Μεγάλη η μάχη για την ευρωλίστα

Σειρά ευρωβουλευτών έχει να επιδείξει η Θεσσαλονίκη από το 1981, οπότε η χώρα µας µπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ∆ηµήτρη Ευρυγένης, Αντώνης Τρακατέλλης, Μενέλαος Χατζηγεωργίου, Γιάννης Κουκιάδης, Νίκος Βακάλης, Χρήστος Φώλιας, Κρίτων Αρσένης, Γιάννης Τσουκαλάς, Νίκος Παπακυριαζής και πιο πρόσφατα η Μαρία Σπυράκη και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ποιος από όλους αυτούς άφησε εποχή είναι δύσκολο να ειπωθεί, όµως σίγουρα ο µετέπειτα υπουργός Χρήστος Φώλιας, ο ∆ηµήτρης Ευρυγένης, ως ο πρώτος Θεσσαλονικιός ευρωβουλευτής, και ο Αντώνης Τρακατέλλης, που έκανε µάλιστα και τρεις θητείες, είναι από τα ονόµατα που έχουν µείνει στην Ιστορία.

Ποιοι θα τους ακολουθήσουν στις εκλογές του 2024 είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι ζυµώσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά ακόµη δεν φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα ονόµατα. Στη Ν.∆. η συζήτηση καλά κρατεί, αλλά µέχρι στιγµής ο µόνος σίγουρος µπορεί να θεωρηθεί ο Θανάσης Εξαδάκτυλος. Ο σηµερινός πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι αναγνωρίσιµος, έχει γνώσεις, θεωρείται του µητσοτακικού κλίµατος και η υποψηφιότητά του έχει κλειδώσει. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το όνοµα της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, που όλα δείχνουν ότι και αυτή θα είναι στην ευρωλίστα. Και το Μέγαρο Μαξίµου τη θέλει, ενώ και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις. Θα καλύψει τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και του ποντιακού Ελληνισµού, ενώ έχει κοµµατική προέλευση από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου φαίνεται ότι δεν είναι στα ονόµατα που θα συµπεριληφθούν, ενώ, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να είναι εντός λίστας ο Παραολυµπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, που έχει αναφορές στη Θεσσαλονίκη. Από το ΠΑΣΟΚ κλειδωµένη είναι η υποψηφιότητα του µετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου. Βγήκε πρώτος σε σταυρούς µε τον συνδυασµό του Στέλιου Αγγελούδη, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και την προηγούµενη φορά, ενώ σηµατοδοτεί και τη σηµασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ στα θέµατα της κλιµατικής αλλαγής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγµατα είναι ακόµη ρευστά, καθώς πρέπει να δούµε τις µετασυνεδριακές εξελίξεις. Ακούγεται, πάντως, πολύ έντονα το όνοµα της εκπροσώπου Τύπου, ∆ώρας Αυγέρη, που είναι δηµοσιογράφος και πρώην βουλευτής, καθώς είχε εκλεγεί το 2019 ως δεύτερη βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης και έχασε την επανεκλογή της το 2023 για µερικές δεκάδες ψήφους.


Αρχαία Ελλάδα θυµίζουν οι εκδηλώσεις του ∆ιαµαντή Γκολιδάκη µε τίτλο «Μίλα µε τον βουλευτή σου»…

Τα πρώτα συννεφάκια

Οι πολλές επισκέψεις που σας λέγαµε πρόσφατα ότι κάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Θεσσαλονίκη για να επιβλέψει πώς πάνε τα έργα φέρνουν και τους πρώτους προβληµατισµούς. Ο λόγος για τη χαµηλή στήριξη που εισπράττει το Flyover, αλλά και τις παρεµβάσεις που κάνει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών για το συγκεκριµένο έργο. Ετσι τα ραντάρ µας έχουν πιάσει µερικά πρώτα συννεφάκια, ιδιαίτερα προς τους αυτοδιοικητικούς που δεν βάζουν πλάτη…


Ενα σηµαντικό εκπαιδευτικό ίδρυµα για τη Θεσσαλονίκη συµπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την εγκατάστασή του στην πόλη. Ο λόγος για το κολέγιο Αnatolia, που ετοιµάζει φέτος µια σειρά εκδηλώσεων για να τιµήσει τη σχετική επέτειο. Ενισχύοντας και τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις.

Υψηλά

Καλή η αξιολόγηση που έχει µέχρι στιγµής η Αννα Ευθυµίου. Μπορεί στο παρελθόν να βρέθηκε στο µάτι του κυκλώνα για την υπόθεση µε τον ΕΦΚΑ, αλλά από τότε και µετά η Θεσσαλονικιά βουλευτής περνά µε καλούς βαθµούς τις εξετάσεις. Και η συµµετοχή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συµβουλίου της Ευρώπης κρίνεται πολύ καλή και η στάση της στον γάµο των οµοφύλων ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική για την κυβέρνηση. Γενικά εισπράττει υψηλή βαθµολογία.

Τραύματα

Μπορεί η δύναµη των «πράσινων» δυνάµεων στην ΠΕ∆ Κεντρικής Μακεδονίας να αυξήθηκε, όµως η µάχη που δόθηκε πριν από τρεις εβδοµάδες άφησε πίσω της µικρά έως µεγάλα τραύµατα. Σας είπαµε ήδη ότι ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δεν στήριξε τον Σίµο ∆ανιηλίδη και έκλεισε το µάτι στον «γαλάζιο» Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ακούγεται, δε ,ότι και η δήµαρχος Καλαµαριάς, Χρύσα Αράπογλου, δεν στήριξε φουλ τον ∆ανιηλίδη…

Στήριξη

Ο Νίκος Ταχιάος µπορεί να τα λέει συχνά µε τους τοπικούς φορείς έξω από τα δόντια, αλλά τις περισσότερες φορές σε ό,τι αφορά στα λεγόµενά του έχει δίκιο. Το γεγονός ότι αποτελεί τον µοναδικό εκπρόσωπο της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση για τα φλέγοντα θέµατα των έργων της πόλης µιλά από µόνο του. Αφήστε που, όπως φαίνεται, έχει και την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού για τα της Θεσσαλονίκης.

Προσιτός

Απλός, προσιτός και παντού. Αυτός είναι ο τίτλος για τον νέο µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο. Ο νέος δεσπότης της πόλης κυκλοφορεί στους δρόµους, µιλά µε τους πολίτες και πηγαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις όπου καλείται. Ανοίγοντας έτσι, ύστερα από καιρό, την αγκαλιά της Εκκλησίας.

Πλωτό

Ενδιαφέρουσα η πρόταση που έκανε ο Κώστας Γκιουλέκας για το αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται πλέον για προστασία στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Ο «γαλάζιος» βουλευτής πρότεινε να µείνει για πάντα στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να γίνει ένα µόνιµο πλωτό µουσείο. Το ότι το «Βέλος» έχει δεχτεί ήδη 270.000 επισκέπτες «µιλά» υπέρ της πρότασης…

Απόσταση

Ενα µίνι αντάρτικο προς τον Στέφανο Κασσελάκη το έκανε η Κατερίνα Νοτοπούλου, που βγήκε καθαρά υπέρ της Ολγας Γεροβασίλη στη µάχη που πήγε να δοθεί στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά η µάχη δεν δόθηκε και η Θεσσαλονικιά πρώτη βουλευτής σε σταυρούς του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης βρέθηκε µάλλον στον αέρα. Εγινε κάποια µάλλον κοινωνική προσέγγιση µε τον Κασσελάκη κατά την παρουσία της το βράδυ της Κυριακής στη σύναξη που έγινε σε µπαρ στην Αθήνα, όπου υπήρξε και ένα τετ-α-τετ των δύο, αλλά η απόσταση που τους χωρίζει είναι προς το παρόν δεδοµένη.