Σενάρια για τις επόμενες εθνικές εκλογές

Οι δύο βουλευτές που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης ∆ουδωνής και ο ∆ηµήτρης Μάντζιος, έχουν ξεχωρίσει µε τη µαχητικότητά τους στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις για τις περιφέρειες όπου θα πολιτευτούν στις επόµενες εθνικές εκλογές. Για παράδειγµα, λόγω της εντοπιότητας αλλά και της συχνής παρουσίας, φηµολογείται ότι ο Π. ∆ουδωνής θα µπορούσε να είναι υποψήφιος στον Νοµό Λέσβου. Θα είναι µια θετική εξέλιξη για το νησί, µιας και ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν έχει... λάµψει διά της παρουσίας του.

Τα ραντεβού και το ύφος

Μπαράζ επαφών µε κορυφαίους επιχειρηµατίες, αλλά και ανθρώπους των ΜΜΕ έκανε πριν ξεκινήσει τη στρατιωτική του θητεία ο Στέφανος Κασσελάκης. Συν τοις άλλοις, µαθαίνω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει αρκετά και σηµαντικά ραντεβού για αµέσως µετά την περάτωση της 20ήµερης παρουσίας του στη Θήβα. Βεβαίως, καλά είναι αυτά τα ραντεβού, ωστόσο ας τον ενηµερώσουν οι σύµβουλοί του πως θα ήταν περισσότερο αποδοτικά αν σε αυτά εµφανιζόταν ενηµερωµένος για τα πρόσωπα που συναντά, προσγειωµένος και λιγότερο εγωπαθής. Επίσης, ας του πουν πως στη χώρα µας υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας - ανάµεσα σε αυτούς και ο πληθυντικός.

Σε πάνελ Αδωνις και Καρανίκας

∆ύο φίλοι από τα παλιά, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Καρανίκας, θα βρεθούν σε πάνελ παρουσίασης βιβλίου. Πρόκειται για το βιβλίο της Αγνής Ιωάννου «Ο λευκός ελέφαντας» (Εκδόσεις ∆ιόπτρα), στο οποίο η συγγραφέας περιγράφει τις µεγάλες προσπάθειες που έκανε για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Θέµα άλλωστε που µε την ευρεία έννοια ενώνει τον υπουργό Υγείας και τον πρώην σύµβουλο του κ. Τσίπρα, καθώς αµφότεροι είχαν ασχοληθεί µε τη σηµασία της φαρµακευτικής κάνναβης. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 3 Απριλίου στον «Ιανό» και, εκτός των κυρίων Γεωργιάδη και Καρανίκα, θα µιλήσουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Μανίνα Ζουµπουλάκη. Συντονίζει ο δηµοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης. 

Mια ανησυχητική εξέλιξη...

Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση περίµεναν πως ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης Moody’s θα αναβάθµιζε την ελληνική οικονοµία. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ό,τι πιο σύνηθες, µιας και δύσκολα συµβαίνει µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να υπάρξει διπλή αναβάθµιση. Κι αυτό γιατί πριν από µήνες (σ.σ.: Τον περασµένο Σεπτέµβριο) είχε υπάρξει θετική αποτίµηση της χώρας από την S&P. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται στους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε η αναβάθµιση, που σχετίζονται κυρίως µε τη στασιµότητα στο πεδίο των µεταρρυθµίσεων. Το γεγονός, για παράδειγµα, ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εν πολλοίς εξαρτάται από τη ναυτιλία και τον τουρισµό δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο. Ούτε και το ότι καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονοµή της δικαιοσύνης. Τα «καµπανάκια», συνεπώς, είναι εµφανή από την πλευρά του κορυφαίου οίκου αξιολόγησης και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, που µοιάζει το τελευταίο διάστηµα εντελώς αποσυντονισµένη. Επιπλέον, αν υπήρχε αναβάθµιση, τότε οι εισροές από τα ελληνικά οµόλογα θα έφταναν ακόµα και τα 20 δισεκατοµµύρια ευρώ

«Πάγος»

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις, όπως προκύπτει και από την κίνηση του ΥΠ.ΕΞ. να µην προσκληθούν οι Ρώσοι πρεσβευτές για την 25η Μαρτίου. Οι Ρώσοι συµµετείχαν πάντα, ενώ στην επέτειο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 είχε βρεθεί στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Υποψήφιος

Τη ρεβάνς του 2019 θέλει να πάρει ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, που έχασε τότε την έδρα στην Ευρωβουλή λόγω συνάντησης που έκανε µε τον µητροπολίτη Αµβρόσιο και η οποία προκάλεσε θύελλα εσωκοµµατικών αντιδράσεων. Μένει να δούµε αν ο ΠΑΣΟΚογενής πολιτικός έχει απήχηση στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Ραντεβού

∆ύο πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σήµερα βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, τα έλεγαν το µεσηµέρι της Τετάρτης. Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα να δηµοσιοποιηθεί ένα κείµενο µε υπογραφές στελεχών που προέρχονται από την Αριστερά και υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Εμφαση

Η Αττική παραµένει για το ΠΑΣΟΚ η µεγάλη τρύπα, εν αντιθέσει µε την περιφέρεια, όπου συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε περιοδείες σε µεγάλους δήµους της πρωτεύουσας, προκειµένου να ενισχύσει την επιρροή του κόµµατος. Την αρχή την έκανε την Πέµπτη, οπότε επισκέφθηκε το Περιστέρι, χθες τον Κορυδαλλό, ενώ σήµερα το µεσηµεράκι θα περιοδεύσει στα µαγαζιά του Χαλανδρίου και θα πιει το καθιερωµένο ούζο µε τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμβουλος

To γραφείο του συγκροτεί σταδιακά ο δήµαρχος Αθηναίων. Ετσι, ο Χάρης ∆ούκας προσέλαβε ως σύµβουλό του τον πρώην δήµαρχο Καισαριανής Χρήστο Βοσκόπουλο. Ο έµπειρος αυτοδιοικητικός έχει κεντροαριστερό στίγµα και καλές σχέσεις τόσο µε το ΠΑΣΟΚ όσο και µε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Κουίζ

Ποιο συγκεκριµένο µιντιακό-επιχειρηµατικό σύστηµα προωθεί συνεχώς πρόσωπα στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη;