Aπό την Αυστρία με αγάπη

Χιόνια στην Ελλάδα φέτος ουσιαστικά δεν είδαµε. Και επειδή σε ορισµένους έλειψαν, έσπευσαν για αλλού. Ανάµεσά τους η εφοπλίστρια-φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου. Με τον γιο της, Γιώργο, και την κόρη της, Ντεµήλια, ταξίδεψε στο αυστριακό Lech Am Arlberg (σ.σ.: κατέλυσαν στο λουσάτο σαλέ 1551). Εκεί, η Μαρίνα επιδόθηκε σε spa, σκι και στο φινάλε έβγαλε κορυφαίες λήψεις - και το πάλλευκο σκηνικό και τα παιδιά της. Σε σπάνια, δε, στιγµή, παρουσίασε και τον γιο της, «κράµα» της ίδιας και του συζύγου της, Μίλτου Καµπουρίδη. Να πούµε «και του χρόνου» είναι νωρίς. Η Μαρίνα όλο το έτος σχεδόν ταξιδεύει, συνδυάζοντας business and pleasure. Σε ανύποπτο χρόνο ενδέχεται να την ξαναπετύχουµε στα χιόνια. Προς το παρόν, µε οριακή χρονοκαθυστέρηση, καλή Σαρακοστή. Και 25η Μαρτίου.

Δεν πήρε τον ρόλο, χάρηκε τη μεταμόρφωση

Μελία, όπως µέλι - για εµάς. Η Μελία Κράιλινγκ µάς παρουσίασε µια επική µεταµόρφωση και δυσκολευτήκαµε, η αλήθεια είναι, να την αναγνωρίσουµε. Το ταλαντούχο πλάσµα της υποκριτικής, που οι περισσότεροι πρωτάκουσαν από το «Emily in Paris» και εν συνεχεία θαυµάζουν στους «Πανθέους», στον θρυλικό ρόλο της Μάρµως, κι ας είχε ήδη θητεία στον χώρο (ανάµεσα σε άλλα, συµµετείχε στους «Βοργίες», µε τον τεράστιο Τζέρεµι Αϊρονς), προέβαλε το συγκεκριµένο στιγµιότυπο στα social, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Μεταµορφωθείτε για µια οντισιόν. ∆εν πήρα τον ρόλο, αλλά δεν το µετανιώνω, είχε τόσο πλάκα! Side note προς ηθοποιούς που ξεκινούν: Μην αρχίσετε να στέλνετε τυχαίες τρελές φωτογραφίες σας στους σκηνοθέτες». Ακούστε το κορίτσι, κάτι ξέρει.

Mαρία-Ολυμπία και Πόπι στην κουζίνα

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις µια γαλαζοαίµατη και παράλληλα fashion icon για τις νεότερες γενιές µαζί µε φίλη της -επίσης fashion icon για τις πιτσιρίκες- στην κουζίνα. ∆εν συµβαίνει συχνά, αν και οι pop ποδιές τόσο της Μαρίας-Ολυµπίας όσο και της Πόπι Ντελεβίν τούς ταιριάζουν. Τα µάλα. Η «Olympia of Greece» και η κολλητή της, πρώην του αδελφού της, Κωνσταντίνου-Αλέξιου, βρέθηκαν καλεσµένες στο The Felix's Kitchen. «Ηταν φοβερό - έκαναν εθελοντική βάρδια µαζί µας για το The Felix Project», µας ενηµερώνουν οι συντελεστές, εξηγώντας ότι έµαθαν πολλά για την ανακύκλωση των τροφών, τη βιωσιµότητα και, εν προκειµένω, «µεταφέροντας την καλή τους ενέργεια, την ευγένεια, τον ενθουσιασµό τους», καταλήγουν.

Από άλλο έργο

  • Αναζητώντας την ευφυΐα σε καιρούς που συγκυριαρχούν βλακεία και παραφροσύνη (µε τον αείµνηστο καθηγητή µου στο Πάντειο, επικεφαλής της διδακτορικής µου διατριβής, ∆. Ποταµιάνο, το συζητούσαµε από το 1995), ανακάλυψα 12 τύπους ευφυΐας, αποδεκτούς από την επιστηµονική ολότητα. Το I.Q., τον δείκτη νοηµοσύνης, είµαι βέβαιη ότι τον γνωρίζετε όλοι. Και τα ψυχοµετρικά τεστ, κατά τα οποία, για πολλούς, «συλλαµβάνεις» την ευφυΐα του άλλου. Φαίνεται όµως πως είναι «φτωχά», ελλειµµατικά, ανεπαρκή, για να προσδιορίσουν όλες τις µορφές ευφυΐας. Κάπως έτσι, ψάχνοντας, εντόπισα 12 τύπους. Που εξηγούν πολλά. Εχουµε λοιπόν τη συναισθηµατική νοηµοσύνη, που µπορεί να διακρίνει εσάς και να σχετίζεται µε τον βαθµό στον οποίο κατανοούµε και ανταποκρινόµαστε στα αισθήµατα των άλλων. Επονται η κοινωνική νοηµοσύνη -αφορά την αλληλεπίδραση µε το περιβάλλον µας- και η σεξουαλική νοηµοσύνη - η ικανότητα να κατανοούµε την πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητας. Ακολουθούν τύποι που προέκυψαν από το επιστηµονικό µπεστ σέλερ «Frames of mind» και τείνουν να κατηγοριοποιηθούν. Ποιοι είναι;
  • Η µοναχική νοηµοσύνη, που σε επανενεργοποιεί, µέσω αποσυµπίεσης, και, σε επόµενο χρόνο, αφού επέλθει µας βάζει στη διαδικασία επανεκκίνησης και δράσης. Αυτή σχετίζεται και µε την εσωστρέφεια, που µας «σπρώχνει» να επιχειρήσουµε ενδοσκόπηση, να κάνουµε τον/την ψυχολόγο του εαυτού µας. Και η αυτογνωσία είναι σηµάδι ευφυΐας και από εκεί ξεκινάνε πολλά. Η περιέργεια είναι επίσης δείκτης διαφορετικού τύπου ευφυΐας. «Τα περίεργα άτοµα κάνουν πάντα ερωτήσεις, αναζητούν απαντήσεις, εξερευνούν νέες ιδέες. Εχουν µια ακόρεστη δίψα για γνώση και ποτέ δεν ικανοποιούνται µόνο µε το επιφανειακό επίπεδο», περιγράφεται στο ίδιο βιβλίο. Επεται η προσαρµοστικότητα, η ευελιξία, η ευστροφία, που λέµε σε απλά ελληνικά, «το πραγµατικό σηµάδι-δείκτης ευφυΐας», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής του ερευνητικού κέντρου γνωστικής λειτουργίας και εκπαίδευσης Elisabeth A. Hobbs του Χάρβαρντ, Χάουαρντ Γκάρντνερ, ο οποίος έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, που έχουν µεταφραστεί σε 32 γλώσσες, και είναι διάσηµος στους διεθνείς εκπαιδευτικούς κύκλους για τη θεωρία του για τις πολλαπλές νοηµοσύνες. Στο «µενού» και η γλωσσική νοηµοσύνη, το ταλέντο εκµάθησης γλωσσών και ο επιδέξιος χειρισµός τους - στην κατηγορία, σηµειωτέον, κατατάσσονται από τον Ουίλιαµ Σαίξπηρ έως την Οπρα Γουίνφρεϊ.
  • ∆εν θα έλειπε η λογική-µαθηµατική νοηµοσύνη, που αφορά στη χρήση της λύσης προβληµάτων µε τη χρήση των Μαθηµατικών (Αϊνστάιν, Μπιλ Γκέιτς). Και µετά έρχονται η χωρική νοηµοσύνη (ικανότητα συνειδητοποίησης του περιβάλλοντος όπου βρίσκεσαι και της αξιοποίησής του για να αναδειχθείς), η κιναισθητική, η ενδοπροσωπική -αντίληψη κουλτούρας και του πώς λειτουργούν οι πολιτισµοί-, η φυσιολατρική (συνειδητοποίηση των αναγκών του περιβάλλοντος) και, τέλος, η σωµατική νοηµοσύνη. «Το κορµί µας θυµάται τα πάντα», τονίζει ο συγγραφέας. Η συγκεκριµένη µορφή συνεπάγεται ότι θυµάσαι µοτίβα κίνησης και τα επαναλαµβάνεις όποτε καταστεί απαραίτητο, για να είσαι αποτελεσµατικός σε κάθε περίπτωση. Μεταφράζεται σε µεγαλύτερη επιδεξιότητα και συντονισµό. Είστε γεννηµένος/η leader; Ισως αυτή η µορφή νοηµοσύνης να είναι η δική σας - και το ατού σας. Για ψάξτε το!