Τι δράμα! Τι «θρίλερ»! Μπορεί το θέαμα να μην ήταν μεγάλο, ωστόσο το φινάλε του τελικού του Europa League ήταν αντάξιο των προσδοκιών! Τι και αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το μεγάλο φαβορί, τι και αν η ομάδα του Σόλσκιερ πήγαινε στο Γκντανσκ με… σπασμένα φρένα, η Βιγιαρεάλ είχε ό, τι ακριβώς χρειαζόταν… Τον Ουνάι Έμερι!

Με μεγάλο πρωταγωνιστή… τελικά, τον Χερόνιμο Ρούλι, η Βιγιαρεάλ κατάφερε να γράψει ιστορία και να κατακτήσει την πρώτη της ευρωπαϊκή κούπα, με τον Ουνάι Έμερι να επιβεβαιώνει και πάλι τον τίτλο του… Mr Europa League και να γράφει τη δικιά του μοναδική ιστορία, φτάνοντας τις τέσσερις κούπες, μένοντας πλέον μόνος του στην κορυφή της λίστας!

Ο Ισπανός τεχνικός έφτασε τα τέσσερα Europa League και άφησε στη δεύτερη θέση τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που είχε δύο κατακτήσεις με τη Γιουβέντους και μία με την Ίντερ. Μοιραίος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ντάβιντ Ντε Χέα που έχασε το τελευταίο πέναλτι της ομάδας του Σόλσκιερ…

Καλύτερα μπήκε στο παιχνίδι η Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είχε την απόλυτη υπεροχή στην κατοχή και πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς ωστόσο να φτιάχνει κάποια κλασική ευκαιρία.

Η Βιγιαρεάλ από την άλλη ακολουθούσε πιστά το πλάνο της και έδινε χώρο στους «κόκκινους διαβόλους», κάτι που το… μαρτυρούσε και η διάταξη της ομάδας, καθώς ο Ουνάι Έμερι επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με σύστημα 3-5-2.

Στην πρώτη της ουσιαστική ευκαιρία, η Βιγιαρεάλ άνοιξε το σκορ. Ο Παρέχο εκτέλεσε άψογα το φάουλ, ο Λίντελοφ έχασε τον Μορένο και ο Ισπανός έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Ντε Χέα για το 1-0 στο 29ο λεπτό!

Αυτό ήταν το 30ο γκολ του Ισπανού επιθετικού σε όλες τις διοργανώσεις για τη φετινή σεζόν! Πλήρωσε την… αδυναμία της για ακόμη μία φορά η Γιουνάιτεντ, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν δεχτεί φέτος το 1/3 των τερμάτων τους από στατικές φάσεις…

Η Γιουνάιτεντ ωστόσο κατάφερε να βρει νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο το γκολ της ισοφάρισης. Με ποιον άλλον; Φυσικά με τον Έντισον Καβάνι! Ο Ουρουγουανός εκμεταλλεύτηκε το ριμπάουντ και σε κενή εστία νίκησε τον Ρούλι για το 1-1 στο 55′!

Αυτό ήταν το 10ο γκολ του Καβάνι στα τελευταία 11 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Η ομάδα του Σόλσκιερ προσπάθησε να πατήσει πάνω στο μομέντουμ, ωστόσο η Βιγιαρεάλ κατάφερε να σταθεί όρθια, στέλνοντας τελικά το παιχνίδι στην παράταση…

Εκεί οι δύο ομάδες έριξαν τον ρυθμό και συμβιβάστηκαν με την… ιδέα των πέναλτι. Και έτσι έγινε!

Κανείς ωστόσο δεν περίμενε να συμβεί αυτό που τελικά… έγινε. Σε μία… ρώσικη ρουλέτα που θα θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια, η Βιγιαρεάλ κατάφερε να επικρατήσει της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 11-10 στα πέναλτι!

21 ποδοσφαιριστές ήταν… άχαστοι, μέχρι τον Ντάβιντ Ντε Χέα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ρούλι και το «κίτρινο υποβρύχιο» κατάφερε να φτάσει στο μεγάλο όνειρο και να κερδίσει την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα!


Αναλυτικά η διαδικασία των πέναλτι:

Βιγιαρεάλ – Ζεράρ Μορένο: εύστοχο, 1-0

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Χουάν Μάτα: εύστοχο, 1-1

Βιγιαρεάλ – Ντάνι Ράμπα: εύστοχο, 2-1

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άλεξ Τέλες: εύστοχο, 2-2

Βιγιαρεάλ – Πάκο Αλκάθερ: εύστοχο, 3-2

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπρούνο Φερνάντες: εύστοχο, 3-3

Βιγιαρεάλ – Αλμπέρτο Μορένο: εύστοχο, 4-3

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάρκους Ράσφορντ: εύστοχο, 4-4

Βιγιαρεάλ – Ντάνι Παρέχο: εύστοχο, 5-4

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Έντισον Καβάνι: εύστοχο, 5-5

Βιγιαρεάλ – Μόι Γκόμεθ: εύστοχο, 6-5

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φρεντ: εύστοχο, 6-6

Βιγιαρεάλ – Ραούλ Αλμπιόλ: εύστοχο, 7-6

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ντάνιελ Τζέιμς: εύστοχο, 7-7

Βιγιαρεάλ – Κοκλέν: εύστοχο, 8-7

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λουκ Σο: εύστοχο, 8-8

Βιγιαρεάλ – Μάριο Γασπάρ: εύστοχο, 9-8

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τουανζέμπε: εύστοχο, 9-9

Βιγιαρεάλ – Πάου Τόρες: εύστοχο, 10-9

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Βίκτορ Λίντελεφ: εύστοχο, 10-10

Βιγιαρεάλ – Χερόνιμο Ρούλι: εύστοχο, 11-10

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρούλι, Φόιθ (88′ Μάριο Γασπάρ), Ραούλ Αλμπιόλ, Πάου Τόρες, Πεδράθα (87′ Αλμπέρτο Μορένο), Παρέχο, Καπού (120+3′ Ράμπα), Τριγέρος (77′ Μόι Γκόμεθ), Ζεράρ Μορένο, Γέρεμι Πίνο (77′ Αλκάθερ), Μπάκα (60′ Κοκλέν)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουάν-Μπισάκα (120+3′ Μάτα), Λίντελεφ, Μπεϊγί (115′ Τουανζέμπε), Σο, Πογκμπά (116′ Ντάνιελ Τζέιμς), ΜακΤόμινεϊ (120+3′ Άλεξ Τέλες), Γκρίνγουντ (100′ Φρεντ), Μπρούνο Φερνάντες, Ράσφορντ, Καβάνι