TO GET VACCINATED or not to get vaccinated? Να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς; Δεν είναι ρητορικό ερώτημα. Είναι η «μάχη» των ημερών. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανθρωποι της κατηγορίας «μου είπε ο ξάδερφος, του φίλου του μπατζανάκη μου, που έχει έναν κουνιάδο μέσα στα πράγματα, ότι το εμβόλιο θα μου αλλάξει το DNA», ως σύγχρονοι Δον Κιχώτηδες σηκώνουν το λάβαρο μιας φανταστικής επανάστασης.

Μιας επανάστασης κόντρα στην υγεία, την επιστήμη, την ίδια τη ζωή. Αν όχι τη δική τους, των συνανθρώπων τους. Των οικογενειών τους.

Το νέο τροπάρι στον αθλητισμό 

Το νέο «τροπάρι» στον αθλητισμό και όσων αρνούνται να εμβολιαστούν είναι το εξής: «Δεν είμαι αρνητής του εμβολίου, με ενοχλεί η επιβολή να το κάνω». Και το λένε αυτό αθλητές κορυφαίου επιπέδου, που είναι ταγμένοι, απόλυτα σκλαβωμένοι, σχεδόν «πιόνια» των χορηγών τους. Αθλητές που δεν κουνούν το δαχτυλάκι τους, εάν δεν πάρουν πρώτα το ΟΚ από τους συλλόγους, τους ατζέντηδες, τις εταιρείες που τους σπονσοράρουν

Τα παραδείγματα όχι πολλά, αλλά σημαντικά. Με την υπόθεση «ανεμβολίαστοι αθλητές» να έρχεται για τα καλά στο προσκήνιο λόγω της απόφασης της πολιτείας της Βικτόρια, στην Αυστραλία, να μην επιτρέψει σε κανέναν αθλητή που δεν έχει εμβολιαστεί να εισέλθει στη Μελβούρνη για το Αυστραλιανό Οπεν (17-30 Ιανουαρίου 2022). Η ATP, η Ένωση Επαγγελματιών του τένις, ζήτησε ειδική άδεια, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο από τους επαγγελματίες τενίστες δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο οι αυστραλιανές Αρχές ήταν απόλυτες: Ή εμβόλιο ή δεν αγωνίζονται

Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς

Στο 65% των ανδρών παικτών που έχουν εμβολιαστεί δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του Στέφανου Τσιτσιπά και του Νόβακ Τζόκοβιτς , του Νο 3 και Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, οι οποίοι είναι αμφίβολο, πλέον, αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο τουρνουά.

Και αυτό αφορά και τον Σέρβο, παρά το γεγονός ότι πέρυσι είχε νοσήσει από κορονοϊό, αλλά το εξάμηνο παρήλθε! Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σήκωσε το φρύδι με απορία αυτή την εβδομάδα. Καθώς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky Sport News, ο Τζόσουα Κίμιχ της Μπάγερν Μονάχου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Επικαλέστηκε προσωπικούς ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά την επίδραση του εμβολίου, ελλείψει μακροχρόνιων μελετών, αλλά έσπευσε να εξηγήσει αργότερα πως δεν είναι αρνητής του κορονοϊού ή αντιεμβολιαστής και ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα να κάνει το εμβόλιο

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση

Βεβαίως, η πιο κραυγαλέα περίπτωση στον παγκόσμιο αθλητισμό δεν είναι άλλη από του Κάιρι Ιρβινγκ. Ο σούπερ σταρ των Μπρούκλιν Νετς αρνείται να συζητήσει καν το ενδεχόμενο να κάνει το εμβόλιο και παρά το γεγονός ότι χάνει 381.000 δολάρια για κάθε παιχνίδι στο οποίο δεν συμμετέχει, παραμένει εκτός προπονήσεων και αγώνων της ομάδας του.

Εως τώρα έχει χάσει 2.286.000 δολάρια, καθώς οι τοπικές Αρχές της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Αντζελες έχουν επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για όσους θέλουν να παραβρεθούν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, γυμναστικής και ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών και των αθλητών.

Ο ίδιος, λοιπόν, δεν μπορεί να μπει σε κλειστό γυμναστήριο, δεν μπορεί να γυμναστεί με τους συμπαίκτες του και πλέον έχει γίνει το «πρόσωπο» του αντεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ. Με αρνητές και αντιεμβολιαστές να διαδηλώνουν υπέρ του στους αγώνες των Νετς. Ο Αντριου Ουίγκινς (φωτ. 2ος από δεξ.)., στα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, ήταν επίσης πολέμιος του εμβολίου. Αλλά εντέλει το έκανε, ειδάλλως η ομάδα του τον ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να τον ανταλλάξει λόγω της νομοθεσίας του Σαν Φρανσίσκο.

Ο ίδιος δήλωσε πως «με εκβίασαν και γι’ αυτό το έκανα». Με τον Μπράντλεϊ Μπιλ, σούπερ σταρ των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, να είναι ένας εκ των τελευταίων ανεμβολίαστων στο ΝΒΑ. Γιατί η δική του περίπτωση δεν είναι ίδια με του Ιρβινγκ; Διότι το πρωτόκολλο στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό, άρα μπορεί να προπονείται και να αγωνίζεται κανονικά.