«Ολα έγιναν τόσο γρήγορα. Από το σπίτι µου στη Μαδρίτη υπέγραψα στον Ολυµπιακό, µπήκα στο αεροπλάνο, έφτασα στην Ελλάδα και ξαφνικά είδα κάτι µοναδικό. Κάτι που θα µου µείνει αξέχαστο. Περίµενα ότι θα έχει κόσµο στην παρουσίασή µου, αλλά αυτό που ζήσαµε εγώ και η οικογένειά µου ήταν κάτι συγκλονιστικό. Ηταν µια τρέλα. Τόσο πάθος δεν είδα ποτέ ούτε στη Ρεάλ Μαδρίτης! Δεν υπάρχουν λόγια».

marssss

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Μαρσέλο Βιέιρα ντα Σίλβα Τζούνιορ. Το νέο µεγάλο αστέρι του Ολυµπιακού. Και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον γιο του πυροσβέστη και της δασκάλας. Εναν πιτσιρίκο που ήθελε να παίξει Futsal. Που δεν είχε χρήµατα να πληρώσει τα εισιτήρια του λεωφορείου για να πάει στις προπονήσεις της Φλουµινένσε. Εναν νέο που σκέφτηκε να τα παρατήσει και να πιάσει δουλειά, για να στηρίξει την οικογένειά του. Τον εγγονό του σενιόρ Πέδρο, που τον έπεισε να µη σταµατήσει και που συνέχισε να δουλεύει έως τα γεράµατά του, για να µπορεί να καλύπτει τα έξοδα των προπονήσεων και των µετακινήσεων του µικρού.

Η µητέρα του, Μαρία, εκπαιδευτικός στο επάγγελµα, ήταν πάντα της άποψης ότι στα παιδιά λένε την αλήθεια. Ακριβώς αυτό θα έκανε κι εκείνο το απόγευµα. «Οχι, Μαρσελίνιο, δεν έχουµε καθόλου χρήµατα», απάντησε στο αίτηµα του 14χρονου γιου της για µια µπάλα ποδοσφαίρου. Ηταν καλοκαίρι του 2002 και η Βραζιλία είχε µόλις κατακτήσει το Παγκόσµιο Κύπελλο, µε τον Ρονάλντο, τον Ριβάλντο, τον Ροναλντίνιο και τον Ροµπέρτο Κάρλος να σκαρώνουν στη Γιοκοχάµα τη θρυλική συµµορία των «Ρο». ∆εν υπήρχε παιδί στο Ρίο ντε Τζανέιρο που να µην ήθελε να τους µοιάσει.

marssss2
«Τόσο πάθος δεν είδα ποτέ ούτε στη Ρεάλ Μαδριτης! Η συμπεριφορά και ο τρόπος με τον οποίο με καλωσόρισε ο Κύριος Μαρινάκης είναι απίστευτα» Μαρσέλο

 

Χρόνια µετά, ο µικρός Μαρσελίνιο επέστρεψε µπροστά από την ίδια βιτρίνα, δίχως τη συνοδεία της µητέρας του. Αυτή τη φορά, όµως, δεν έµεινε απέξω να κοιτάζει. Και σίγουρα δεν ρώτησε κανέναν. Μπήκε αποφασισµένος και αγόρασε όλες τις µπάλες ποδοσφαίρου του πολυκαταστήµατος, για να τις χαρίσει στα φτωχά παιδιά της πρώτης γειτονιάς του. Ενας «µικρός», που τελικά έγινε θρύλος. Της Ρεάλ Μαδρίτης και του παγκόσµιου ποδοσφαίρου. Ο Μαρσέλο των 5 Champions League. Ο Μαρσέλο των 25 τίτλων. Ο Μαρσέλο του Ολυµπιακού!

Αυτή είναι, εν συντοµία, η λαµπερή διαδροµή του κορυφαίου αριστερού µπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ενός παίκτη που στα 34 του χρόνια, ως εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης, απευθείας από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προσγειώθηκε στην Ελλάδα και προκάλεσε σεισµό µε την παρουσία του. Αλλαξε το κλίµα. Εδωσε σε όλους να καταλάβουν πως ο Ολυµπιακός παραµένει µια οµάδα µεγάλη και ισχυρή σε διεθνές επίπεδο. Μια οµάδα που µπορεί να νικήσει στη διαπραγµάτευση για έναν τέτοιο mega star αγγλικούς, ιταλικούς και ισπανικούς συλλόγους, αλλά και να είναι πιο θελκτική από τα τρελά εκατοµµύρια του ποδοσφαίρου της Αραβικής Χερσονήσου.

Σχεδόν 60.000.000 ακολούθους έχει ο Μαρσέλο µόνο στον λογαριασµό του στο Instagram. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, περισσότεροι από 1.200.000 άνθρωποι είχαν αντιδράσει στην πρώτη του ανάρτηση µετά το «πάρτι στο ‘‘Καραϊσκάκης’’». «Πολύ ξεχωριστή µέρα για να αρχίσω τη νέα περιπέτεια. Πάντα µαζί µε την οικογένειά µου. Εκπληκτικό καλωσόρισµα από όλους τους φιλάθλους του Ολυµπιακού και τον Βαγγέλη Μαρινάκη», έγραψε στη λεζάντα κάτω από την οικογενειακή φωτογραφία του µέσα από τον αγωνιστικό χώρο του φαληρικού γηπέδου. Και σε χρόνο-ρεκόρ προσωπικότητες όπως ο Καρίµ Μπενζεµά της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κασεµίρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Αλεχάντρο Πάτο, ο Ρενάτο Αουγκούστο, ο Μιλιτάο, οι «δικοί» µας Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Καστίγιο και άλλοι πολλοί µπήκαν στον πειρασµό του σχολιασµού. Εφτασε η… τρέλα του Φαλήρου έως το BBC, το ESPN, το Sky Sports.

Η µεταγραφή του Μαρσέλο Βιέιρα ντα Σίλβα Τζούνιορ στον πρωταθλητή Ελλάδας έγινε θέµα συζήτησης σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα και όχι µόνο (σ.σ.: Μέχρι και ο Λούκα Ντόντσιτς άφησε για λίγο την προσοχή του από το Ευρωµπάσκετ και έβαλε την πινελιά του στα social media στο άκουσµα αυτής της είδησης). Ενα «µπαµ» που έφτασε έως το πρωτοσέλιδο της «Marca» και της «AS», στο Bleacher Report και έγινε πρώτο θέµα στο CNN. Παντού.

Η αποθέωση του προέδρου και το ευχαριστώ του Βραζιλιάνου

Στην ανεπανάληπτη παρουσίαση του Μαρσέλο στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο λαός των «ερυθρολεύκων» αποθέωσε τον πρόεδρο των πρωταθλητών Ελλάδας. Οι οπαδοί του Ολυµπιακού φώναζαν ρυθµικά για τον Βαγγέλη Μαρινάκη «Είναι τρελός ο πρόεδρος», αναγνωρίζοντας όσα έχει προσφέρει ο ηγέτης του Θρύλου, αλλά περισσότερο αναγνωρίζοντας το όραµα και το πάθος του για την οµάδα. Στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και τον συνοδεύουν στις ουκ ολίγες υπερβάσεις που έχει κάνει και έχει αλλάξει επίπεδο τον Ολυµπιακό. Ακόµα µία υπέρβαση ήταν η µεταγραφή του Μαρσέλο, η οποία από την αρχή έως το τέλος είχε και την υπογραφή του Μιλτιάδη Μαρινάκη, που κατάφερε το απίστευτο. Με τον Μαρσέλο όχι απλώς να είναι εδώ, αλλά να φοράει ήδη τη φανέλα µε το αγαπηµένο του «12». Μετρώντας αντίστροφα για την ηµέρα που θα πατήσει ξανά το χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης», αυτή τη φορά για να «γράψει» επίσηµες συµµετοχές. Σηµαντικό στο ρεπορτάζ είναι η κατάστασή του. Κόντρα στις ανοησίες, ο Βραζιλιάνος είναι καλά. Και δεν χρειάζεται περισσότερες από 10-15 ηµέρες για να βρεθεί σε κατάσταση να µπορεί να προπονείται κανονικά και να πάρει τα πρώτα του λεπτά. Με τον ίδιο να κάνει διπλές προπονήσεις στου Ρέντη αυτές τις ηµέρες και να έχει µείνει άναυδος από αυτά που βρήκε στην Ελλάδα! Με την αρτιότητα του προπονητικού κέντρου του Ρέντη να τον εντυπωσιάζει.

«Εδώ υπάρχουν κάποια µηχανήµατα προπόνησης και αποκατάστασης που δεν τα είχαµε ούτε στη Ρεάλ Μαδρίτης», είπε ο Μαρσέλο στον ατζέντη του, ο οποίος µετέφερε αυτούσιες τις ατάκες του Βραζιλιάνου αστέρα για όσα ζει αυτές τις ηµέρες, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όσα θέλει να πετύχει στον Ολυµπιακό. «Νιώθω σαν να είµαι χρόνια στην οµάδα. Η συµπεριφορά και ο τρόπος µε τον οποίο µε καλωσόρισε ο κύριος Μαρινάκης είναι απίστευτα. Συµπεριφέρθηκε σε εµένα και στην οικογένειά µου σαν να είµαστε η δική του οικογένεια. Μας προσφέρουν τα πάντα αυτές τις ηµέρες. Ολα µάς τα κάνουν εύκολα οι άνθρωποι της οµάδας». Οσο για το πότε θα είναι έτοιµος να παίξει; «Ο ίδιος θεωρεί ότι µπορούσε να παίξει ακόµα και µε τη Ναντ, αλλά χρειάζεται λίγες ηµέρες προπονήσεων µε την οµάδα, για να επανέλθει. Η φυσική του κατάσταση θα σας εκπλήξει», λέει στο «S» ο Λεονάρντο Κορνατσίνι, ο άνθρωπος που χειρίστηκε τη µεταγραφή του Βραζιλιάνου.

Για να γίνει αντιληπτό τι είναι ο Μαρσέλο και το πραγµατικό µέγεθος της µεταγραφής που έκανε ο Ολυµπιακός, αξίζει να αναφέρουµε ότι µαζί µε τον Βραζιλιάνο ήρθαν στην Ελλάδα και αρκετοί συνεργάτες του, κάποιοι εκ των οποίων θα εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα µας. Ανάµεσά τους ένας προπονητής φυσικής κατάστασης, ένας φυσικοθεραπευτής που είχε µαζί του και στη Ρεάλ, ο υπεύθυνος για τα social media και ο προσωπικός µάγειρας της οικογένειας. Κατά καιρούς θα φτάνουν στην Ελλάδα κι άλλοι. Διότι ο Μαρσέλο, πέρα από ποδοσφαιριστής, είναι και επιχειρηµατίας. Ενα brand τεράστιο, που έχει δεκάδες ανθρώπους να δουλεύουν για τον ίδιο…

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 10/9