Οποιος τη γνωρίζει λίγο καλύτερα αντιλαµβάνεται πως από παιδάκι είχε µέσα της το µικρόβιο της πολιτικής. Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής ∆υτικού Τοµέα της Ν.∆. και γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, από τότε που θυµάται τον εαυτό της τη γοήτευε η ενασχόληση µε τα κοινά. «Η αλήθεια είναι ότι από µικρή διάβαζα εφηµερίδα, παρακολουθούσα την επικαιρότητα, φυσικά εµπλεκόµουν και στο πλαίσιο του σχολείου ως πρόεδρος του 15µελούς και µέσα από τη ΜΑΚΙ -τη µαθητική Νεολαία της Ν.∆.- απέκτησα την πρώτη µου επαφή µε την πολιτική».

Μαρία Συρεγγέλα: «Το µικρόβιο της πολιτικής δεν φεύγει ποτέ»

Για την ίδια η πολιτική ήταν µονόδροµος. «Το µικρόβιο δεν φεύγει ποτέ. Οσο και να µου άρεσε η Φιλοσοφική Σχολή και αργότερα τα Οικονοµικά και η ∆ιοίκηση, που σπούδασα στο µεταπτυχιακό µου, πιστεύω πως όλα συµπλήρωναν το παζλ της πολιτικής. Βέβαια, αυτό δεν σηµαίνει πως µια καρέκλα που παίρνουµε, είτε σε βουλευτικό είτε σε κυβερνητικό είτε σε παραταξιακό επίπεδο, την αγοράζουµε κιόλας. Αντίθετα, η πολιτική έχει πολλές πτυχές και έχει και τα πάνω της και τα κάτω της. Γι’ αυτό πρέπει πάντα τα πόδια µας να πατάνε γερά στη γη», εξηγεί η Μαρία Συρεγγέλα.

Τα παιδικά της χρόνια, όµορφα και αθώα και «πιο ξέγνοιαστα, χωρίς την τόση τεχνολογία. Ειδικά τα καλοκαίρια στα χωριά των γονιών µου στην Κόρινθο. Η Φωκίωνος Νέγρη, όπου µεγάλωσα, και φυσικά ο Πειραιάς, λόγω της ενασχόλησης του µπαµπά µου µε τη ναυτιλία, πρωταγωνιστούν στις παιδικές µου αναµνήσεις».

«Πρέπει γυναίκες και άντρες µαζί να εξαλείψουµε τα στερεότυπα»

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι η πρώτη γυναίκα γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆. Αυτό που δεν θυµούνται αρκετοί είναι πως στη γενιά της ήταν η µοναδική γυναίκα στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕ∆, αποδεικνύοντας έτσι πως οι γυναίκες µπορούν να πετύχουν πολλά. «Η πρόταση του ονόµατός µου από τον πρόεδρο και πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν πολύ τιµητική. Σηµαίνει σίγουρα ευθύνη, αλλά και ανάγκη να δουλέψουµε σκληρά, ώσπου να µην υπάρχει θέση που δεν θα είναι αυτονόητο ότι µπορεί να αναλάβει και κάποια γυναίκα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και σε κάθε τοµέα της κοινωνίας. Ελπίζω, µε αυτή την εµπιστοσύνη στο πρόσωπό µου, αλλά και µε τις υπόλοιπες γυναίκες που βρίσκονται σε ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ Τα παιδιά µου είναι οι πιο αυστηροί κριτές µου αντίστοιχες θέσεις, να ανοίξουν οι πόρτες για όλες και να σπάσει η γυάλινη οροφή που µας χωρίζει από τις θέσεις ευθύνης. Και, ξέρετε, σηµαντικό για να το πετύχουµε αυτό είναι και η στήριξη των ανδρών. Γιατί δεν είναι µια µάχη των φύλων. Πρέπει γυναίκες και άντρες µαζί να εξαλείψουµε τα στερεότυπα», λέει η Μαρία Συρεγγέλα.

«Προσπαθώ να είµαι η µαµά τους που τους αγαπάει τους στηρίζει και τους ενθαρρύνει»

Μητέρα δύο παιδιών, µε πολλές υποχρεώσεις και επαγγελµατικά ταξίδια. Αν τη ρωτήσεις όµως αν προλαβαίνει, η απάντηση είναι: «Προλαβαίνω όσο θα προλάβαινε και ένας άνδρας, στην αντίστοιχη θέση, να βλέπει τα παιδιά του µέσα στην καθηµερινότητα». Τα δυο της αγόρια, που πλέον είναι στην εφηβεία, είναι και οι πιο αυστηροί της κριτές. «Για να είµαι ειλικρινής, είναι και θέλω να παραµείνουν οι πιο αυστηροί κριτές µου. Η καθηµερινότητα -όπως στις περισσότερες οικογένειες- είναι πιο φορτωµένη λόγω των υποχρεώσεων και των δικών µου και των παιδιών, όµως τα Σαββατοκύριακα προσπαθούµε να ξεκλέψουµε λίγο χρόνο και µαζί και µε τον µπαµπά να περάσουµε οικογενειακές στιγµές, να παίξουµε κάποιο επιτραπέζιο και να συζητήσουµε. Τι µητέρα είµαι δεν µπορώ να σας πω. Μπορώ να σας πω όµως ότι προσπαθώ να είµαι η µαµά τους που τους αγαπάει, τους στηρίζει και τους ενθαρρύνει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, κι ας αγχώνοµαι λίγο παραπάνω κάποιες φορές», εξηγεί η γραµµατέας της Π.Ε. της Ν.∆.

Ωστόσο, για την ίδια ο χρόνος της, όπως ισχύει και για όλες τις γυναίκες µε αυξηµένα καθήκοντα, είναι αρκετά µειωµένος. «Ειδικά όταν έχεις να εξισορροπήσεις δουλειά και οικογένεια, τα πράγµατα δεν είναι εύκολα. Γι’ αυτό και ο ρόλος των ανδρών στο σπίτι πρέπει να είναι εξίσου ενεργός και υποστηρικτικός. Είµαι περήφανη λοιπόν για τον σύζυγό µου, γιατί µε βοηθάει και µε υποστηρίζει. Αλλωστε, µε γνώρισε στην ΟΝΝΕ∆, οπότε ήξερε τι τον περιµένει (γέλιο). Οπως και µε τα παιδιά, έτσι και µε τον σύζυγό µου προσπαθούµε να περνάµε ποιοτικό χρόνο τα Σαββατοκύριακα, αφού και το δικό του πρόγραµµα τις καθηµερινές είναι εξίσου γεµάτο. Οι αγαπηµένες στιγµές χαλάρωσης είναι οι οικογενειακές στιγµές και µε αγαπηµένους φίλους», περιγράφει η κ. Συρεγγέλα.