Στο ίδιο έργο θεατές. Να θέλεις να ασχοληθείς με ποδόσφαιρο. Με την κακή εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο του ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Με το ακόμη ένα χαμένο ημίχρονο. Με τα όποια λάθη και σωστά έγιναν, από ποδοσφαιρικής άποψης. Με την εξαιρετική ομάδα του ΠΑΣ. Με τον Φορτούνη, τον Ελ Αραμπί, τον Τζολάκη. Με τα καταπληκτικά πρώην παιδιά της ακαδημίας του Ολυμπιακού Χουτεσιώτη και Σάλιακα, που ήταν οι κορυφαίοι της ομάδας τους. Με ένα παιχνίδι που έσπασε καρδιές. Ένα παιχνίδι, όμως, που μπαίνει στο περιθώριο από το «παιχνίδι» που… παίζουν εκείνοι που δεν θα έπρεπε.

Οσα έγιναν στα Γιάννινα, αλλά και όσα ακολούθησαν, με το… κρυφτούλι της ΚΕΔ και του Κλάτενμπεργκ, που επέλεξαν να μην αναλυθεί η φάση του οφσάιντ του Ελ Αραμπία, άρα και να μην ακουστούν οι διάλογοι των διαιτητών, αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δέσμιο μιας αρρωστημένης κατάστασης. Μιας κατάστασης που έχει επιβληθεί από ένα σύστημα δομημένο και με στόχευση να παίζει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι φαιδρό, στημένο και στο οποίο συμμετέχουν παράγοντες, παραγοντίσκοι, «σκιές», «φαντάσματα», αλλά και media.

Η επιστολή του Ολυμπιακού στην ΚΕΔ αναφέρει 10 φορές τη λέξη «δόλος». Μια απόφαση διόλου τυχαία. Ο Ολυμπιακός θέλει να υπερτονίσει την πίστη και την πεποίθησή του πως ό,τι έγινε στα Γιάννινα, αλλά και ό,τι επακολούθησε από την ΚΕΔ, ήταν αποφάσεις και ενέργειες που εμπεριείχαν δόλο. Εξάλλου, από τη στιγμή που η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας, το «ανθρώπινο λάθος» βγήκε από τη λίστα των δικαιολογιών. Κάτι, όμως, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προκαλεί καμία αίσθηση στους εμπλεκόμενους. Δεν τους ανησυχεί. Η δουλειά να γίνεται…
Σε όλη αυτή την πολεμική ατμόσφαιρα προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ο λάτρης της δημοσιότητας και των παρεμβάσεων, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αποφάσισε να μην πάρει θέση. Αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τη φάση του οφσάιντ. Αφήνοντας στην κρίση του καθενός τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην αναφερθεί στη σημαντικότερη φάση των 4 πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος. Αλλά και επιλέγοντας ο ίδιος να κάνει τον… Πόντιο Πιλάτο. Με την ΚΕΔ να στηρίζει την πολιτική της σε μία κωμική φωτογραφία, που δείχνει το απόλυτο τίποτα.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι ο Κλάτενμπεργκ αποφάσισε να μην πάρει θέση, πολύ απλά επειδή θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η υπόδειξη. Και δεν ήθελε να ακυρώσει το VAR. Εξάλλου, ο ίδιος είναι θιασώτης του κανονισμού που αναφέρει πως σε φάσεις οριακές, η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου.

Ο ίδιος ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, που από το καλοκαίρι είναι επίσημα ο υπεύθυνος των ορισμών και των Ελλήνων διαιτητών, σε πρόσφατο άρθρο του στην Daily Mail, υποστήριξε ότι «τα οφσάιντ λόγω… ώμου (“offside armpits”) είναι αυτά που έχουν αναστατώσει τον ρυθμό της Premier League», εκφράζοντας τη σφοδρή αντίθεσή του για κάποιες λανθασμένες υποδείξεις, που οδήγησαν σε λανθασμένη ακύρωση γκολ. Σε φάσεις ανάλογες με εκείνη του Ελ Αραμπί.

Ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ, στην ίδια αρθρογραφία (σ.σ. την οποία συνεχίζει έως και σήμερα), έχει πολλάκις αναφερθεί στην αντίθεσή του στο να ακυρώνονται γκολ που είναι οριακά και τα χαρακτηρίζει «οφσάιντ μασχάλης». Μάλιστα σε άλλο άρθρο του στην Daily Mail, στις 29 Δεκεμβρίου 2019, ο Αγγλος κατακεραυνώνει αποφάσεις που ακύρωσαν γκολ για… μασχάλες και δάχτυλα, ενώ βάζει στο τραπέζι ακόμη και τη μη ανάλυση των φάσεων οφσάιντ από το VAR!

Αναλυτικά, ο Αγγλος αρχιδιαιτητής, έγραψε: «Πιστεύω πως ίσως είναι καιρός να αφαιρέσουμε τις αποφάσεις για το οφσάιντ από τη διαδικασία του VAR. Ο ενθουσιασμός και το πνεύμα του παιχνιδιού κινδυνεύει να υποστεί ζημιά από την ακριβή φύση της τεχνολογίας VAR όταν πρόκειται για το. Γιατί, λοιπόν, να μην επιστρέψουμε στους βοηθούς διαιτητές που υποδεικνύουν τα οφσάιντ και να μείνουμε στην απόφασή τους;

Γουλβς, Κρίσταλ Πάλας, Μπράιτον και Νόριτς όλοι πίστευαν ότι έχουν σκοράρει νόμιμα γκολ το Σαββατοκύριακο, αλλά είδαν να ακυρώνονται για οριακά οφσάιντ, για ένα δάχτυλο ή μία μασχάλη. Δεν πιστεύω στην αλλαγή των νόμων του οφσάιντ. Έτσι, είτε αποδεχόμαστε ότι το οφσάιντ είναι πράγματι – που είναι – και να μάθουμε να ζούμε με τα μικρά όρια, ή πάμε με τις αποφάσεις των βοηθών στο γήπεδο και αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν λάθη.

Το τελευταίο θα απομάκρυνε την κουβέντα για τα «οφσάιντ μασχάλης» και επίσης θα επέτρεπε στους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς να πανηγυρίσουν γκολ πιο ελεύθερα, χωρίς τον φόβο ότι θα ακυρωθεί το γκολ από ένα οριακό οφσάιντ. Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε είανι ένα «περιθώριο σφάλματος» στο οφσάιντ – Πόσο μακριά θα πηγαίνατε;».

Από τα παραπάνω, ενισχύεται η άποψη ότι ο Κλάτενμπεργκ δεν συμφωνεί με την ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννενα. Μια φάση παραπάνω από οριακή. Ξεκάθαρη. Και αυτό κάνει ακόμη χειρότερη και πιο περίεργη την απουσία σχολιασμού της από τον ίδιο. Όπως και την απόκρυψη των συνομιλιών των διαιτητών γηπέδου και VAR.

ΥΓ. Η 7η Οκτωβρίου 2020, είναι μια πολύ ωραία ημέρα.
Πηγή: to10.gr