«Τσιμπάει» ο Λοβέρδος

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος βάζει τον πήχη για το νεοσύστατο κόµµα του, τους «∆ηµοκράτες», στο 3% για τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι, αν δεν το πετύχει, θα αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική. Οι πηγές µου από δηµοσκόπους, όµως, τον βλέπουν να «τσιµπάει» δηµοσκοπικά και θεωρούν πολύ πιθανό να πιάσει το µέτρο για να βγάλει έστω από τα υπόλοιπα έναν ευρωβουλευτή. Συγκεκριµένα, βλέπουν να παίρνει µιάµιση γεµάτη µονάδα από τη Ν.∆. και περίπου µία απευθείας από το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά οι εκροές από το ΠΑΣΟΚ, που δίνει µάχη µε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επηρεάσουν και τη σειρά των κοµµάτων. Την ίδια ώρα, έφερε και σειρά αντιδράσεων από πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ µε τη «βόµβα» που έριξε στο Action24, λέγοντας ότι την ιδέα για τη συσχέτιση-σκευωρία πολιτικών προσώπων µε το σκάνδαλο της Novartis επί ηµερών Τσίπρα την έδωσε πολύ ισχυρό πρόσωπο, που προέρχεται από τον χώρο της Υγείας...

Ανευ λευκής επιταγής

Πρόσωπο των ηµερών, µε αφορµή την διαφοροποίησή του από τη γραµµή του ΠΑΣΟΚ για τα µη κρατικά ΑΕΙ, ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο ίδιος απέφευγε να µιλάει δηµοσίως µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου, όµως έπειτα από αυτό τοποθετείται. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει «αδειάσει» από κάποιο τηλεοπτικό πάνελ τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν τον ρωτούν αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει λευκή επιταγή µέχρι τις εθνικές εκλογές, αποφεύγει να δώσει απάντηση. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τονίζει, απαντώντας για τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει δυνάµεις και να δίνει ξανά τη µάχη για τη δεύτερη θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει πρόβληµα. «Αν σας πω ότι δεν υπάρχει, δεν θα µας πιστέψει και κανένας», σηµειώνει µε νόηµα. Από την πλευρά τους, στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ παρακολουθούν τα µηνύµατα που έρχονται από τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, δηλώνουν αισιόδοξοι για τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών.

Νεαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε σε συνοµιλητές του ότι δεν θα είναι καλό παιδί απέναντι στην κυβέρνηση όταν γίνει εισηγητής σε συγκεκριµένο νοµοσχέδιο…

Σφυροκόπημα Χρυσόγονου

Η υπόθεση των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων του Στέφανου Κασσελάκη είναι πλέον στο επίκεντρο. Λίγοι θα θυµούνται, ωστόσο, ότι το πρώτο «σφυροκόπηµα» γι’ αυτήν ήρθε από τον Κώστα Χρυσόγονο. Ο καθηγητής και σύντοµα επίσηµα υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ τονίζει και σήµερα, παρά τα αντεπιχειρήµατα Κασσελάκη, ότι, µε βάση τον νόµο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει, δεν επιτρέπεται ούτε µία µέρα να έχει µετοχές σε εταιρεία εξωτερικού αρχηγός κόµµατος. Σηµειώνει, µάλιστα, ότι ο νόµος ήταν φωτογραφικός για τη Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη.

Οι κυλιόμενες

Στις µετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου έχει εκτοξευθεί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που φλερτάρει µε διψήφιο ποσοστό, ειδικά µετά το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Η Ν.∆. βρίσκεται κοντά στο 34%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, µετά την ισχυροποίηση Κασσελάκη, µε συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να παίρνει πια την τρίτη θέση. Η απειλή διαρροών από τα δεξιά της Ν.∆. είναι βέβαιο ότι θα φέρει υποψηφιότητες µε καθαρά πατριωτικό προφίλ.

«Κλείδωσαν» στο ΠΑΣΟΚ

∆ύο «ναι» µαθαίνω ότι έχει πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης από πρόσωπα της νέας γενιάς που θα στελεχώσουν το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο. Το πρώτο από τον πολύ γνωστό εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αποµακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και θεωρείται επιστροφή στον χώρο από τα στελέχη που είχαν δει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πάρουν κάποια «καρέκλα» σε αυτόν. Το δεύτερο από τον γιο του Μιχάλη Καρχιµάκη, Λευτέρη, ο οποίος έχει πολύ σηµαντικές ακαδηµαϊκές περγαµηνές.

Η μνήμη

Για να θυµηθούµε, πάντως, ο νόµος στον οποίο σκόνταψε η επιχειρηµατική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη όχι απλώς είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και την υπογραφή Παπαγγελόπουλου. Η τροπολογία που απαγορεύει σε πολιτικούς να έχουν µετοχές στην αλλοδαπή είχε υποβληθεί εκπρόθεσµα σε άσχετο νοµοσχέδιο που αφορούσε µια διεθνή συµφωνία από τον τότε υπουργό. Το οξύµωρο είναι ότι, αντί να εγκλωβιστεί ο Μητσοτάκης, τη βρήκε µπροστά του ο Κασσελάκης. Γι’ αυτήν, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επαναλαµβάνει το «mea culpa»...

∆ηµοσκοπικό τίµηµα πληρώνει το ΚΚΕ για τη δήλωση του ∆ηµήτρη Κουτσούµπα περί sugar daddies. Ενώ πήγαινε για διψήφιο, στις τελευταίες µετρήσεις χάνει δυνάµεις.

Κολλητοί

Μη σας φαίνονται περίεργα τα σενάρια που θέλουν τον πρώην ευρωβουλευτή της Ν.∆. και πρώην αρχηγό της Εθνικής στο ποδόσφαιρο Θοδωρή Ζαγοράκη (φωτ.) να σκέφτεται τη συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι κολλητοί φίλοι. Μάλιστα, έπαιζαν µαζί τακτικά και µπάσκετ στις Βρυξέλλες, παρότι ο Ζαγοράκης είναι ποδοσφαιριστής. Οι δύο άνδρες έχουν διατηρήσει ισχυρούς δεσµούς και, µε δεδοµένο ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης στέγη στη Ν.∆. δεν έχει πια, µπορεί να στεγαστεί πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ.

Ρελάνς Τζανακόπουλου

Στα καλύτερά του δηλώνει ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος µακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως ηγετικό στέλεχος της «Νέας Αριστεράς» πλέον. Μάλιστα, δίνει µε όρεξη τις µάχες για το νεοσύστατο κόµµα, που θα δώσει τη µάχη των ευρωεκλογών, και στα τηλεοπτικά πάνελ, απέναντι στους εκπροσώπους των άλλων κοµµάτων. Στα αξιοσηµείωτα ότι µε τη «Νέα Αριστερά» συµπορεύονται πλέον και στελέχη του παλιού Συνασπισµού και της ανανεωτικής του πτέρυγας, που στο παρελθόν είχαν µεγάλες διαφωνίες µε τη σηµερινή ηγετική οµάδα.