Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο τόνισε την Παρασκευή (19/03), πως μία πιθανή συγχώνευση της μεξικανικής Λίγκας MX και του αμερικανικού MLS (Major League Soccer), θα αντιμετωπιζόταν πολύ θετικά από την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία και θα μπορούσε να δημιουργήσει «...την καλύτερη Λίγκα στον κόσμο».

Το όραμα του Ινφαντίνο

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πολύ έντονη φημολογία ότι το MLS, το οποίο περιλαμβάνει ομάδες απ’ τις ΗΠΑ και τον Καναδά και ήδη «συνεργάζεται» με τη μεξικανική MX σε διάφορες κοινές διοργανώσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει με τους Μεξικανούς μία νέα τριεθνή Λίγκα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κομησάριος του MLS Ντον Γκάρμπερ τόνισε πως μία τέτοια προοπτική «είναι ακόμη πολύ μακρινή», αλλά υπογράμμισε πως «η ευκαιρία για κάτι τέτοιο είναι μεγάλη».

Η FIFA κατά το παρελθόν απέκλεισε τα διευρυμένα, περιφερειακά πρωταθλήματος, επιμένοντας πως οι εθνικές διοργανώσεις παραμένουν η καλύτερη μορφή για τα πρωταθλήματα, αλλά η όλη στάση της πάνω σ’ αυτό «μαλάκωσε» πολύ απ’ την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ο Ινφαντίνο το 2016.

«Νομίζω πως οι δυνατότητες των ΗΠΑ και του Μεξικό είναι τεράστιες, αν μιλάμε για κάθε χώρα ξεχωριστά. Αλλά βεβαίως, αν θα μπορούσαν αυτές οι δύο Λίγκες να ενωθούν, θα ήταν εκπληκτικό και θα μπορούσε να δημιουργήσει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο» τόνισε ο Ινφαντίνο σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Κάθε συζήτηση για τη διοργάνωση μίας τέτοιας Λίγκας, πάντα σε σεβασμό των κανόνων και των ομοσπονδιών-μελών, αλλά και σε συμφωνία με όλους τους μετόχους, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τη βλέπουμε με πολύ θετική διάθεση».

Ο Ινφαντίνο έχει κατά καιρούς επισημάνει την ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο του συλλογικού ποδοσφαίρου κι εκτός Ευρώπης, δίνοντάς του μία πολύ διεθνή προοπτική. «Αν θέλουμε οι σύλλογοι ανά τον κόσμο να είναι στο υψηλότερο επίπεδο κι όχι μόνο εντός της Ευρώπης, θα πρέπει να φέρουμε νέες ιδέες στο τραπέζι. Βλέπουμε τις δυνατότητες της Βόρειας Αμερικής, την οικονομική παρουσία της και τις δυνατότητές της πάνω στο άθλημα. Τους εμπιστεύομαι ότι θα πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις».