Μια χώρα στους ώμους του σηκώνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος μετά από έναν αγώνα θρίλερ στο γήπεδο «Φιλίπ Σατριέ» απέναντι στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ πέτυχε την ιστορική του πρόκριση στον τελικό του Roland Garros, ανεβαίνοντας στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Έλληνας θρύλος θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος κατάφερε χθες να επικρατήσει σε συγκλονιστικό ματς του Ράφα Ναδάλ με 3-1 σετ (3-6, 6-3, 7-6, 6-2).
Ο Τζόκοβιτς, νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει κατακτήσει μία φορά το σχετικό έπαθλο.

Μάλιστα ο Στέφανος έχει εξασφαλίσει ήδη 750 χιλιάδες ευρώ από την πρόκρισή του, ενώ αν καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο θα λάβει το απίστευτο ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ! Συνολικά στην καριέρα του έχει φτάσει τα 11,6 εκατομμύρια σε έσοδα, ενώ μόνο φέτος έχει φτάσει τα 1,28 εκατομμύρια ευρώ.


Μαραθώνιο ματς με τον Τσιτσιπά απόλυτο κυρίαρχο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά από μάχη 3 ωρών και 37 λεπτών, έκαμψε την αντίσταση του Σάσα Ζβέρεφ (Νο. 6 στην παγκόσμια κατάταξη) και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που θα βρεθεί σε τελικό τουρνουά επιπέδου Γκραντ Σλαμ. Μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, με τον συμπατριώτη μας να δείχνει έτοιμος να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο 22χρονος δεν λύγισε από την πίεση της πρώτης συμμετοχής σε έναν τελικό γκραντ σλαμ και δεν πτοήθηκε όταν είδε τον αντίπαλό του να επιστρέφει από το 0-2 και να ισοφαρίζει σε 2-2. Με μυαλωμένο τένις και τρομερά χτυπήματα αντάξια της ποιότητάς του, πήρε το πέμπτο και καθοριστικό σετ με 6-3 και έφτασε σε μια τεράστια νίκη. Μια νίκη που του δίνει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό και κρατάει ζωντανό το όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου γκραντ σλαμ.

Τα δάκρυα μετά την ιστορική πρόκριση

Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, μετά την επική του διάκριση στον τελικό του Roland Garros.
«Οι πρώτες σκέψεις που έκανα ήταν τα παιδικά μου χρόνια, όταν ονειρευόμουν να βρεθώ μια μέρα στο Roland Garros μια μέρα στη θέση που είμαι τώρα» ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή μετά τη νίκη του με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

«Είναι ένα όνειρο. Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μου που θα θυμάμαι καλά, ωστόσο αυτή η στιγμή ξεχωρίζει και φέρνει στο μυαλό μου τρομερά συναισθήματα» πρόσθεσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ποιος είναι ο σπουδαίος Έλληνας τενίστας

Ο Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998, γιος του Αποστόλη Τσιτσιπά και της Τζούλιας Αποστόλη (το γένος Σαλνίκοβα) στην Καρδίτσα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Ρωσίδα. Οι γονείς του είναι επαγγελματίες τενίστες, ενώ η μητέρα του ήταν νούμερο 1 στην κατηγορία νέων, ήταν εντός των κορυφαίων 200 παγκοσμίως και εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Δεν προχώρησε στην καριέρα της γιατί υπήρχαν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του εργάζονταν ως δάσκαλος της αντισφαίρισης στο ξενοδοχείο Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη όταν γεννήθηκε. Αρχικά γνωρίστηκαν σε τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις στην Αθήνα όπου η μητέρα του ήταν παίκτρια και ο πατέρας του ήταν διαιτητής. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.
apost2-628x415

Οι γονείς του έχουν μεγάλη ιστορία στο τένις. Οι γονείς του Τσιτσιπά θυμούνται ότι ο γιος τους άρχιζε να παίζει σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Στέφανος δήλωσε: "Θυμάμαι ότι ήμουν τριών χρονών και χτύπαγα μπάλες με τον πατέρα μου στο κενό ανάμεσα στα μαθήματα. Θυμάμαι να βλέπω αγώνες στην τηλεόραση, όταν ήμουν μωρό. Δεν μπορώ να σας πω ποιος έπαιζε αλλά θυμάμαι ότι το παρακολουθούσα." Συμμετείχε και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση και ποδόσφαιρο(η μεγάλη αγάπη του μετά το τέννις, πρότυπο του ο Ροναλντίνιο). Ο πατέρας του είπε ότι ο Στέφανος αποφάσισε ο ίδιος να γίνει τενίστας, ανακαλώντας τα λόγια του γιου του όταν "τον ξύπνησε στα μέσα της νύχτας" μετά από ένα τουρνουά στη Γαλλία στην ηλικία των 9 ετών, λέγοντας του "Πατέρα, έχω να σου πω κάτι. Θέλω να γίνω τενίστας, μου αρέσει ο ανταγωνισμός, μου αρέσει η πρόκληση».

pateras-tsitsipas1
Ο Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σύλλογο Τέννις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν έξι ετών, και από τότε έχει συνεχίσει εδώ και καιρό να προπονείται εκεί. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του. Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο. Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα. Η αδερφή της μητέρας του τον στήριζε οικονομικά και γι αυτό δηλώνει ευγνώμων.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2019 κέρδισε με 2-0 σετ τον Ρότζερ Φέντερερ (6-3, 6-4) και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό των ATP Finals, που διεξήχθησαν στο Λονδίνο. Στον τελικό την επομένη (17 Νοεμβρίου) κέρδισε τον Ντόμινικ Τιμ. Στις 18 Απριλίου του 2021 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε με 2-0 σετ (6-3, 6-3) τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο Masters κι έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που κατακτά τίτλο Masters.
ναδαλ_-_τσιτσιπας
τζοκοβιτσ_-_τσιτσιοπας


Είδωλό του ο Φέντερερ


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος έχει δηλώσει ότι το πρότυπό του είναι ο Ρότζερ Φέντερερ.

Για τον ίδιο το τένις είναι η ζωή του, αυτό αγαπά και με αυτό επιθυμεί να ασχοληθεί στο εξής. Και ποιος τον κατηγορεί άλλωστε; Ποιος είναι, όμως, ο βασικός του στόχος; «Να αποτελέσει πρότυπο για τους υπόλοιπους σε αυτό το άθλημα, άλλα και ως άνθρωπος. Ο μακροχρόνιος στόχος του είναι να γίνει ο καλύτερος τενίστας στην ιστορία και να μείνει υγιής, όσο στοχεύει στην κορυφή» είχε πει στο παρελθόν.
τσιτσιπας_φεντερε
Ερωτηθείς για τον πρωταθλητισμό είχε πει: «Είναι αυτό που επέλεξα και αυτό με το οποίο θα ασχολούμαι τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου. Τα θετικά είναι ότι κάνω αυτό που αγαπάω με πάθος, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, παίζω τένις, έχω προπονητή τον πατέρα μου και, το κυριότερο, έχω έναν σκοπό για να πορεύομαι, έναν στόχο που από μικρός είχα αποφασίσει ότι θέλω να πραγματοποιήσω. Αρνητικά δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν, αλλά αν απαντούσα κάτι, θα έλεγα το ότι δεν είμαι στο σπίτι μου όσο συχνά θα ήθελα και ότι θα μπορούσα να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου».