«Το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει 16% στις ευρωεκλογές»

«Το ΠΑΣΟΚ έρχεται». Με αυτήν τη φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε σε κοινό µας συνοµιλητή την αισιοδοξία του για την πορεία του κόµµατος. Στη συζήτηση που είχαν κεκλεισµένων των θυρών και χωρίς παρουσία τρίτων προσώπων, διατύπωσε την εκτίµηση ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα φτάσει στο 16% στις ευρωεκλογές, δηλαδή ότι πάνω-κάτω θα διπλασιάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Και, βέβαια, ότι θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, µε τη Ν.∆. να έχει χάσει σηµαντικές δυνάµεις. Ετσι, φέρεται από την ίδια πηγή να θεωρεί ότι µετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει ένας κύκλος σταθερής ανόδου για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ., µε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποµακρύνεται από τη δεύτερη θέση και να βρίσκεται σε ανταγωνισµό µε τη «Νέα Αριστερά» και τον «Κόσµο» του Π. Κόκκαλη για την πρωτοκαθεδρία. Ολα αυτά ειπώθηκαν λίγες ώρες πριν βγει το γκάλοπ της Pulse, που έδειξε ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον Κασσελάκη δύο µονάδες πάνω από τον Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Επίσης, λίγες ώρες πριν από τη σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα µη κρατικά πανεπιστήµια. Είναι αυτό που λέµε «η πραγµατικότητα διαφωνεί µαζί µας, δικό της πρόβληµα»!

Quiz: Ποιος/α υφυπουργός έχει τεταµένες σχέσεις µε υπηρεσιακούς παράγοντες, που απειλούν να τον/την καταγγείλουν δηµόσια για αυταρχισµό;

Πού θα πάει, πού θα βγει;

Στην ερώτηση «πού το πάει ο Τσίπρας;» η πιο ακριβής απάντηση είναι «δεν ξέρει ούτε ο ίδιος». Πηγή της στήλης που συνοµίλησε µαζί του στο περιθώριο του συνεδρίου της «Καθηµερινής» µού µετέφερε την εντύπωσή του ότι θέλει να κόψει γέφυρες µε τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, έχει ήδη κόψει γέφυρες µε τη «Νέα Αριστερά», κόβει και µε πρώην στενούς του συνεργάτες, όπως ο Νίκος Παππάς, αλλά δεν ξέρει ακόµη προς τα πού να ρίξει γέφυρες. Με άλλα λόγια, πάει κι όπου βγει. Πάντως, αν έβαζα στοίχηµα µε ποιον από όλους θα τα βρει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός, θα στοιχηµάτιζα στον Κασσελάκη.

Γνωρίζονται καλά!

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, είχε βρεθεί άλλη µία φορά πολύ κοντά στο συγκεκριµένο πόστο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, την είχε προτείνει και πάλι ο Νίκος Παππάς, επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα, αλλά η συζήτηση δεν είχε προχωρήσει. Πάντως, στα θετικά της είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τούς ξέρει και την ξέρουν καλά.

Ο Γιάννης Βουλγαράκης, που ορίστηκε αναπληρωτής γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τµήµα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισµού στο ΑΠΘ. Ως εκ τούτου, έχει άριστες σχέσεις µε την Εκκλησία και η επιλογή του πρέπει να ειδωθεί και υπό αυτό το πρίσµα.

Σερσέ λα φαμ

Το πρόβληµα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι οι γυναίκες. Επειδή το κόµµα έχει τραυµατιστεί από το «Qatar-gate» και τα δικαστικά µπλεξίµατα της Εύας Καϊλή, αναζητείται λαµπερό γυναικείο πρόσωπο, που θα βοηθήσει να ξεχαστούν όλα αυτά. Αλλά όχι τόσο λαµπερό ώστε να µπορεί να απειλήσει την πρωτιά του γραµµατέα, Ανδρέα Σπυρόπουλου, που θεωρείται ζήτηµα τιµής για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αναζητώντας σταρ

Η ηθοποιός Μαρία Τζοµπανάκη συζήτησε το ενδεχόµενο να είναι υποψήφια µε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. στις ευρωεκλογές, αλλά, τελικά, δεν το αποφάσισε, γιατί τα γυρίσµατα του «Σασµού» δεν της επιτρέπουν να αφοσιωθεί σε προεκλογική καµπάνια. Είναι δείγµα, ωστόσο, ότι ο Ανδρουλάκης αναζητά γνωστά πρόσωπα, που να µπορούν να µαζέψουν ψήφους εκτός των στενών ορίων του κόµµατος.

Μήνυμα εντός και εκτός

Μεγάλη διπλωµατική σηµασία έχει η επίσκεψη που πραγµατοποίησε ο πρωθυπουργός στην Ουκρανία. Ο Μητσοτάκης είναι από τους ηγέτες που πήραν εξαρχής καθαρή θέση στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο αρχικός σχεδιασµός ήταν να πάει µαζί µε Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν, τελικά όµως αποφάσισε να δει τον Ζελένσκι µόνος του, και µάλιστα στην Οδησσό, που έχει ξεχωριστό συµβολισµό για την Ελλάδα. Η επίσκεψη στέλνει µήνυµα και εντός και εκτός Ελλάδος ενόψει ευρωεκλογών. Το µήνυµα είναι ότι δεν µπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.

Το άγχος της επανεκλογής

Ως «προσωπική στρατηγική» βλέπουν στην Κουµουνδούρου την προσπάθεια του Κώστα Αρβανίτη να πείσει ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγγραφή του ψηφίσµατος του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδος για το κράτος ∆ικαίου. ∆εν αµφισβητούν ότι συµµετείχε, θεωρούν όµως ότι το διαφήµισε -µε τον τρόπο που το έκανε- για να ανεβάσει προσωπικά τις µετοχές του στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών.