Ένα βήμα πιο μπροστά η Ν.Δ.

Αρχίζει να σχηµατίζεται σιγά-σιγά το παζλ των υποψηφιοτήτων για τη µάχη της Ευρωβουλής από τη Βόρεια Ελλάδα. Τρεις µήνες πριν από τη µάχη της 9ης Ιουνίου, και τα ονόµατα των µνηστήρων αρχίζουν να οριστικοποιούνται, χωρίς πάντως να έχουν αποσαφηνιστεί οι τελικές λίστες. Πιο µπροστά βρίσκεται η Ν.∆., καθώς έχει ήδη διαρρεύσει ένας σηµαντικός αριθµός υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, το οποίο υπενθυµίζουµε ότι θα αποτελείται από 42 ονόµατα.

Σίγουρη για τη «γαλάζια» ευρωλίστα από τη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται η σηµερινή ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που επανέκαµψε δυναµικά και θα διεκδικήσει την τρίτη της εκλογή στην Ευρωβουλή. Από τα νέα ονόµατα που ξεχωρίζουν είναι αυτά της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης και Ολυµπιονίκη του 1992, Βούλας Πατουλίδου, και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου. Ο κ. Πατουλίδου είχε ακουστεί και για τη Βουλή στις εκλογές τόσο του 2019 όσο και του 2023, αλλά τελικά κάνει τώρα το βήµα της µεταγραφής από την Αυτοδιοίκηση προς την Ευρωβουλή. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Εξαδάκτυλο, που επίσης είχε παίξει ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019. Στα συν του είναι ότι η συχνή του παρουσία στα κανάλια κατά την πανδηµία ενίσχυσε την αναγνωρισιµότητά του. Ακόµα, αναφορές στη Βόρεια Ελλάδα έχει ο αναπληρωτής καθηγητής του ∆ηµοκρίτειου Σωτήρης Σέρµπος και ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος. Επίσης, ακούγονται τα ονόµατα του πρώην δηµάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήµου, της γραµµατέως Εθελοντισµού της Ν.∆., Πίστης Κρυσταλλίδου, του υπευθύνου ∆ιεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕ∆, Βασίλη Σακελλάρη, και της δικηγόρου από τη Βέροια Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα κριθούν από το εσωτερικό δηµοψήφισµα, που θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην ευρωλίστα από τη Θεσσαλονίκη θα είναι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου ∆ώρα Αυγέρη.

Από τη Θεσσαλονίκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι σίγουρα ο µετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο συνταγµατολόγος Κώστας Χρυσόγονος και η αντιδήµαρχος Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Αλίρη, ενώ εσχάτως κυκλοφορούν σενάρια για τη µεταγραφή από τη Ν.∆. του Θοδωρή Ζαγοράκη. Τέλος, στην ευρωλίστα της Ελληνικής Λύσης θα είναι υποψήφιος ο δηµοσιογράφος Νίκος Πετρουλάκης.

Να ανεβάσουν ρυθµούς θα επιδιώξουν στη Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης. Γιατί τα νούµερα στις τελευταίες εκλογές δεν ήταν και ιδιαίτερα υψηλά…

Ανάχωμα

Μόνιµος κάτοικος Βόρειας Ελλάδας αναµένεται να γίνει το επόµενο διάστηµα και µέχρι τις ευρωεκλογές ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας θα αποτελέσει τον άνθρωπο της Ν.∆. για τις δύσκολες αποστολές στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο οποίος µε την παρουσία του θα αποτελέσει ένα είδος αναχώµατος στις απώλειες που δείχνει να έχει το κυβερνών κόµµα προς τα δεξιά του.

∆ύο συντονιστές εκλέχτηκαν αυτές τις ηµέρες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο παλιοί. Ο πρώτος είναι ο Γιώργος Εδιρνελής, που βγήκε στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου ήταν µέχρι σήµερα συντονιστής. Ο δεύτερος είναι ο Βασίλης Μπουλούκος, που επανεκλέχτηκε συντονιστής στη Νοµαρχιακή της Α’ Θεσσαλονίκης. ∆εν το λες και ανανέωση...

Ο καυγάς

Εχουν ίδια ονόµατα, κάποτε ήταν και κολλητοί, ως µέλη της «Πρωτοβουλίας», εσχάτως όµως συγκρούστηκαν. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Σπ. Βούγια, και τον επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους», Σπ. Πέγκα. Αφορµή έδωσε µια ανακοίνωση του τελευταίου για την τρανσοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, όπου άσκησε κριτική στη στάση της διοίκησης του δήµου. Τελικά τα είπαν µετά το ∆.Σ. και τα βρήκαν ξανά. Να δούµε για πόσο…

Με προφίλ

∆εν φαίνεται να συγκινείται από το σενάριο να διεκδικήσει εκλογή στην Ευρωβουλή ο Κώστας Γκιουλέκας. Η σκέψη φαίνεται ότι πέρασε από το µυαλό κάποιων στη Ν.∆., που είδαν ότι το παραδοσιακό προφίλ του «γαλάζιου» βουλευτή ταιριάζει σε αυτό που αναζητείται εσχάτως για τις ευρωεκλογές. ∆ηλαδή, ενός δεξιού υποψήφιου που είναι γέννηµα-θρέµµα της Ν.∆. Οµως, ο «γαλάζιος» για πολλούς λόγους δεν τσίµπησε…

Λημέρια

Επιστροφή στα παλιά ληµέρια για την εφοριακό Ελένη Φύκα. Το γνωστό «γαλάζιο» στέλεχος της Θεσσαλονίκης, που ενίοτε πιάνει το µικρόφωνο και διακρίνεται στο λαϊκό τραγούδι, ήταν παλιότερα εκλεγµένη περιφερειακή σύµβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνέχεια έκανε τη θητεία της και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε γραµµατέας του ∆ήµου Καλαµαριάς, ενώ τώρα τοποθετήθηκε σε θέση σύµβουλου του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Από τα παλιά

Τα είπαν σε πολύ καλό κλίµα δύο ισχυρές γυναίκες της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τη συνάντηση της πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ∆ώρας Αυγέρη και της νέας δηµάρχου Καλαµαριάς, Χρύσας Αράπογλου. Στο καλό κλίµα συνέτεινε και η γνωριµία τους από τα παλιά, όταν και οι δύο εργάζονταν στην ΕΡΤ 3 ως δηµοσιογράφοι.

Λύση για το Παλατάκι

Ο τόπος είχε γίνει θρύλος. Εκεί λέγεται ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος περνούσε συχνά τις µέρες του µε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ στη συνέχεια ήταν ο χώρος όπου διανυκτέρευε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής όταν ερχόταν στη Θεσσαλονίκη. Πολύ αργότερα αποτέλεσε το σπίτι των µη Θεσσαλονικέων υπουργών Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου και Νίκου Τσιαρτσιώνη. Ο λόγος για το Παλατάκι στο Καραµπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, ένα κτίριο µε εκπληκτική θέα, που όµως είναι εγκαταλελειµµένο εδώ και 18 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει φως στο τούνελ, µε την κυβέρνηση να σχεδιάζει η χρήση του κτιρίου να περάσει στη Βουλή.

Διάλογος

Σειρά µετεκλογικών ανοικτών συναντήσεων µε τους πολίτες ξεκίνησε αυτή την εβδοµάδα ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης έκανε πρεµιέρα των κύκλων συζητήσεων και των απευθείας συζητήσεων µε τους δηµότες της πόλης στην αίθουσα «Νερού» του ∆ηµαρχείου Θεσσαλονίκης. Να δούµε πόσο θα αντέξει...