Κυριακή 26/1/2020, το μοιραίο ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του και άλλα 7 άτομα συνετρίβη στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια, σκορπίζοντας απέραντη θλίψη και πόνο.  Λόγω της φήμης και της τεράστιας δημοφιλίας του Κόμπι Μπράιαντ, το παγκόσμιο σοκ μετατράπηκε σχεδόν αμέσως σε έντονο ενδιαφέρον για τον προσδιορισμό των αιτίων του μοιραίου δυστυχήματος.

Επισήμως όμως παραμένουν μέχρι στιγμής ανεξήγητα τα αιτία του  δυστυχήματος.

                                    Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει ο Λεμπρόν για την απώλεια του Κόμπι: «Προσπαθώ να γράψω και κλαίω»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ευρώπης) από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Καλαμπάσας ανασύρθηκαν και αναγνωρίστηκαν τρεις ακόμη σοροί.

Οι αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνιας (National Transportation Safety Board, NTSB ή Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Συγκοινωνιών) ανέλαβαν τη διερεύνηση του δυστυχήματος επί τόπου, με αποστολή 18μελους ομάδας ειδικών.

Όπως αποκαλύπτεται, το μοιραίο ελικόπτερο, ένα Sikorsky S-76 του 1991, δεν είχε «μαύρο κουτί», ούτε και χρειαζόταν να έχει. Υπήρχε όμως ένα iPad, το οποίο χρησιμοποιούνταν για το δρομολόγιο, τις καιρικές συνθήκες κι άλλα στοιχεία της πτήσης, το οποίο εξετάζουν οι αρχές.

Σύμφωνα με το TMZ, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες φωτογραφίες από τον καιρό που επικρατούσε στην περιοχή το πρωί της Κυριακής για να καθορίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πετούσε το ελικόπτερο.

Το σημείο της συντριβής φυλάσσεται από έφιππους αστυνομικούς, ώστε κανείς να μην πλησιάσει, σύμφωνα με το TMZ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον σερίφη του Λος Άντζελες, Άλεξ Βιλανουέβα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής και αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις έρευνες.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB), ο πιλότος του ελικοπτέρου έκανε μια τελευταία προσπάθεια να ανέβει και να αποφύγει την ομίχλη, λίγο πριν από τη συντριβή.

Αυτό φέρεται να είπε ο πιλόγος στην τελευταία του επαφή με τον πύργο ελέγχου. Και όταν ρωτήθηκε τι σκόπευε να κάνει, δεν δόθηκε απάντηση. Η επικοινωνία είχε χαθεί. Ήταν 09:45 το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, λίγα λεπτά πριν ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του Τζιάνα, ο πιλότος κι άλλοι έξι άνθρωποι χάσουν τη ζωή τους στους λόφους της περιοχής Καλαμπάσας.

Τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν ότι το ελικόπτερο ανέβηκε σε ύφος 2.300 ποδών πριν κάνει στροφή αριστερά και αρχίσει να πέφτει.


Αστυνομία Λ.Α. για Κόμπι Μπράιαντ: «Θα χρειαστούν αρκετό χρόνο οι έρευνες»

Παρά την πολύωρη αναμονή, η ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών του Λος Άντζελες για με τις έρευνες στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ δεν έριξε φως στα αίτια του δυστυχήματος και δη στα ερωτήματα που αφορούν τα ευρήματα της αστυνομίας.

 Η πρώτη εκτίμηση σχετικά με τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου σε πλαγιά βουνού στην Καλαμπάσας της Καλιφόρνια έκανε λόγο για πυκνή ομίχλη, την οποία δεν κατάφερε να διαπεράσει ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου. Επίσημη θέση, όμως, για την ώρα δεν υπάρχει, αλλά ούτε και νεότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις έρευνες στο σημείο της συντριβής. Αυτές μάλιστα φαίνεται ότι θα χρειαστούν αρκετό καιρό, σύμφωνα με τον Σερίφη του Λος Άντζελες, Άλεξ Βιλανουέβα, ο οποίος προέβη σε μία πρώτη τοποθέτηση, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Θα είναι μία εκτεταμένη έρευνα που πιθανόν να πάρει πολύ χρόνο. Ξέρουμε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στο σημείο της συντριβής, αλλά το χρειαζόμαστε ανοιχτό για τους ερευνητές".

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η δουλειά των ερευνητών μόνο εύκολη δεν είναι στο σημείο, πράγμα που φάνηκε από τις πρώτες στιγμές άφιξης των σωστικών δυνάμεων, αφού λόγω του διάσπαρτου μαγνησίου που είχε απλωθεί από τα συντρίμμια ήταν δύσκολη η κατάσβεση της φωτιάς.

                                        Διαβάστε ακόμα: Συντετριμμένος ο Αντετοκούνμπο: Ο Κόμπι άλλαξε το ποιος είμαι

Τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Παρότι οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν ακόμη επίσημα τα σενάρια που ερευνούν, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο ενδεχόμενα.

Το πρώτο είναι να υπέστη κάποια μηχανική βλάβη το ελικόπτερο Sikorsky S-76B, καθώς αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως άκουσαν περίεργους ήχους από τη μηχανή του τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή.

Η Pepperdine Graphic, η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου Pepperdine, την Κυριακή ανάρτησε ένα tweet που δείχνει αυτό που εμφανίζεται να είναι μια εικόνα από το ελικόπτερο. 

Αν ευσταθεί αυτό το σενάριο, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία κατασκευής, καθώς το Sikorksy έχει τη φήμη εξαιρετικά ασφαλούς ελικοπτέρου

Ανοιχτό παραμένει επίσης το σενάριο η τραγωδία να οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λος Άντζελες Τζος Ρουμπενστάιν επιβεβαίωσε στο CNNi πως οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές το πρωινό της Κυριακής.

Μάλιστα, η αστυνομία του Λος Άντζελες είχε απαγορεύσει στα ελικόπτερα της υπηρεσίας να πετούν εκείνο το πρωί, λόγω της πυκνής ομίχλης.

 Ο κατασκευαστής του ελικοπτέρου ζητάει να συμμετέχει στις έρευνες μετά το τρίτο ατύχημα

Το μοιραίο ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ, ήταν Sikorsky S-76B, το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά στις αποστολές διάσωσης, αλλά και στην μεταφορά των VIP.

Μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 12 άτομα, έχει ως μέγιστη ταχύτητα τα 178 μίλια ανά ώρα, ενώ το κόστος του υπολογίζεται περίπου στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Έμελλε όμως να αφαιρέσει την ζωή ενός θρύλου του ΝΒΑ, του «Black Mamba», βυθίζοντας σε θλίψη όλο τον πλανήτη.

Ο κατασκευαστής του, Lockheed Martin εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία ζητάει να συμμετέχει στις έρευνες που πραγματοποιεί το «National Transportation Safety Board», καθώς όπως αναφέρει η ασφάλεια των πελατών της, αποτελεί προτεραιότητα.

Βέβαια, εδώ αξίζει να τονίσουμε πως τα τελευταία 7 χρόνια, το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independet, έχει εμπλακεί σε άλλα δύο ατυχήματα.

Το ένα ήταν το 2013 όταν σκοτώθηκαν 4 άτομα στον Καναδά και το άλλο το 2017 όταν τα έχασαν την ζωή τους 7 άνθρωποι.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά σε όλους όσους επηρεάζονται από το σημερινό ατύχημα του Sikorsky S-76B στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

 Έχουμε έρθει σε επαφή με National Transportation Safety Board και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια και υποστήριξη στις αρχές διερεύνησης. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για εμάς.

Αν υπάρξουν αξιόλογα ευρήματα θα ενημερώσουμε τους πελάτες μας».