδι, με εκείνη του γκολ μόνο στην εστία, που ήταν λίγο αποτέλεσμα της πίεσης του Εκουαδόρ και λίγο απότοκο της έλλειψης όρεξής τους να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα. Οι παίκτες του Ισημερινού αντέδρασαν, ούτως ή άλλως παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια στο γήπεδο και είχαν σχεδόν τις οκταπλάσιες προσπάθειες προς το τέρμα του Άντριες Νόπερτ, 15, με τις τέσσερις εξ αυτών να βρίσκουν στόχο, αλλά μόνο τη μία να παραβιάζει την εστία. Βέβαια, οι Λατινοαμερικανοί είχαν και τη μεγαλύτερη ευκαιρία της αναμέτρησης, το δοκάρι του Πέρβις Εστουπινιάν στο 59'. 




Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, πάντως, για την ομάδα του Αλφάρο έχει να κάνει με τον τραυματισμό του Βαλένσια στο 90'. Ο Εκουαδοριανός θρύλος αποχώρησε πάνω σε φορείο και με δάκρυα στα μάτια και στον Ισημερινό σταυρώνουν τα δάχτυλά τους ώστε να είναι έτοιμος στο παιχνίδι με τη Σενεγάλη, που είναι ματς πρόκρισης. 





Σε αυτό έγκειται, κιόλας, η έλλειψη διάθεσης των Ολλανδών να παίξουν, που, αν υπολογιστεί και η έλλειψη ποιότητας σε σχέση με τις ένδοξες ομάδες του παρελθόντος, οι οποίες είχαν παρόμοια έπαρση, τους έκανε να κινδυνέψουν. Οι «οράνιε» έχουν 4 βαθμούς στον όμιλο και παίζουν για δύο αποτελέσματα με το Κατάρ την τελευταία αγωνιστική, ενώ το Εκουαδόρ έχει το προβάδισμα επί της Σενεγάλης, αλλά όχι παρόμοιο, μια και οι Αφρικανοί έχουν τρεις βαθμούς και, σίγουρα, είναι καλύτερη ομάδα από τους οικοδεσπότες, τους οποίους νίκησαν 3-1 στο αμέσως προηγούμενο, του Εκουαδόρ-Ολλανδία, ματς. 

Ολλανδία (Λ. φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Φρένκι ντε Γιονγκ, Κόπμαϊνερς (80' Ντε Ρουν), Κλάασεν (69' Μπερχάους), Μπέρχβαϊν (46' Ντεπάι), Χάκπο (80' Βέγκχορστ)

Εκουαδόρ (Γ. Αλφάρο): Γκαλίντες, Πρεσιάδο, Ινκαπιέ, Πορόσο, Τόρες, Εστουπινιάν, Καϊσέδο, Μέντες, Πλάτα (90' Ιμπάρα), Ένερ Βαλένσια (90' Ροντρίγκες), Εστράδα (74' Σαρμιέντο)