Ο Ολυμπιακός πάλεψε, τα έδωσε όλα απέναντι στα αστέρια της Αρσεναλ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε. Οι Λονδρέζοι με γκολ του Λακαζέτ (81’) επικράτησαν με 1-0 στο Καραϊσκάκη στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τη φάση των «32» του Europa League και είναι αγκαλιά με την πρόκριση στους «16» του θεσμού. Οι Ερυθρόλευκοι στάθηκαν ισάξια απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα και έχασαν στις λεπτομέρειες το παιχνίδι, με το δολοφονικό ένστικτο του Λακαζέτ να κάνει τη διαφορά.

Οι Πειραιώτες κοίταξαν στα μάτια τους παίκτες του Μικέλ Αρτέτα και έδειξαν σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι ότι αξίζει να βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Το γκολ του Γάλλου στο τελευταίο δεκάλεπτο έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Βρετανών και πλέον ο Ολυμπιακός θα πάει στην Αγγλία την επόμενη εβδομάδα για να τα παίξει όλα για όλα και να κυνηγήσει την ανατροπή. Το ματς των δύο ομάδων στο Εμιρέιτς θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (28/2), ενώ την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.


Τα πλάνα των δύο προπονητών

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3, έχοντας τον Σα κάτω από τα δοκάρια και τους Ομάρ, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκα στην τετράδα της άμυνας. Οι Καμαρά, Μπουχαλάκης και Γκιγιέρμε ήταν στα χαφ, με τους Βαλμπουενά και Μασούρα στα άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή. Από την άλλη, ο Μικέλ Αρτέτα παρέταξε την Αρσεναλ με τους Λένο, Μουστάφι, Παπασταθόπουλο, Νταβίντ Λουίζ, Σακά , Γκεντουζί, Τζάκα, Μαρτινέλι, Γουίλοκ, Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ.

Μεγάλη ευκαιρία με το… καλησπέρα

Με τη δύναμη που του δίνει ο κόσμος του ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και στο 3ο λεπτό άγγιξε το γκολ με τον Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός βρέθηκε μέσα στην περιοχή της Αρσεναλ, σούταρε με τη μία, αλλά ο Λένο έπεσε και απέκρουσε το σουτ του βραχύσωμου άσου. Μετά το δυνατό ξεκίνημα οι Ερυθρόλευκοι έδωσαν χώρο στους φιλοξενούμενους, θέλοντας να χτυπήσουν στην κόντρα. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και στο 20’ απείλησε για πρώτη φορά την εστία του Σα. Ο Μαρτινέλι έκανε το γύρισμα από αριστερά στον Λακαζέτ, αυτός από κοντά έκανε το πλασέ και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Πορτογάλου τερματοφύλακα. Στο 29’ ο Γκιγιέρμε βρήκε την μπάλα μπροστά του, σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με τους παίκτες του Ολυμπιακό να διατηρούν τις θέσεις τους και να κλείνουν σωστά τους χώρους.

Αλλαξε σύστημα ο Μαρτίνς


Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί με ευκολία το μηδέν στην άμυνα. Στο 59’ ο Μικέλ Αρτέτα έκανε την πρώτη του αλλαγή, βάζοντας τον Σεμπάγιος αντί του Μαρτινέλι και στο 65’ απάντησε ο Πέδρο Μαρτίνς με τον Κώστα Φορτούνη.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έριξε στο ματς τον διεθνή μεσοεπιθετικό αντί του Μπουχαλάκη και γύρισε το σύστημα του Ολυμπιακού σε 4-2-3-1. Στο 69’ οι φιλοξενούμενοι βγήκαν επικίνδυνα στην επίθεση, ο Λακαζέτ έκανε το γύρισμα, αλλά ο Μπα με τρομερό κόψιμο απομάκρυνε την μπάλα.

Οι Ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να απειλήσουν την εστία του Λένο, κυρίως με στημένα γύρω από την περιοχή της Αρσεναλ. Στο 74’ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε απευθείας το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Πειραιώτες, αλλά ο Λένο έπεσε στη γωνία του και με δεύτερη προσπάθεια μπλόκαρε.

Είσοδος Λοβέρα και 4-4-2

Στο 75’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δεύτερη αλλαγή και άλλαξε και πάλι το σύστημα. Ο Πορτογάλος έβαλε τον Λοβέρα αντί του Μασούρα και γύρισε το σύστημα σε 4-4-2. Ο Φορτούνης πέρασε δίπλα στον Ελ Αραμπί. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, αλλά αυτοί που σκόραραν ήταν οι φιλοξενούμενοι.

Στο 81’ ο Ομπαμεγιάνγκ πέρασε από αριστερά στον Σάκα, αυτός έκανε το γύρισμα στη μικρή περιοχή και ο Λακαζέτ από κοντά νίκησε τον Σα για το 1-0. Στο 86’ οι φιλοξενούμενοι είχαν δοκάρι με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Στα εναπομείναντα λεπτά οι Ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε νικητές τους Αγγλους, οι οποίοι είναι πλέον αγκαλιά με την πρόκριση.

Το δεκάρι: Η κλάση του Λακαζέτ και το δολοφονικό του ένστικτο έκριναν το ματς. Ο Γάλλος στο 81’ τρύπωσε στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού, βρέθηκε στην κατάλληλη θέση στην κατάλληλη στιγμή και πέτυχε το καθοριστικό γκολ της αναμέτρησης.

Το κλειδί: Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι και στο 3’ έφτασε μια ανάσα από το γκολ. Αν το είχε βάλει ο Βαλμπουενά θα ήταν ένα διαφορετικό ματς. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν στην κόντρα στο 81’ και με το γκολ του Λακαζέτ πήραν τη νίκη.

Γιατί κόουτς: Αν ο Πέδρο Μαρτίνς έχει κάτι να τον στεναχωρεί στα δύο χρόνια που είναι στον Ολυμπιακό είναι οι λεπτομέρειες σε καθοριστικά παιχνίδια. Μια τέτοια πλήρωσε και απόψε. Το χειρίστηκε σωστά το ματς, το έψαξε πολύ με τις αλλαγές στο δεύτερο μέρος, αλλά ο Λακαζέτ έκανε τη διαφορά. Ενας σέντερ φορ, που κοστολογείται πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Αυτό τα λέει όλα.

Στον πάγκο: Ο Σεμέδο για την κάρτα που πήρε στο 26’ σε μαρκάρισμα στο κέντρο του γηπέδου. Ένα αχρείαστο μαρκάρισμα, που τον χρέωσε ο διαιτητής με κίτρινη κάρτα και θα χάσει τη ρεβάνς. Κακή στιγμή για τον Πορτογάλο, που υπέπεσε σε ένα επιπόλαιο μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου.

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαούι, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης (65′ Φορτούνης), Καμαρά, Βαλμπουενά, Μασούρας (75′ Λοβέρα), Ελ Αραμπί.

Άρσεναλ (Μ. Αρτέτα): Λένο, Παπασταθόπουλος (90+2′ Μάιτλαντ Νάιλς), Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ, Μουστάφι, Νταβίντ Λουίζ, Γουίλοκ (75′ Πεπέ), Γκεντόζι, Μαρτινέλι (58′ Σεμπάγιος), Τζάκα, Σακά.

Πηγή: to10.gr