Ο Νο1 τενίστας στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο φημισμένο Αυστραλιανό Open, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο δεν θα του επιτραπεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του και να φτάσει τις 10 κατακτήσεις, αλλά αναμένεται να απελαθεί και από τη χώρα!

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον μη εμβολιασμό του. Ο καταξιωμένος τενίστας, παρότι τα πρωτόκολλα της Αυστραλίας για τους ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα αυστηρά, θεώρησε ότι -λίγο το μέγεθος και η φήμη του, λίγο η χορήγηση άδειας εξαίρεσης για ανεμβολίαστους που του χορηγήθηκε- θα μπορέσει τελικά να δώσει κανονικά το παρών στο πρώτο Grand Slam της σεζόν.

Έμεινε χωρίς «άδεια ιατρικής εξαίρεσης ανεμβολίαστου»

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Και αυτό διότι για να χορηγηθεί τέτοιου είδους άδεια εξαίρεσης θα πρέπει να υπάρχει και δικαιολογία «οξείας σοβαρής ιατρικής κατάστασης». Έτσι, όπως εξήγησε και ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, ο Σέρβος τενίστας δεν επέδειξε τα απαραίτητα ιατρικά διαπιστευτήρια (περί «ιατρικής εξαίρεσης» από τον εμβολιασμό) ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα και να συμμετέχει στο Australian Open, ως εκ τούτου θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του!

Απορρίφθηκε το αίτημα για βίζα - Απελαύνεται σήμερα

Όπως αναμενόταν, λοιπόν, χθες το βράδυ οι αυστραλιανές αρχές απέρριψαν το αίτημα για βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος θα υποχρεωθεί σήμερα να φύγει από τη χώρα, ενώ παραμένει υπό αστυνομική κράτηση στο αεροδρόμιο, χωρίς κινητό τηλέφωνο και δίχως να μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον!

Οι Αρχές της χώρας έκαναν γνωστή την απόφασή τους στον τενίστα σταρ έπειτα από διαβουλεύσεις αρκετών ωρών, που κατέληξαν σε διπλωματικό «θρίλερ», καθώς όπως εξήγησαν δεν τήρησε τους κανόνες εισόδου στην Αυστραλία.

Η αντίδραση από την πλευρά του Τζόκοβιτς

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η πλευρά του Τζόκοβιτς δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι δικηγόροι του Σέρβου θα υποβάλουν άμεσα ένσταση για την απόφαση, ζητώντας να επανεξεταστεί το αίτημά του και αναμένεται να προσβάλουν νομικά την απόφαση απόρριψης της βίζα.

Διπλωματικό «θρίλερ» μεταξύ Σερβίας-Αυστραλίας

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Αυστραλίας και της Σερβίας, με το ζήτημα να παίρνει πολιτικές διαστάσεις.

Αρχικά, η στάση της Αυστραλίας προκάλεσε την παρέμβαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον Αυστραλό πρέσβη στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, «έξαλλος», μάλιστα, καθώς δεν έβρισκε τον Αυστραλό ομόλογό του!

Σε ξενοδοχείο με μετανάστες

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης στο ξενοδοχείο Park Hotel, στο προάστιο Κάρλτον, εν αναμονή της απόφασης του δικαστή της Μελβούρνης και πιθανότατα της απομάκρυνσής του από την Αυστραλία λόγω προβλήματος βίζας.

Κάμερες κατέγραψαν βαν να τον μεταφέρει στο υπόγειο ξενοδοχείου καραντίνας με μετανάστες, όπου τον περίμενε το προσωπικό φορώντας ειδικές στολές.

Έξω από το ξενοδοχείο βρέθηκαν θαυμαστές – υποστηρικτές του, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Σέρβου. “Η Βιτόρια είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεται, εάν είσαι εμβολιασμένος” και “Ελευθερώστε τον Τζόκοβιτς” είναι κάποια από αυτά.