Οι πρωταγωνιστές του «γαλάζιου» ταξιδιού

Πολλές µικρές ιστορίες µε πολλούς πρωταγωνιστές κρύβει η 50χρονη ιστορία της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί δύο από τους προέδρους του κόµµατος, ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ο Κώστας Καραµανλής, δραστηριοποιήθηκαν για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα στην περιοχή. Πολλοί και οι άνθρωποί τους. Ξεκινώντας από τον Παναγιώτη ∆έντσορα, που ήταν ένα από τα πρώτα µέλη του κόµµατος εδώ, µιας και γράφτηκε στη Ν.∆. το 1974 και αποτέλεσε, µαζί µε τον Αντώνη Βεζύρογλου, τον Ντίνο Φούτζηλα, τον Γιώργο Σούρλα, τον Κώστα Μαρινάκη και τον Αστέριο Γιουβανάκη, ένα από τα βασικά στελέχη που συµµετείχαν στην αρχική ∆ιοικούσα Επιτροπή της Ν.∆. Θεσσαλονίκης. Με έδρα το ιστορικό κτίριο Γκουτζαµάνη επί της οδού Τσιµισκή 40.

∆ύσκολες οι στιγµές του 1978, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραµανλής, έλαβε την απόφαση να αφαιρέσει όλες τις σχετικές αρµοδιότητες από τους υπουργούς και να τις µεταφέρει στον τότε νοµάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Πυλαρινό, τον οποίο και εµπιστευόταν. Μετά ήρθε η εποχή του Αντώνη Παρίση, που ως «καραµανλικός» έφτιαξε την οµάδα που στήριξε σιγά-σιγά τον ανιψιό του ιδρυτή της Ν.∆. στην πορεία του προς την προεδρία της παράταξης, αλλά και του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, που ήταν ο έµπιστος άνθρωπος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’90. ∆ίπλα στον Καραµανλή στάθηκαν πολλά πρόσωπα, όπως ο Γιάννης Τουσιάκης και οι µετέπειτα πρόεδροι της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης Νίκος Βακάλης και Βάκης Φραντζής. Τότε οι συνεδριάσεις του οργάνου αποτελούσαν σηµεία ζύµωσης. Οπως η κριτική που άσκησε ο Γιώργος Σαλαγκούδης στον Κώστα Καραµανλή ότι ήταν κλεισµένος σε έναν ξύλινο πύργο, αλλά και το αντάρτικο που έκαναν βουλευτές είτε απέναντι στην παντοκρατορία του Νίκου Βακάλη είτε στις προσπάθειες που γίνονταν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για µεταγραφή πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Χρήστος Φώλιας. Η Θεσσαλονίκη του Αντώνη Σαµαρά περικλείεται στην οµάδα τεσσάρων «σαµαρανθρώπων» (∆ούδος, Οικονόµου, Σιµόπουλος και Χαΐτογλου) µε τη συνδροµή του ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου και του Μηνά Σαµαντζίδη, ενώ επί Κυριάκου Μητσοτάκη το µόνιµο πρόβληµα ήταν το ζήτηµα του υποψήφιου δηµάρχου Θεσσαλονίκης. Το 2019 επιλέχτηκε ο Νίκος Ταχιάος, το 2023 ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και οι δύο δεν εκλέχθηκαν. Καθόλου τυχαίο ότι όλη την 8ετία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δεν αναδείχθηκε καµία στενή οµάδα του σηµερινού πρωθυπουργού. Και ότι όλες οι κρίσιµες αποφάσεις λαµβάνονταν στην Αθήνα.

Κοντά στον Νίκο Παππά κινείται ο Χρήστος Γιαννούλης. Γι’ αυτό και θεωρείται κερδισµένος από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βράβευση για την Ντόρα

Μεγάλη η τιµή για την Ντόρα Μπακογιάννη από τον ∆ήµο Κορδελιού-Ευόσµου. Η βουλευτής Χανίων της Ν.∆., µε αφορµή τη φετινή Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας, βραβεύτηκε χθες µαζί µε άλλες τρεις ξεχωριστές γυναίκες της περιοχής ως γυναίκα, µάνα, σύζυγος, γυναίκα επιχειρηµατίας και γυναίκα αγωνίστρια υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Σε έναν δήµο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης µε έντονο το λαϊκό στοιχείο και µε το πρόγραµµα να περιλαµβάνει και κρητικούς χορούς.

Ζυμώσεις

Μετεκλογικές προσπάθειες συνεργασίας καταγράφονται µεταξύ τριών κινήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Γ. Μυλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Χρ. Παπαστεργίου (ΠΑΣΟΚ) είχαν κατέβει ως επικεφαλής στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και ο Γρ. Ζαρωτιάδης ήταν υποψήφιος πρύτανης στις εκλογές του ΑΠΘ. Καλές οι ζυµώσεις, αρκεί να καταλήξουν κάπου. Και προς το παρόν δεν φαίνεται...

Τα εσωτερικά προβλήµατα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση µε τον νόµο για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων είναι γνωστά και υπαρκτά. Φάνηκαν, δε, και στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη στο δηµαρχείο η Νοµαρχιακή της Α΄ Θεσσαλονίκης, µε οµιλητή τον Κώστα Χρυσόγονο, όπου ήταν «τρεις κι ο κούκος»...

Ήρεμη δύναμη

Σε ήρεµη δύναµη της Αυτοδιοίκησης µετατράπηκε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης κατάφερε από τον περασµένο Ιούλιο, όταν λόγω της υπουργοποίησης του ∆. Παπαστεργίου εκλέχτηκε πρόεδρος της Ενωσης, να κερδίσει τη συµπάθεια και την εύνοια του «γαλάζιου» συστήµατος, αλλά και των δηµάρχων όλης της χώρας. Η δε επανεκλογή του αποτελεί και ένα είδος δικαίωσης για έναν άνθρωπο που ήταν πάντοτε πιστός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δύο από τον Βορρά

Ενας Βορειοελλαδίτης και ένας Θεσσαλονικέας µετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή για το 15ο Συνέδριο της Ν.∆.: ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου ως γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης ως γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆. Και οι δύο ορισµοί δείχνουν πόσο εκτιµά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δουλειά και των δύο «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών.

Ισχυροί υποψήφιοι

∆ύο νέοι παίκτες από τη Θεσσαλονίκη θα δώσουν τη µάχη για την εκλογή τους ως ευρωβουλευτές της Ν.∆. Ο µεν Θανάσης Εξαδάκτυλος κινείται στον επιστηµονικό χώρο και θα έχει ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου µαζί του τους γιατρούς, η δε Βούλα Πατουλίδου αναµένεται να κινητοποιήσει τους συλλόγους του ποντιακού Ελληνισµού, του αθλητισµού, αλλά και της Αυτοδιοίκησης.

Ομιλία με σημασία

Εχει καιρό να ανέβει στον Βορρά και στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί τη «νύµφη του Θερµαϊκού» ήταν µε δυσάρεστη αφορµή, καθώς παρευρέθηκε στην κηδεία του αστυνοµικού που έχασε τη ζωή του από τη ναυτική φωτοβολίδα. Ετσι, η οµιλία του τη ∆ευτέρα στο «Βελλίδειο», στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της Ν.∆., έχει τη σηµασία της, µιας και έχει εκλεγεί και βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Αναµένεται, δε, να είναι και ένα είδος εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.∆. στην πόλη και στον Βορρά ενόψει των ευρωεκλογών.

Μεταγραφή

Μια µεταγραφή από τη Θεσσαλονίκη µετρά ο νεοσύστατος «Κόσµος» του Πέτρου Κόκκαλη. Πρόκειται για τον Φίλιππο Γκανούλη (φωτ.), που στις δύο τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία - Πράσινη Λύση» και συγκέντρωσε τον Οκτώβριο ποσοστό 2,4% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.