Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά το χωριό του, όπου πήγαιναν µε την οικογένειά του µε κάθε ευκαιρία, ήταν το Καπανδρίτι. Ο βουλευτής της Ν.∆. Βασίλης Οικονόµου µιλάει στο «Secret» για την πολιτική, την οικογένειά του και τα παιδικά του χρόνια, τα οποία -όπως λέει- ήταν «µια γλυκιά ανάµνηση αθωότητας ανάµεσα σε αγαπηµένα πρόσωπα. Μέναµε στην Αθήνα, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο ανεβαίναµε στο Καπανδρίτι, το χωριό µας, λίγο έξω από την Αθήνα. Τα πρόσωπα των παππούδων κυριαρχούσαν και το παιχνίδι στην ύπαιθρο µονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Μετά άρχισε ο αθλητισµός, το σχολείο και οι φίλοι… Ηµουν ένα παιδί της πόλης από µια κλασική ελληνική οικογένεια της λεγόµενης µικροµεσαίας τάξης, µε τις δυσκολίες της, αλλά και τη ζεστασιά της. Μακάρι να µένανε έτσι τα πράγµατα και σήµερα για την κοινωνία µας».

Σπούδασε Νοµική και Φυσική Αγωγή, αλλά τελικά µια εσωτερική παρόρµηση τον ώθησε στην πολιτική. «Του πατέρα µου του άρεσε η πολιτική και κάποια στιγµή εξελέγη νοµαρχιακός σύµβουλος Ανατολικής Αττικής. Ο παππούς µου ήταν κοινοτάρχης του Καπανδριτίου πριν από τη χούντα, αλλά δεν θα έλεγα ότι ανήκω σε µια πολιτική οικογένεια. Από τα µαθητικά µου χρόνια, µετά στο πανεπιστήµιο και έπειτα από νεαρή ηλικία που ασχολήθηκα µε την πολιτική -εξελέγην ως ο νεότερος βουλευτής το 2000, σε ηλικία 32 ετών- είχα τη δική µου πυξίδα και η προσπάθειά µου ήταν να ικανοποιήσω το δικό µου λοφίο, όπως έλεγε και ο Συρανό ντε Μπερζεράκ», εξηγεί ο Βασίλης Οικονόµου στο «S».

Βασίλης Οικονόμου: «Δεν θεωρώ τον εαυτό µου “καλό” πολιτικό και δεν θα τον πρότεινα ως παράδειγµα»

Οµως ο ίδιος χαρακτηρίζει την πορεία του στην πολιτική ανορθόδοξη και εξηγεί γιατί: «Ειδικά τη βασανιστική για την πατρίδα δεκαετία των Μνηµονίων θα µε βρείτε στην πρώτη γραµµή των πολιτικών ανακατατάξεων. Ετσι είµαι όµως εγώ. ∆εν κάθοµαι στα αυγά µου, ούτε κρύβοµαι στα δύσκολα. Και για να πω την αλήθεια, δεν θεωρώ τον εαυτό µου “καλό” πολιτικό και δεν θα τον πρότεινα ως παράδειγµα. Εκανα πάντα νωρίτερα αυτό που θα ερχόταν στα πολιτικά πράγµατα, µε αποτέλεσµα εγώ να τα “ακούω” όλα ή να σηκώνω πολύ µεγαλύτερο πολιτικό βάρος από αυτό που µου αναλογούσε. Γι’ αυτό σας λέω ότι ο “καλός” πολιτικός πρέπει να κάνει τις κινήσεις του όταν είναι ακριβώς η στιγµή και όχι νωρίτερα και βέβαια όχι αργότερα».

«Είμαι περήφανος για τα παιδιά μου»

Είναι πατέρας δύο αγοριών, για τα οποία νιώθει τυχερός. «Είµαι περήφανος για τον Αννίβα, που είναι τώρα 22 ετών, φοιτητής Ιατρικής, πρωταθλητής νέων στη σφαιροβολία και µέλος της εθνικής οµάδας, όπως και για τον Ρωµανό, που είναι 20 ετών, φοιτητής στους ναυπηγούς και αθλητής τριπλούν - και σχεδιαστής µοντέλων, να συµπληρώσω. Είµαι περήφανος, γιατί κάνουν αυτό που θέλουν, είναι παιδιά που σέβονται και εκτιµούν αυτά που έχουν και αγαπάνε τους γονείς τους. Ο Θεός µε έχει κάνει τυχερό να τους έχω και να τους βλέπω να προχωράνε. Το σίγουρο είναι ότι κάθε Σάββατο κάνουµε το τραπέζι µας, για να τα πούµε και να σχολιάσουµε τα πράγµατα. Οταν φέρνουν και τους φίλους τους, χαίροµαι διπλά, γιατί βλέπω τη νέα γενιά να λέει τα δικά της και εκεί καταλαβαίνω ότι σε εµένα έµεινε ο ρόλος της οπισθοφυλακής… Πάντως, η οπισθοφυλακή θα φύγει τελευταία από το πεδίο της µάχης, σας διαβεβαιώ!», λέει ο βουλευτής της Ανατολικής Αττικής.

oikonomou_paidia


Ο αθλητισµός είναι συνυφασµένος µε τη ζωή του. Είτε ως αθλητής του τριπλούν είτε ως επιστήµονας του αθλητισµού είτε ως διδάκτορας µε αντικείµενο το Αθλητικό ∆ίκαιο είτε ως εκλεγµένος στο Συµβούλιο του ΣΕΓΑΣ είτε ως υποστηρικτής του φεστιβάλ «Μεσόγεια», πάντα ήταν µέσα στην αθλητική κοινότητα. Μάλιστα, το πρώτο του βιβλίο αφορά τον «αθλητισµό για όλους και την εξασφάλιση του δικαιώµατος για την ατοµική αξιοποίηση». «Βασίζεται στη διδακτορική µου διατριβή και είναι µια προσπάθεια να περιγράψω τη δικαιολογητική βάση του δικαιώµατος του κάθε ανθρώπου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής µέσω της σωµατικής κίνησης και να απολαύσει µέσω της σωµατικής δραστηριότητάς του την καλύτερη υγεία, την ευεξία και την ευζωία. Είναι ένα δικαίωµα που το περιγράφω, το αναλύω και εξειδικεύω για το πώς η Πολιτεία το καλύπτει νοµοθετικά και συνταγµατικά και ποια περιθώρια υπάρχουν ακόµα για την ολιστική του προσέγγιση. Θα παρουσιάσουµε το βιβλίο στις 12 Μαρτίου, στο “Caravel”, και θα µου κάνουν την τιµή να µιλήσουν για το βιβλίο ο Α. Σκέρτσος, ο Γ. Βρούτσης, ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, Θ. Κατσής, ο πρόεδρος του ∆ΣΑ, ∆. Βερβεσός, και ο καθηγητής του Αθλητικού ∆ικαίου ∆. Παναγιωτόπουλος».