Η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ακυρώθηκε και ζητήθηκε από τον Σέρβο να φύγει από την Αυστραλία την Πέμπτη.

Οι αρχές της χώρας έκαναν γνωστή την απόφαση τους στον κορυφαίο τενίστα έπειτα από διαβουλεύσεις αρκετών ωρών, που κατέληξε και σε διπλωματικό «θρίλερ», ωστόσο οι δικηγόροι του θα υποβάλλουν άμεσα ένσταση για την απόφαση, ζητώντας να επανεξεταστεί το αίτημά του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, ο Σέρβος τενίστας θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του, καθώς δεν επέδειξε τα απαραίτητα ιατρικά διαπιστευτήρια (περί «ιατρικής εξαίρεσης» από τον εμβολιασμό), ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα και να συμμετέχει στο Australian Open.

Σημειώνεται πως το επεισόδιο με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης είχε διάρκεια τουλάχιστον εφτά ώρες κι εξελίχθηκε σε διπλωματικό «θρίλερ», με το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης να κρατείται από τις αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες τον ανέκριναν, καθώς ο Σέρβος παραμένει ανεμβολίαστος και για αυτό το λόγο πήρε ειδική άδεια, για να συμμετέχει στο Australian Open.

Το χρονικό 

Οι αυστραλιανές Αρχές, έπειτα και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισαν να μην του παρέχουν βίζα για παραμονή στη χώρα, όπου θα διεξαχθεί το Australian Open, ένα σημαντικό τουρνουά και μέρος του Gran Slam.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία θεωρώντας ότι με την «ιατρική εξαίρεση» για το εμβόλιο που είχε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο αυτές τις ώρες βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, με τις Αρχές να μην του επιτρέπουν την είσοδο.

Η κατάσταση αυτή -κι ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σούπερ σταρ βρισκόταν «υπό αστυνομική επιτήρηση» και χωρίς κινητό- προκάλεσε την παρέμβαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, «έξαλλος» μάλιστα, καθώς δεν έβρισκε τον Αυστραλό ομόλογό του, ενώ ο πατέρας του είχε προειδοποιήσει πως ο κόσμος θα βγει στους δρόμους αν δεν αφεθεί ελεύθερος.

Παράλληλα, ο προπονητής του Σέρβου,ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς δημοσίευσε μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο στο Instagram, γράφοντας στη λεζάντα: «Δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος για να κατέβεις κάτω από την Αυστραλία».