Έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να πτοεί τον τενίστα, Στέφανο Τσιτσιπά αλλά ούτε και τους φίλοι του αθλήματος, μια και σύσσωμοι πιστεύουν βαθιά πως δεν θα αργήσει η ‘μέρα που ο ίδιος… θα τα καταφέρει!

Η πρώτη παρουσία Έλληνα σε τελικό ενός από τα 4 Grand Slams αποτελεί μόνο την αρχή για τον Τσιτσιπά σε αυτό το επίπεδο αγώνων, όπως φάνηκε από την προσπάθεια του και την top-class απόδοση του σε έναν πολύ δύσκολο και για τους δυο παίκτες αγώνα, που κρίθηκε με 3-2 υπέρ του Τζόκοβιτς (7-6, 6-2, 3-6, 2-6, 4-6) σε 4 ώρες και 11 λεπτά.
Ο Έλληνας σταρ των κορτ αναρριχήθηκε στην 4η θέση του ranking από την 5η που κατείχε πριν το Roland Garros και αν νικούσε τον Σέρβο θα «έπιανε» την 3η, η οποία μάλλον θα τον περιμένει για λίγο ακόμα…

Η δόξα και το χρήμα πάνε μαζί για τον Τσιτσιπά… Τα κέρδη του από τις συμμετοχές του στα μεγάλα διεθνή τουρνουά τένις αυξάνονται σε ρυθμό ανάλογο των επιτυχιών του: σύμφωνα με τα στοιχεία του ATP Tour ο Τσιτσιπάς είχε κερδίσει μέχρι να αρχίσει τους αγώνες του στο Roland Garros 14.136.302 δολάρια (ως Prize Money) συνολικά στην πεντάχρονη επαγγελματική καριέρα του από το 2016 και από αυτά, τα 1.558.367 δολάρια προήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Τώρα, αγγίζουν τα 16 εκατ. δολ και ο πήχης διαρκώς ανεβαίνει…

Η πορεία του στο Παρίσι

Στο ξεκίνημα του τουρνουά της «Πόλης του Φωτός» οι προκριματικοί γύροι απέφεραν μικρότερα ποσά στους νικητές, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να κερδίζει κατά σειρά (από τις 30 Μαΐου) τον Γάλλο Ζερεμί Σαρντί (3-0), τον Ισπανό Πέδρο Μαρτίνεζ (3-0), στους «32» τον Aμερικανό Τζον Ίσνερ (3-1) και στους «16» τον άλλο Ισπανό, Πάμπλο Καρένο Μπούστα (3-0), με τα αντίστοιχα bonus να είναι 84.000 ευρώ, 113.000 ευρώ, 170.000 ευρώ και 255.000 ευρώ.
Μετά τον αποκλεισμό του Ρώσου Ντανιίλ Μεντβέντεφ (3-0) στους «8» και την δική του πρόκριση στους ημιτελικούς του γαλλικού Open ο Έλληνας πρωταθλητής πρόσθεσε στον λογαριασμό του 375.000 ευρώ, ενώ, με τη νίκη του σε βάρος του Γερμανού Αλεξάντερ Ζβέρεφ (3-2) την Παρασκευή και την κατάκτηση του «εισιτηρίου» για την παρουσία του στον τελικό «σιγούρεψε» τα bonus 750.000 ευρώ του φιναλίστ, διεκδικώντας τα διπλάσια, ήτοι 1.400.000 ευρώ του νικητή τα οποία έχασε μετά από σκληρή «μάχη» το απόγευμα της Κυριακής. Το «κοντέρ» έγραψε για τον Τσιτσιπά περίπου 1,75 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, πιο πολλά απ’ όσα είχε εισπράξει το ’21 από τον Γενάρη ως τον Μάη…

Έρχονται νέα deals

Σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται τα έσοδά του από τους προσωπικούς χορηγούς του (Wilson, Adidas, Rolex, Unilever) ή τις διαφημίσεις στις οποίες εμφανίζεται, όπως οι καμπάνιες της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών Μέλισσα-Κίκιζας.
Αυτονόητο θεωρείται, πως όσο κυλά ο καιρός και οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη για τον 22χρονο σούπερ σταρ του ελληνικού τένις, οι σπόνσορες τον «πολιορκούν» και τα νέα deals αποτελούν απλά θέμα χρόνου. Αυτό θα συμβεί ειδικά όταν θα έρθει αρχίσει να αποχωρεί η «παλιά φρουρά» των κορτ και ο ανταγωνισμός στο παγκόσμιο αθλητικό μάρκετινγκ θα λειτουργεί υπέρ του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Δεδομένο, πάντως, είναι ότι ένας ολοένα και υψηλότερος αριθμός ξένων και ελληνικών εταιρειών επιδιώκουν να συνεργασθούν με τον Τσιτσιπά και προχωρούν σε σχετικές κρούσεις προς τους εκπροσώπους του…

Ο Έλληνας «Μπιορν Μπόργκ» μπόρεσε σε λίγα χρόνια να «σκαρφαλώσει» στις κορυφαίες θέσεις του διεθνούς ranking, όπου οι βασικοί αντίπαλοι του είναι όλοι μεγαλύτεροι του σε ηλικία, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο: ο Νόβακ Τζόκοβιτς 33 στα 34, ο Ραφαέλ Ναδάλ 34 στα 35 και ο Ρότζερ Φέντερερ 39, αλλά και οι νεότεροι από τους προηγούμενους, ο 24χρονος Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο 25χρονος Ντανιίλ Μεντβέντεφ και ο 27χρονος Αυστριακός Ντόμινικ Τιμ.

Πτώση εσόδων, μειωμένα χρηματικά έπαθλα

Το τένις δεν ξέφυγε από την γενικότερη πτώση εσόδων της «αθλητικής βιομηχανίας». Μοιραία, το συνολικό ποσό που διατέθηκε από τους διοργανωτές για τα χρηματικά έπαθλα των αθλητών (άνδρες, γυναίκες. διπλό), σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα τους στο φετινό Roland Garros έφθασε στα 34.367.215 ευρώ, μειωμένο εκ νέου σε ποσοστό 10,53% σε σύγκριση με τα περσινά 38.000.000 ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του τουρνουά και με τον αριθμό των θεατών να έχει περιορισθεί δραστικά από το 2019. Τη χρονιά προ του κοροναϊού οι τενίστες είχαν μοιρασθεί στο Παρίσι 42.661.000 ευρώ. (Σ.σ. Ο Ναδάλ εισέπραξε πριμ 1,6 εκατ. ευρώ για τη νίκη του στον τελικό του ’20)…