Τα τελευταία 15 χρόνια όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης -και όχι μόνο- ασχολείται διαρκώς με τα κατορθώματα ενός Αργεντίνου. Του Λιονέλ Μέσσι! Για κάποιους ίσως ο μεγαλύτερος αθλητής που έχει κλοτσήσει ποτέ τη στρογγυλή θεά και για τους συμπατριώτες του η μόνη ελπίδα για διακρίσεις μετά τον «Θεό», τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα!

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου ποδοσφαίρου έχει παντρέψει το όνομα του με έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, της «θεάς» που λατρεύεται από τους ποδοσφαιρόφιλους στο Καμπ Νόου, της Μπαρτσελόνα. Η «Μπάρτσα», η οποία μέχρις εσχάτως ήταν και ο μοναδικός σύλλογος που απολάμβανε τις υπηρεσίες του. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια συνολικής παρουσίας, 30 και πλέον τίτλων, άφθονα σπασμένα ρεκόρ και έξι χρυσές μπάλες ο δρόμος του αργεντινού σταρ και των Καταλανών χωρίζει. Ύστερα από μεγάλη συγκίνηση, δάκρυα και θυμό ο ποδοσφαιρικός «μεσσίας» ψάχνει τον νέο σταθμό στην καριέρα του και μάλιστα αυτός θα είναι το Παρίσι και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Γεννήθηκε σε μια εργατούπολη

Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροσάριο, μια «εργατούπολη» στα βορειοανατολικά της Αργεντινής. Είναι γιος του Χόρχε Οράσιο Μέσι, εργαζόμενου σε εργοστάσιο και της Σέλια Μαρία Κουτσιτίνι, οικιακής βοηθού μερικής απασχόλησης.

Έχει δύο μεγαλύτερους αδερφούς και μια μικρότερη αδερφή. Ένας πρόγονος του πατέρα του, ο Άντζελο Μέσι, κατοικούσε στην πόλη της Ανκόνα στην Ιταλία, απ' όπου μετανάστευσε στην Αργεντινή στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ένας άλλος πρόγονος του πατέρα του, ο Ραμόν Πέρες Γιομπέρα, προερχόταν από το Ελ Ποάλ, ένα χωριό στην Καταλονία. Όπως είναι λογικό ο νεαρός Μέσσι ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Αργεντινή φόρεσε για πρώτη φορά την μελανέρυθρη φανέλα των Νιούελς Ολντ Μπόις, στην ηλικία τους ενός έτους. Εκείνη την χρονιά, η ομάδα είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Αργεντινής. Τα μέλη της οικογένειας Μέσι είχαν ζήσει για καιρό στην Λας Έρας στην επαρχία της Μεντόσα, μια συνοικία η οποία βρισκόταν στα νότια της πόλης, περίπου μια εκατοστή μέτρα από το Γκαουτσίτο Χιλ, ένα δρόμο φτωχών κατοικιών ενός ορόφου συνήθως. Ο Λιονέλ έζησε για περίπου 14 χρόνια σε ένα χαμόσπιτο ενός ορόφου

Το σπάνιο ταλέντο του έγινε σύντομα διακριτό

Στην ηλικία των πέντε ετών, ο Μέσι εντάχθηκε στην τοπική ομάδα της Γκραντόλι, όπου ο πατέρας του ήταν προπονητής. Το σπάνιο ταλέντο του σύντομα έγινε διακριτό από την Νιούελς Ολντ Μπόις, τη μεγάλη ομάδα της πόλης, στην οποία γράφτηκε το 1995. Στην ηλικία των δέκα ετών κι ενώ είχε ύψος 1,11 μέτρα, διέγνωστηκε με ορμονική διαταραχή η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Λόγω αυτού, η πιθανότητα μιας καριέρας ήταν τουλάχιστον ουτοπική.

«Χωρίς ορμόνες μεταβολισμού, ο Λιονέλ θα έφτανε, στην καλύτερη, το 1,50 μέτρο κατά την ενηλικίωσή του», δήλωσε ο πατέρας του, Χόρχε, στη γαλική εφημερίδα «Λ' Εκίπ». Η οικογένεια Μέσι δεν μπορούσε να αγοράσει τη θεραπεία η οποία κόστιζε μηνιαίως 900 ευρώ, και επρόκειτο για ενέσιμη θυρεοειδική ορμόνη επί 30 μήνες. Αρκετές ομάδες της Αργεντινής, μεταξύ των οποίων και η Ρίβερ Πλέιτ, ενδιαφέρονταν για τον παίκτη χωρίς όμως να επιθυμούν να καλύψουν οικονομικά τη θεραπεία.

Το σημαντικό βήμα στην ηλικία των 13

Ωστόσο το πιο σημαντικό βήμα θα γίνει στην ηλικία των 13 όπου και μεταπήδησε στην ακαδημία της Λα Μασία (Μπαρτσελόνα), εκεί όπου έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό brand της ομάδας. Μάλιστα σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα ο Λιονέλ Μέσσι, κατείχε το 30% του συνολικού brand name ολόκληρου του Συλλόγου! Πράγμα το οποίο ο Αργεντίνος πληρώθηκε από τον Σύλλογο καθώς το 2017 για να παραμείνει στην Καταλονία για άλλα τέσσερα χρόνια του προσφέρθηκε το αστρονομικό συμβόλαιο των 555.237.619 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, 138.808.655 ευρώ τη σεζόν. Όλο αυτό δεν κάνει τον Μέσι μόνο τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή, αλλά τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στην ιστορία των σπορ. Συγκεκριμένα, ο Λέο παίρνει τέσσερα ευρώ το δευτερόλεπτο, 241 ευρώ το λεπτό, 14.497 την ώρα, 347.945 την ημέρα, 2.400.000 την εβδομάδα, 10.500.000 τον μήνα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να βγαίνει στα 127.000.000 ευρώ, μόνο από μισθό του!

Η αύξηση των εσόδων

Τα έσοδα του Μέσσι αυξάνονται ακόμη περισσότερο από τις διαφημίσεις, παρά του ότι είναι ο τύπος που αποφεύγει να γυρίζει διαφημιστικά ή να κάνει πράγματα για να ενισχύσει το brand του. Για κάθε δημοσίευση διαφημιστικού περιεχομένου στους λογαριασμούς του στα social media, λαμβάνει το ποσό των 900.000 ευρώ. Το 2020 κέρδισε από διαφημίσεις 37.490.000 ευρώ.

Το 2020 -πέρα από τα συμβόλαια και τα έσοδα που είχε- σύμφωνα με το Forbes, κέρδισε ακόμα 26.180.000 ευρώ από σπόνσορες, με τη λίστα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εταιρείες όπως οι Adidas, Ooredoo (εταιρία τηλεπικοινωνιών του Κατάρ), Lay's, Gatorade, Expo 2020 Dubai UAE (ήταν πρεσβευτής), Pepsi, Jacob & Co (ρολόγια), Budweiser, Mengniu (κορυφαία εταιρία γαλακτοκομικών της Κίνας), eFootball Pes 2020 (simulation video game), OrCam (ισραηλινή εταιρία οπτικών) και Messicirque (προϊόν συνεργασίας με το Cirque du Soleil και τη Rakuten).

Ωστόσο και η Μπαρτσελόνα ήταν το ποδοσφαιρικό σωματείο που είχε τα μεγαλύτερα εισοδήματα το 2020 με περισσότερα από 715.100.000 ευρώ κέρδη. Αυτά προέρχονται από τα έσοδα των αγώνων (η πώληση των προϊόντων που έχουν το logo της έδωσαν 60.000.000 ευρώ τη σεζόν 2018-19, τα εισιτήρια με τη φιλοξενία των VIP «πρόσφεραν» 94.000.000 ευρώ, μαζί με τις εισφορές των μελών ύψους 60.000.000 ευρώ ετησίως, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους σπόνσορες.

Οι σπόνσορες της Μπαρτσελόνα

Γενικά, οι σπόνσορες της Μπαρτσελόνα προφανώς και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το πρόσωπο του Μέσι στις διαφημιστικές καμπάνιες. Και ουδείς ήθελε να ρισκάρει τυχόν επένδυση που δεν θα αφορά τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Μάλιστα η πλειοψηφία τους έδινε πάνω από το 50% των χρημάτων τους για να βρίσκεται και ο Αργεντινός στα σποτ τους!

Ο Μέσι μεγάλωσε σε μια μεσοαστική συνοικία του Ροσάριο μαζί με τους δύο αδελφούς και την αδελφή του. Η μετέπειτα σύζυγός του Αντονέλα Ροκούτσο ήταν εξαδέλφη ενός στενού φίλου του «Λίο» και ένιωσε τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς του γι’ αυτήν όταν ήταν πέντε ετών. Ο Λίο και η Αντονέλα κράτησαν την επαφή ακόμη κι όταν εκείνος έφυγε σε ηλικία 13 ετών για να παίξει ποδόσφαιρο στην Ισπανία και τα έφτιαξαν κάποια χρόνια αργότερα. Η Ροκούτσο μετακόμισε στη Βαρκελώνη, όπου το ζευγάρι ζει με τους γιους τους. Παντρεύτηκαν τέλος Ιουνίου του 2017 κι αφού είχαν αποκτήσει τους δύο από τους τρεις γιους τους στη γενέτειρα τους το Ροσάριο, στην Αργεντινή, εκεί όπου πρωτογνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμη παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time