Εικοσιτρία χρόνια «εξορίας» είναι πολλά. Πάρα πολλά. Ειδικά για ένα ποδοσφαιρικό μέγεθος όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ.

Είκοσιτρία χρόνια μετά, οι Reds είναι ένα 90λεπτο μακριά από τη μεγάλη επιστροφή. Ο τελικός των πλέι οφ της Championship με αντίπαλο τη Χάντερσφιλντ (29/5, 18.30, Γουέμπλεϊ) είναι το εισιτήριο για το όνειρο. Εκεί όπου ανήκουν. Στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στην Premier League. Στο κορυφαίο επίπεδο. Εκεί όπου εξαρχής είχε στόχο να την επαναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2017, όταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, περνώντας με απόλυτη επιτυχία όλους τους εξονυχιστικούς ελέγχους της English Football League (EFL) αλλά και των αγγλικών Αρχών.

«Έχουμε ένα πλάνο μακράς διάρκειας και με βάση αυτό το πλάνο θέλουμε να επαναφέρουμε τη Νότιγχαμ εκεί όπου ανήκει. Και φυσικά η Νότιγχαμ ανήκει στην Premier League. Ανήκει στην ελίτ της Premier League», είχε δηλώσει λίγο καιρό αργότερα στο BBC ο ισχυρός άνδρας της Φόρεστ και του Ολυμπιακού, επικοινωνώντας το πλάνο του για μια ομάδα-θρύλο του αγγλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ενα μοναδικό ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Μια ομάδα με δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1979, 1980), ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1980), ένα Πρωτάθλημα Αγγλίας (1978), δύο Κύπελλα Αγγλίας (1898, 1959), δύο Σούπερ Καπ (1919, 1978), τέσσερα Λιγκ Καπ (1978, 1979, 1989, 1990). Από το 1999, όταν και υποβιβάστηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Νότιγχαμ βίωνε μια παρατεταμένη χειμερία νάρκη. Οι μόνες στιγμές «ζωντάνιας», η παρουσία στα πλέι οφ της σεζόν 2002-03, που έληξε με αποκλεισμό από τη... Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Τις σεζόν 2009-10 και 2010-11 έπαιξε στα πλέι οφ, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ τη σεζόν 2016-17 η Φόρεστ έζησε τον εφιάλτη έως το τέλος και σώθηκε στην τελευταία αγωνιστική, στην ισοβαθμία με την Μπλάκμπερν. Τον Μάιο του 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε την ομάδα. Και με σχέδιο και σωστή δουλειά άρχισε η ανοικοδόμηση. Η παρουσία στα πλέι οφ της σεζόν 2019-20 χάθηκε με τρόπο τραγικό για ένα γκολ, και το σοκ ήταν δυνατό, όμως το σχέδιο δεν άλλαξε. Φέτος ο Στιβ Χιούτον δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Και στην 7η αγωνιστική, έχοντας τη Φόρεστ στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, με έξι ήττες και μία ισοπαλία, απολύθηκε. Στη θέση του ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέλαβε τον Στιβ Κούπερ, στη συνέχεια συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα και τα πάντα άλλαξαν.

Εάν το πρωτάθλημα της Championship ξεκινούσε από την 8η αγωνιστική, η Νότιγχαμ Φόρεστ θα είχε πάρει την απευθείας άνοδο. Και μάλιστα ως 1η. Καθώς από την 8η έως την 46η και τελευταία αγωνιστική συγκέντρωσε τους 79 από τους 80 βαθμούς της σεζόν (23 νίκες, 10 ισοπαλίες, 6 ήττες). Στο αντίστοιχο διάστημα, η Φούλαμ συγκέντρωσε 74 βαθμούς και η Μπόρνμουθ 73! Ακόμα κι έτσι, έχει την ευκαιρία της. Και θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους. Εχει ιστορική υποχρέωση, ιστορική ευκαιρία...

Eκτόξευση

Πώς μεταφράζεται οικονομικά μια πιθανή νίκη της Φόρεστ στον τελικό της Championship με αντίπαλο τη Χάντερσφιλντ και η άνοδος στην Premier League; Το 2020, η Deloitte μελέτησε ότι η νίκη στον τελικό των πλέι οφ θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από 135 εκατ. έως 265 εκατ. λίρες, ανάλογα με το αν μια προβιβασμένη ομάδα μπορεί να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό. Τα επίσημα στοιχεία για τη σεζόν 2020- 21 έδειξαν ότι τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. λιρών, διανεμήθηκαν μεταξύ των 20 συλλόγων της Premier League.

Από αυτά, κάθε σύλλογος είχε εγγυημένα περίπου 84,8 εκατ. λίρες, ανεξαρτήτως θέσης. Επιπλέον, στους συλλόγους δόθηκαν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των τηλεοπτικών παιχνιδιών τους. Χρήματα που κυμαίνονταν από 1,7 εκατ. λίρες για την τελευταία θέση (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) έως 34,9 εκατ. για την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Και όλα αυτά, χωρίς να προσμετρώνται οι αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων, η τεράστια διαφοροποίηση του τιμοκαταλόγου των διαφημίσεων, αλλά και τα χρήματα που διανέμει η Premier League από τα κέρδη της ως εταιρεία!

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 21/5