Σε έναν τελικό «θρίλερ» διάρκειας πάνω από 4 ώρες, ο 22χρονος αθλητής Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε υπερήφανη όλη την Ελλάδα που παρακολούθησε με αγωνία τον πρώτο τελικό σε Γκραν Σλαμ. Ωστόσο, ο διάσημος Έλληνας τενίστας βρήκε απέναντι ένα αντάξιο αντίπαλο, ο οποίος έδειξε γιατί είναι ο Νο.1 στον κόσμο με την απόδοση του, αφού είδε τον Ελληνα πρωταθλητή να προηγείται με 2-0 σετ στην αρχή.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πάλεψε αντάξια της φήμης με όλες του τις δυνάμεις του στον τελικό του Roland Garros, όμως το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης με μια επική ανατροπή μετέτρεψε το 0-2 σε 3-2 και έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου Ρολάν Γκαρός και συνολικά 19ου γκραντ σλαμ στην καριέρα του.

Από σήμερα, o Σέρβος τενίστας έχει πλέον μόνο έναν τίτλο λιγότερο σε grand slam από τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι μετρούν 20
. Από απόψε, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, έγινε ο πρώτος τενίστας, στην εποχή των Όπεν και ο 3ος όλων των εποχών, που έχει κατακτήσει όλα τα Grand Slam από τουλάχιστον 2 φορές.

Συγκλόνισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο Τζόκοβιτς μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και πίεσε στο πρώτο σέρβις γκέιμ του Στέφανου, αλλά ο Τσιτσιπάς παρέμεινε ψύχραιμος, κατάφερε να «σβήσει» τα δύο μπρέικ πόιντς που είχε ο Σέρβος και να κάνει το 1-0. Στη συνέχεια οι δύο τενίστες κράτησαν τα σερβίς τους με σχετική ευκολία μέχρι το 5-5, όταν ο Τζόκοβιτς έκανε μπρέικ και βρέθηκε μπροστά με 6-5. Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης σέρβιρε για να πάρει το σετ, αλλά ο Στέφανος απάντησε με το ίδιο… νόμισμα και ισοφάρισε σε 6-6, στέλνοντας το σετ στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Ελληνας τενίστας μπήκε δυνατά και προηγήθηκε με 4-0, αλλά ο Τζόκοβιτς με την εμπειρία και την ποιότητά του ισοφάρισε σε 5-5. Η συνέχεια όμως άνηκε στον Τσιτσιπά, με τον Στέφανο να κάνει το 8-6 και να παίρνει το πρώτο σετ μέσα σε ζητωκραυγές.

Με την ψυχολογία στα ύψη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπήκε δυνατά στο δεύτερο σετ και προηγήθηκε 2-0 με μπρέικ. Ο Σέρβος μείωσε σε 2-1, αλλά ο συμπατριώτης μας παρέμεινε ψύχραιμος και έφτασε στο 3-1. Λίγο αργότερα μάλιστα ο Ελληνας τενίστας έκανε νέο μπρέικ και βρέθηκε στο 5-2, με τον συμπατριώτη μας να φτάνει στο 6-2. Ο Τσιτσιπάς έκανε το 2-0 στα σετ και βρέθηκε μια… ανάσα από τη νίκη.

Ανατροπή και 3-2 από τον Νόβακ

Στο τρίτο σετ, όμως, ο Νόβακ μπήκε αποφασισμένος να παλέψει για την ολική ανατροπή. Μια από τις σπουδαιότερες στην καριέρα του. Ο Σέρβος πίεσε από την αρχή και στο 4ο γκέιμ έφτασε σε μπρέικ (3-1). Ο Στέφανος μείωσε σε 4-2, αλλά ο Νόβακ δεν πτοήθηκε. Με 6-3 πήρε το σετ και μείωσε σε 2-1. Τα δεδομένα του παιχνιδιού είχαν πλέον αλλάξει.

Στο τέταρτο σετ ο Νόβακ πίεσε και έκανε μπρέικ στο πρώτο σέρβις γκέιμ. Προηγήθηκε με 2-0 και λίγο αργότερα έφτασε στο 4-0. Το σετ δεν γύρναγε. Ο Τζόκοβιτς με 6-2 έφτασε στο 2-2 και έστειλε το ματς στο πέμπτο και καθοριστικό σετ.

Στο πρώτο γκέιμ του 5ου σετ ο Νόβακ είχε μπρέικ πόιντ, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει το σερβίς του Στέφανου. Ο Τσιτσιπάς έκανε το 1-0, αλλά ο Νόβακ ισοφάρισε γρήγορα σε 1-1. Μάλιστα, στο τρίτο γκέιμ έκανε μπρέικ και βρέθηκε στο 2-1. Ο Σέρβος απέκτησε το πάνω χέρι στο σετ και στο παιχνίδι, με τον Τζόκοβιτς να έχει διπλό μπρέικ πόιντ στο 7ο γκέιμ. Ο Στέφανος έμεινε ζωντανός και μείωσε σε 5-4, με τον Νόβακ να παραμένει ψύχραιμος και να φτάνει στο 6-4 και στην ολική ανατροπή, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο.

Περίπου 5.000 φίλοι του τένις, πήραν θέση στις εξέδρες του «Φιλίπ Σατριέ», για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, που αναμένεται συγκλονιστικός και με πλούσιο θέαμα. Αυτό τουλάχιστον, είναι το… μήνυμα από τους δύο ημιτελικούς, όπου ο «Tsitsifast» επικράτησε του Γερμανού, Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3 και ο «Νόλε» νίκησε τον Ισπανό «αυτοκράτορα του χώματος», Ράφα Ναδάλ με 3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2.

Στιγμές από το ματς