Δεν περνούν απαρατήρητα από τη FIFA και την UEFA όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους τελευταίους μήνες. Πλέον, υπάρχει πλήρης γνώση και εικόνα όσων συμβαίνουν στη χώρα μας και της συντονισμένης προσπάθειας άλωσης, τόσο της ΕΠΟ, όσο και της επιθυμίας ορισμένων να ελέγξουν την Ομοσπονδία με κάθε τρόπο.

Ακόμη και με μεθόδους μαφίας, με εκφοβισμούς, τραμπουκισμούς και προσπάθειες χειραγώγησης ανθρώπων και οργάνων.

Στο θολό τοπίο αναφέρθηκε εκτενώς και ξεκάθαρα ο Χέρμπερτ Χούμπελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr. Ο Αυστριακός πρώην εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA και UΕFA στην Ελλάδα άφησε ξεκάθαρες αιχμές για καυτά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επιπλέον, μέμφθηκε ανοιχτά την Ομοσπονδία για καθυστέρηση στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, για την ανοχή σε περιστατικά βίας, αλλά και για τα όσα κάνει ή προσπαθεί να κάνει στην ελληνική διαιτησία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ότι η ΕΠΟ δεν είναι σε θέση επ’ ουδενί να αναλάβει μόνη της την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Επίσης, ξεκαθάρισε πως αυτό το σκέλος θα μείνει στις υπερκείμενες δυνάμεις και πως ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, όχι μόνο χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης των FIFA, UEFA, αλλά υπάρχει απόφαση να ανανεώσει το συμβόλαιό του για τουλάχιστον 1-2 χρόνια ακόμη.

Επιπλέον, ο Χέρμπερτ Χούμπελ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ταχύτητα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει (και υπογράψει) η Ομοσπονδία και οι οποίες προβλέπονται με σαφήνεια στην Ολιστική Μελέτη, καθώς η ανησυχία και ο εκνευρισμός σε FIFA και UΕFA είναι έντονος.

Η συνέντευξη του Χούμπελ

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η άποψή του για τη σημερινή ΕΠΟ: «Προφανώς, βλέπουμε ότι υπάρχει συνεχής ένταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και καιρό. Μεταξύ των συλλόγων, των περιφερειακών ενώσεων, της ΕΠΟ, του Υπουργείου Αθλητισμού, ακόμη και στην εθνική ομάδα. Αυτή η ένταση δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να σταθεροποιηθούν.

Η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν τεράστιες δυνατότητες. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η UEFA και η FIFA συμβουλεύουν την ομοσπονδία, έστειλαν ειδικούς, ετοίμασαν σχέδια, την Ολιστική Μελέτη, αλλά δυστυχώς, βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο. Χρειάζεται δουλειά και χρόνος αλλά αν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Επιπρόσθετα, μετά και την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα, είδαμε πολλά περιστατικά βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αυτό ξεπερνά το ποδόσφαιρο, χρειάζεται και η υποστήριξη της κυβέρνησης».

Για την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA και την καθυστέρηση στην εφαρμογή της: «Η FIFA και η UEFA υπέγραψαν τη Δήλωση Προθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν πάντα τις ομοσπονδίες-μέλη τους. Η Ολιστική Μελέτη είναι ένας οδηγός, περιλαμβάνει συστάσεις που βασίζονται σε καλές πρακτικές στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το καθήκον τους και τώρα εναπόκειται στους ενδιαφερόμενους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου να εφαρμόσουν αυτά τα εργαλεία και να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές.

Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο και μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή ειδικά μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Για παράδειγμα, το Καταστατικό έχει εγκριθεί τον Αύγουστο και δεν είναι ακόμη ενεργό. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Oλο αυτό δημιουργεί απογοήτευση στην Ελλάδα και ανησυχίες στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν τη θέλησή τους να εξελιχθούν και να αλλάξουν τα πράγματα.

Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι κλειδί για εμάς. Πιστεύουμε ότι ένας έμπειρος άνθρωπος μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδία στη νέα εποχή. Η μελέτη είναι ένας οδηγός – απλά πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα και να εφαρμοστεί.

Η διοίκηση της UEFA και της FIFA παρείχε στην Ελλάδα όλα τα εργαλεία, και πιστέψτε με, περισσότερο από κάθε άλλη Ομοσπονδία. Συνεπώς τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρότι η FIFA και η UEFA δεν ασχολούνται πλέον με τις καθημερινές εργασίες της ΕΠΟ, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και έτσι η χρηματοδότηση εξακολουθεί να περιορίζεται στην ομοσπονδία -λόγω των περιορισμένων εξελίξεων».

Για τη διαιτησία στην Ελλάδα και τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ: «Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν όχι το πιο ευαίσθητο. Κάθε εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας δηλώσεων, λεκτικών επιθέσεων σε διαιτητές και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και σωματικών επιθέσεων. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η διαιτησία χρειάζεται ανάπτυξη, υποστήριξη και ανεξαρτησία.

Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχει διαφυλαχθεί με το διορισμό ξένων εμπειρογνωμόνων που βοήθησαν επίσης στην εξάλειψη των προκαταλήψεων εναντίον της. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ένα πολύ δυνατό όνομα στη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να ευγνωμονεί που έχει έναν τόσο έμπειρο επαγγελματία στις υπηρεσίες του. Ηταν από τους κορυφαίους επαγγελματίες διαιτητές πολλά χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάνει εξαιρετική δουλειά και κρατά τις ισορροπίες όπως πρέπει σε ένα τόσο αγχωτικό και εχθρικό περιβάλλον.

Ο Μαρκ έχει την πλήρη υποστήριξη της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και από όσο γνωρίζω, η UEFA θέλει να παρατείνει το συμβόλαιό για επιπλέον 1-2 χρόνια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαιτησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει πλήρως στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ και η UEFA δεν θέλει με κανένα τρόπο να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας».

Για το εάν υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Πάντα υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει έδαφος για να αναπτυχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά χρειάζεται δουλειά, συνεργασία και αφοσίωση. Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να είναι ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη. Η ΕΠΟ θα πρέπει να αξιοποιήσει την εξαιρετική υποστήριξη που έχει πάρει από την FIFA και την UEFA και όλα τα εργαλεία που την έχουν δοθεί. Να ενεργεί και να υλοποιεί πιο γρήγορα».