Oλοι πλέον γνωρίζουµε, πιστεύουµε και λέµε ότι η Τουρκία είναι µια Αναθεωρητική ∆ύναµη. Και λέµε επίσης ότι δεν είναι αυτή την εποχή µια καλή στιγµή «για να ακούει για αναθεωρητισµούς» η ∆ύση. Οµως η ∆ύση, ως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (και ολιγότερον ως Ευρ. Ενωση), είναι µια κατ’ εξοχήν Αναθεωρητική ∆ύναµη!

Ηδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέµου και, πολύ περισσότερο, µετά την πτώση της ΕΣΣ∆, η ∆ύση αναθεωρεί τα αποτελέσµατα του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου (και στο εσωτερικό των κοινωνιών και στις διακρατικές σχέσεις), στη συνέχεια αναθεωρεί σύνορα, διευρύνει συµµαχίες και σφαίρες επιρροής, προχωρεί σε διαµελισµούς κρατών και κατοχές (Κύπρος). Και όλα αυτά καθώς και άλλα πολλά είναι «λογικά», καθότι ο αναθεωρητισµός είναι στη φύση των µεγάλων ∆υνάµεων (αλλιώς, επέρχεται ο µαρασµός).

Είναι λοιπόν σοβαρή αντίφαση στη Στρατηγική της χώρας µας (αν υπάρχει τέτοιο πράγµα) η καταγγελία των αναθεωρητικών προθέσεων της Τουρκίας – και ως εκεί! ∆ιότι και η Γερµανία και οι ΗΠΑ και η Ρωσία (εσχάτως και η Κίνα) Αναθεωρητικές ∆υνάµεις είναι. Και αυτές οι ∆υνάµεις καταλαβαίνουν µόνον από τον βαθµό ισχύος που διαθέτουν όσοι αντιµετωπίζουν την απειλή τους. (Θουκυδίδης, Μακιαβέλι, Ενγκελς, Τσώρτσιλ, Κονδύλης)…
F2__2_
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 29/4.