Σενάριο εργασίας: Και αν τελικά τους είχε όλους στη διάθεση του;


Και αν ήταν ακόμη και το Καραϊσκάκη –το γνωστό-… καζάνι που βράζει με 33.000 ανθρώπους να δημιουργούν συνθήκες μιας έδρας που έχει τη δική της ιστορία σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ;

Άλλη ιστορία, είπατε; Γενικώς ναι. Όχι, όμως σε ότι αφορά στην βασική διαχωριστική γραμμή. Η ίδια θα ήταν. Ο Ολυμπιακός μεγάλο αουτσάιντερ. Η Μάντσεστερ Σίτι μεγάλο φαβορί. Την πιο ακατάλληλη στιγμή. Στην αγωνιστική (4η) που παραδοσιακά ο ισχυρός του γκρουπ καθαρίζει τη μπουγάδα της πρόκρισης.

Πως το είπε ο Πεπ «να νικήσουμε, να ασχοληθούμε ξανά τον Φλεβάρη».

Ας άφησε λοιπόν τον Ντε Μπρόινε στο Μάντσεστερ να βάλει τις υπογραφές στο νέο του συμβόλαιο. Ας μην έχει και τον Γουόκερ. Οι συσχετισμοί προκαταβάλουν την συζήτηση σε αυτή την ιστορία.

«Προβλήθηκε» και πέρσι αυτό το έργο στο Φάληρο, όταν κατηφόρισε στα μέρη μας η –μετέπειτα τροπαιούχος- Μπάγερν Μονάχου. Συνέβη πολλές φορές και στο μακρύτερο παρελθόν με ένα σωρό ομαδάρες.

Το Τσάμπιονς Λιγκ έχει ταχύτητες. Η Σίτι ανήκει στην πρώτη. Και απολαμβάνει τα σχετικά προνόμια. Ομάδα που μπορεί να… παίξει μαζί σου, αλλά που γενικώς δεν παίζεται.

Μια στιγμή όμως: Είναι άλλο πράγμα όμως να παλεύεις και άλλο να σε πετούν στη θάλασσα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.

Ο Ολυμπιακός θα πασχίσει να συμπληρώσει μια κανονική εντεκάδα. Και όσο και αν ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας πεισματάρης, αυθεντικός χαρακτήρας refuse to lose; Η ομάδα του αύριο βράδυ πάει με… βάρκα την ελπίδα. Περιμένοντας κυρίως να κωδικοποιήσει τα μαντάτα από τη Μασσαλία.

Γιατί το πραγματικά μεγάλο ματς της 4ης αγωνιστικής για τη 2η και 3η θέση γίνεται εκεί με την Μαρσέιγ να παίζει ρέστα υποδεχόμενη την Πόρτο. Και δεν ξέρεις τι είναι καλύτερο; Να το πάρουν οι Γάλλοι και να μείνει ανοιχτή η πόρτα για την 2η θέση; Ή να κάνουν τη δουλειά οι Πορτογάλοι και να γίνει πλέον τεράστιο το πλεονέκτημα των πρωταθλητών Ελλάδας για την 3η;

Ο Μαρτίνς το Σάββατο μετά τον Παναθηναϊκό, είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Να είμαστε τουλάχιστον όλοι μαζί για να καταστρώσουμε τη στρατηγική μας». Την ίδια λέξη χρησιμοποίησε το μεσημέρι και ο Σεμέδο «Αν ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου. Είναι προφανές πως μέσα σε τόσα προβλήματα οι Ερυθρόλευκοι έχουν ένα σχέδιο. Στα δύο χρόνια και βάλε του Μαρτίνς άλλωστε με όποιον αντίπαλο και αν έχουν αγωνιστεί, σε όποιο γήπεδο, πάντα έχουν ένα σχέδιο.

Αν αυτό μπορεί αύριο βράδυ να μας υποχρεώσει να καταγράψουμε κάτι… μαγικό; Θα φανεί. Στη σκηνή. Ποιος δεν θα το ήθελε;

Απόψε πάντως στην πρόβα-τζενεράλε , ο Σεμέδο μπήκε στην ίδια ευθεία με τον Σισέ και τον Μπα. Σχεδόν όλο το κομμάτι της τακτικής στα «ανακατεμένα» σχήματα τους βρήκε μαζί να ακούν τον Πέδρο Μαρτίνς. Καθαρή «τριάδα» μπροστά από τον Ζοσέ Σα.

Δεν έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται απαραίτητα για το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που δεν προλάβει ο Ραφίνια (σ.σ ο Βραζιλιάνος είναι σίγουρα καλύτερα από χθες, αν κάτι λέει αυτό). Αντίθετα δημιούργησε την εντύπωση ότι μπορεί κάλλιστα και ο Ραφίνια να είναι μέρος αυτή της διάταξης. Εκείνος αριστερά. Ο Ντρέγκερ δεξιά. Με Εμβιλά, Μπουχαλάκη και Καμαρά στο γνωστό τρίγωνο. Και τον Μασούρα με τον Φορτούνη να προσπαθούν να ανακατέψουν την αντίπαλη άμυνα.

Και αν δεν είναι ο Ραφίνια; Ίσως ο Μασούρας σε όλη την πλευρά, και ο Πέπε πίσω από τον Φορτούνη. Ίσως γιατί ολοκληρωμένη εντεκάδα δεν δοκίμασε ο προπονητής.

Τη Σίτι και η Πόρτο και η Μαρσέιγ την έβαλαν απέναντι σε σχηματισμό με 3 κεντρικούς αμυντικούς. Ο Ολυμπιακός στο Μάντσεστερ είχε δύο. Στο πρώτο τέταρτο που… λύγισε το γήπεδο προς την εστία του Σα στην περιοχή πατούσαν έξι και επτά στρατιώτες του Πεπ. Το «γιατί» 3 στόπερ με δαύτους απέναντι είναι εύκολη άσκηση. Το πόσο καλά μπορείς να το κάνεις όταν δεν το έχεις στο playbook σου όμως είναι άλλη ιστορία.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Μαρτίνς σκέφτεται τους «3» στόπερ έπειτα από την εμπειρία του Μάντσεστερ ή ελέω των τόσων απουσιών που έχει διαχειριστεί. Πιθανόν είναι και τα δύο. Το σίγουρο είναι πως το τελευταίο βράδυ πριν ανάψουν τα φώτα το άπλωσε στο χορτάρι…