Με τον αέρα που του έδωσε η στήριξη του Χέμπερτ Χούμπελ και κυρίως η στήριξη από την ΑΕΚ, ο Ευάγγελος Γραμμένος υπερασπίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ όλες τις επιλογές του. Εξέφρασε ακόμα και την πεποίθησή του ότι η Εθνική ομάδα θα βρει τον δρόμο της.
Η αρχική τοποθέτηση ήταν μία απάντηση σε όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας, Παναγιώτης Καρράς.
«Χαίρομαι που αναγνωρίζεται το έργο που κάνει η Γ ’Εθνική. Έχω καταγράψει ένα ερωτηματικό. «Γιατί ξένοι διαιτητές;». Όσο κι αν δεν θέλω να μπλέκω με το κομμάτι αυτό. Το ερώτημα είναι άλλο: Γιατί ήρθε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή στο ποδόσφαιρο; Γιατί παρέμεινε η Επιτροπή Παρακολούθησης; Δεν απαντήσαμε ποτέ στα γιατί. Εάν σκύψουμε με προβληματισμό, υπευθυνότητα και χωρίς αγκυλώσεις να δούμε τα γιατί, θα είναι εύκολες οι απαντήσεις του σήμερα.
Δεν έχω καμία πρόθεση να το ανοίξω, δεν θέλω παρελθοντολογίες. Όμως η αλληλουχία αυτή είναι. Γιατί βρέθηκαν στη χώρα και στην ΕΠΟ; Ποιος ήταν ο στόχος; Οποιαδήποτε απάντηση είναι δεκτή. Έχω όμως συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη εικόνα και με επιχειρήματα απαντήσεις. Άρα λοιπόν για να φτάσεις στο σημείο να κρίνεις το σήμερα, πρέπει να κάνεις και μία αναδρομή στο παρελθόν.
Παρ’ όλα ατά πρέπει κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο να πάρει το δικό του δρόμο. Η Επιτροπή Παρακολούθησης να αποχωρήσει. Να έχουμε δικούς μας διαιτητές. Το θέλει κανείς; Προφανώς το θέλουμε όλοι. Με το χέρι στην καρδιά όμως, με τους Έλληνες διαιτητές, τι θα επιλέξεις: Να τελειώσεις ένα πρωτάθλημα επαγγελματικό, με τις όποιες παθογένειες έχει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή να ρισκάρεις; Εγώ επιλέγω το πρώτο χωρίς να το σκεφτώ καν. Γιατί το εθνικό ποδόσφαιρο πρέπει να βγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχει πολλές δυνατότητες το επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο και πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε ο Γραμμένος. Στη συνέχεια πρόσθεσε: Για τον τελικό του Κυπέλλου: «Δεν θα βαυκαλιζόμαστε εδώ. Η εικόνα αυτή ήταν άσχημη ως πολύ άσχημη, τραγική! Έχει ξανασυμβεί. Η ΕΠΟ με ξεκάθαρη θέση, βούληση, την οποία γνωστοποίησε επισήμως στα ΜΜΕ, απευθυνόμενη προς όλους τους εμπλεκόμενους, και κυρίως προς την ελληνική πολιτεία, το δήλωσε: Θέλουμε τελικό με κόσμο, επέμεινε στη θέση της. Η εικόνα όμως δεν ήταν σωστή. Άραγε μπορούσε να πάρει την ευθύνη να κάνουμε έναν τελικό; Ποιος μπορούσε να απαντήσει “ναι”, με υπευθυνότητα;
Τους είπαμε, “Κάντε τον τελικό που δεν μπορεί η ελληνική αστυνομία να εγγυηθεί”. Η θέση της ΕΠΟ ήταν και παραμένει αυτή. Η ΕΠΟ ήθελε τελικό με κόσμο., αλλά δεν μπορεί να τον διοργανώσει μόνη της.
Για το θέμα της Εθνικής ομάδας, είπε: «Προσπαθώ και το σκέφτομαι ειλικρινά. Είναι κακή η Εθνική ομάδα; Η Εθνική ομάδα είναι σε μία διαδικασία έχοντας μπροστά της έναν μεγάλο στόχο. Έδωσε τέσσερις αγώνες, είχε κάποια θετικά και κάποια κακά αποτελέσματα. Έδωσε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Ιταλία. Έχασε στον τέταρτο, με ένθεν κι ένθεν ανακοινώσεις. Να μιλήσετε για το δεύτερο σκέλος, να το καταλάβω. Σε αυτό το κομμάτι και ο Καρράς και ο Ποζίδης μιλάτε για τις τραγικές εμφανίσεις της Εθνικής. Συγγνώμη, γιατί δεν μπορεί να έχει κακές εμφανίσεις μία ομάδα;
Πόση ήταν η διάρκεια κακής οργανωτικής λειτουργίας; Μίας εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα που εντοπίζετε εσείς, το εντοπίζουμε κι εμείς, αλλά δεν χάνεται η Εθνική ομάδα. Θα γίνει αυτό που πρέπει».
Αναφορικά με τη βία, σημείωσε: «Κάνουμε προσπάθεια με την ΟΥΕΦΑ, τη ΦΙΦΑ. Προσπαθούμε. Η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να βρεθεί δίπλα σου. Να γίνουμε αστυνομικοί ή να αφήσουμε με έναν σχεδιασμό πρόχειρο περιστατικά βίας στις οργανωμένες ΠΑΕ. Δεν χρειάζεται να αντιπαραβάλλεται το ζήτημα “δεν κάνατε αυτό που είναι σημαντικό και προβάλλετε τα παιδάκια στο ποδόσφαιρο”. Εμάς μας ικανοποιεί αυτό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πολύ χαιρόμαστε με την αθρόα προσέλευση των μικρών παιδιών στο ποδόσφαιρο. Δεν θα το συγκρίνουμε ούτε θα το διαπραγματευτούμε με άλλα γεγονότα. Είναι καταστατικός σκοπός. Κυρίως όμως είναι η κουλτούρα και η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου. Φέρνουμε τα παιδιά σε ένα υγιές περιβάλλον».
Όσο για την κριτική που δέχεται: «Υπάρχουν άναρθρες κραυγές για τις εντυπώσεις που δεν με αγγίζουν καθόλου. Εγώ όταν μιλάω, δεν υποκρίνομαι, έχω αυτό το κουσούρι. Είμαι αυτό που βλέπετε και σε όποιον αρέσει. Ποιος απεμπόλησε το αυτοδιοίκητο;»
Ο απολογισμός εγκρίθηκε με 56 "Ναι", 5 "Όχι" και 1 "Παρών". Απέναντι στον Γραμμένο και τη διοίκησή του στάθηκαν η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η ΠΑΕ ΑΕΛ και οι ΕΠΣ Ευβοίας, Κέρκυρας και Πειραιά. «Παρών» ψήφισε η ΕΠΣ Λακωνίας, ενώ απουσίαζαν οι ΠΑΕ Άρης, Λαμία, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος και οι ΕΠΣ Ηλείας και Θεσπρωτίας.