Η συνάντηση Τασούλα - Αλιβιζάτου και η επίκληση του Μητσοτάκη

Με τον εµβληµατικό συνταγµατολόγο της Κεντροαριστεράς Νίκο Αλιβιζάτο έπινε καφέ ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Η στήλη τούς εντόπισε το µεσηµέρι της περασµένης Παρασκευής στου «Jimmy’s» της Βαλαωρίτου, ωστόσο από ό,τι φάνηκε στο πέρασµα των ηµερών και ιδιαιτέρως τη στιγµή της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κάλλιστα θα µπορούσε να υποτεθεί πως η εν λόγω συνάντηση δεν είχε αµιγώς κοινωνικό περιεχόµενο. Βλέπετε, για όσους δεν θυµούνται, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σηµαντικό κοµµάτι της προχθεσινής οµιλίας του στον καθηγητή και συγκεκριµένα σε ένα άρθρο του στην «Καθηµερινή», µέσω του οποίου επί της ουσίας ακυρωνόταν η επιχειρηµατολογία του Νίκου Ανδρουλάκη (του οποίου ως γνωστόν ο Ν. Αλιβιζάτος είναι σύµβουλος και συνήγορος) περί οπισθοδρόµησης της χώρας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη στα ζητήµατα που αφορούν το κράτος ∆ικαίου. Αν µη τι άλλο, πρόκειται για µια άκρως ενδιαφέρουσα σύµπτωση, η οποία, πέραν της σηµειολογίας και της παραµέτρου των κοινωνικών σχέσεων, θα είχε ξεχωριστό νόηµα να αναλυθεί από τον... παραπολιτικό συντάκτη του µέλλοντος! Για την ιστορία πάντως και επειδή δεν έχω όρεξη για παρεξηγήσεις, το επίµαχο άρθρο φιγουράριζε στον ιστότοπο της «Καθηµερινής» από το πρωί της Πέµπτης, ώρες δηλαδή πριν από την οµιλία Μητσοτάκη και έξι ηµέρες µετά το καφεδάκι του καθηγητή µε τον Γιαννιώτη πολιτικό.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις κάθε άλλο παρά αποκλείουν η εξέλιξη με τους Μπρατάκο και Παπασταύρου να έχει επιρροή και στις ισορροπίες εντός της Πειραιώς (πέρα από το Μαξίμου). Λεπτομέρειες προσεχώς...

Ένα φίνο... ναυτάκι

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε από τους παροικούντες την κοινοβουλευτική Ιερουσαλήµ ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στιγµιότυπο από την προχθεσινή διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Στο διάστηµα µεταξύ της οµιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ανακοίνωσης του αποτελέσµατος, κάποια στιγµή υπήρξε µια έντονη κινητικότητα στα έδρανα της κυβέρνησης και συγκεκριµένα πέριξ του πρωθυπουργού. Ο ίδιος εθεάθη να δείχνει ένα στιγµιότυπο στο κινητό του στους Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, που κάθονταν δίπλα του, αλλά και στους «γαλάζιους» βουλευτές Χρήστο ∆ερµεντζόπουλο, Ιάσονα Φωτήλα και Χρήστο Καπετάνο, που βρίσκονταν ακριβώς µπροστά του εκείνη στιγµή. Για να µη σας κρατάω άλλο σε αγωνία, επρόκειτο για µία φωτογραφία του Βασίλη Σπανάκη από τη θητεία του στο Ναυτικό, την οποία είχε φιλοξενήσει η εφηµερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το προηγούµενο Σάββατο µε την υπογραφή του φίλου µου του Κατσίγιαννη. Φυσικά, το γέλιο έπεσε άφθονο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας ήταν λίγο πιο τυχερός, αφού ο Μητσοτάκης τού έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσει αυτό το ιστορικό υλικό από απόσταση εκατοστών...

Αδιανόητο

Αν υπάρχει ένα επιφανές στέλεχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτήµατα από το γεγονός ότι απουσιάζει από το Εκτελεστικό Γραφείο που έχει συγκροτήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτό δεν είναι άλλο από τον Σωκράτη Φάµελλο. Μοιάζει δηλαδή αδιανόητο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να µη µετέχει στο µικρό όργανο που λαµβάνει τις αποφάσεις του κόµµατος. Ο Φάµελλος δεν κρύβει στους συνοµιλητές του την ενόχλησή του, πολύ περισσότερο µετά και τον κοµβικό ρόλο που είχε υπέρ του Κασσελάκη κατά το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι παρακολουθείτε τις δραστηριότητες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσατε πως δεν έδειξαν µεγάλη ζέση να υπερασπιστούν τις ιδέες Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές και διεθνείς παρατηρητές. Με εξαίρεση κάποια κοντινά πρόσωπα, τα κορυφαία στελέχη έλαµψαν διά της σιωπής τους. Πρώτη και καλύτερη η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δυσκολευόταν να κρύψει τη διαφωνία της, όπως άλλωστε και ο πολυσυζητηµένος αυτές τις ηµέρες Χρήστος Σπίρτζης.

Τους ενώνει ο Παππάς...

Υπάρχουν διάφορα πράγµατα που φαίνεται πως ενώνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη µε τον Αλέξη Χαρίτση. Ενα από αυτά είναι και η κάθε άλλο παρά θετική διάθεσή τους έναντι των έργων και των ηµερών του Νίκου Παππά. Ως εκ τούτου, µόνο έκπληξη δεν συνιστά το γεγονός ότι αµφότεροι αντέδρασαν µε πολύ επιθετικό τρόπο στις δηλώσεις του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας της διακυβέρνησης Τσίπρα αναφορικά µε τον τρόπο µε τον οποίο έφθασαν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης στην κοινή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι την ώρα της συνάντησης Τασούλα - Αλιβιζάτου για την οποία σας γράφω στο βασικό κείµενο της στήλης βρίσκονταν στο ίδιο µαγαζί, σε ξεχωριστές παρέες, ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Σταθάκης της «Νέας Αριστεράς» και ο Ευάγγελος Αντώναρος του ΣΥΡΙΖΑ µε τον νέο διευθυντή της «Αυγής», Σπύρο Σουρµελίδη.


Σοβαρός...

Ο ∆ηµήτρης Λιάκος ήταν ένα από τα πιο σοβαρά στελέχη της τραπεζικής αγοράς που είχε εντάξει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και µάλιστα του είχε αναθέσει καθήκοντα υφυπουργού Επικρατείας. Ο Λιάκος βρισκόταν κατά καιρούς στο στόχαστρο αρκετών φανατικών αριστερών, που τον θεωρούσαν έως και νεοφιλελεύθερο. Ανάµεσα σε αυτούς ξεχώριζε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας. Ο ∆ηµήτρης Λιάκος εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική µετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και παρακολουθούσε εξ αποστάσεως τις πολιτικές εξελίξεις. Εσχάτως όµως φαίνεται πως είναι αρκετά κοντά στη «Νέα Αριστερά».