Την τιμή των τριών εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το θρυλικό γκολ, γνωστό ως «χέρι του Θεού», στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στον αγώνα κατά της Αγγλίας.

Η ιστορικής σημασίας μπάλα θα πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Graham Budd Auctions, στις 16 Νοεμβρίου, και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2.800.000 και 3.400.000 ευρώ.

Κάτοχος της πολύτιμης μπάλας είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τη ζαβολιά του «Ντιεγκίτο» που οδήγησε την Αργεντινή μέχρι τον τελικό και την κατάκτηση του τίτλου.

Ο Τυνήσιος επεσήμανε πως είναι πλέον καιρός να μοιραστεί το απόκτημά του και εξέφρασε την ελπίδα του ο επόμενος ιδιοκτήτης να το εκθέσει κάπου.

Μιλώντας για το γκολ είπε: «Δεν μπόρεσα να δω καθαρά το περιστατικό. (...) Σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA που εκδόθηκαν πριν από το τουρνουά, κοίταξα τον επόπτη γραμμών μου για επιβεβαίωση της εγκυρότητας του γκολ - εκείνος επέστρεψε στη γραμμή δείχνοντας ότι ήταν ικανοποιημένος με την προσμέτρηση του γκολ».

«Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής της Αγγλίας Μπόμπι Ρόμπσον μού είπε: «Έκανες καλή δουλειά, αλλά ο επόπτης γραμμών ήταν ανεύθυνος», πρόσθεσε.

Ο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, είχε πει μία ατάκα που έχει μείνει στην Ιστορία για το γκολ του. Το σκόραρε, όπως είχε πει, «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».



Ο δημοπράτης Γκράχαμ Μπαντ σημείωσε πως «με την ιστορία που περιβάλλει την μπάλα, αναμένουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής όταν βγει σε δημοπρασία».

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.

Η φανέλα του Μαραντόνα που φορούσε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού πωλήθηκε τον Μάιο για 8,4 εκατ. ευρώ, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για ένα αθλητικό αναμνηστικό.