Η θλιβερή εξαίρεση της ΓΣΕΕ

Την Τετάρτη το πρωί πραγµατοποιήθηκαν δύο µεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Α∆Ε∆Υ και το ΠΑΜΕ. Στο επίκεντρο ήταν, φυσικά, ζητήµατα που σχετίζονται µε θέµατα οικονοµίας, ωστόσο η συµπλήρωση ακριβώς ενός έτους από το τραγικό δυστύχηµα των Τεµπών ουσιαστικά επισκίαζε τα πάντα. Οι εκδηλώσεις ήταν µαζικές, και µάλιστα ήταν έντονη η παρουσία της νεολαίας. Θλιβερή εξαίρεση η ΓΣΕΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, η οποία αρνήθηκε να συµµετάσχει και για τα µάτια του κόσµου θα διοργανώσει µια απεργία στα µέσα Απριλίου. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι σαφές πως είναι στον κόσµο της και το µόνο που την ενδιαφέρει είναι η νοµή της εξουσίας και διόλου η εκπροσώπηση των εργαζοµένων. Ας ελπίσουµε ότι αυτό σύντοµα θα αλλάξει και οι εργαζόµενοι θα έχουν τους συνδικαλιστές που τους αξίζουν και όχι απλώς µια συνδικαλιστική νοµενκλατούρα, που υπάρχει για να απολαµβάνει τα προνόµια της εξουσίας της.

Ευτυχώς είναι ο Ιερώνυμος

Η ιστορία µε τους ιερείς που αποδοκιµάζουν εντός των ναών βουλευτές που ψήφισαν τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών µπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Η σχετική συζήτηση πήρε µεγάλη δηµοσιότητα µε όσα έγιναν εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη. Το ενδιαφέρον είναι ότι πάρα πολλοί ιεράρχες επικοινώνησαν µε τον κ. Χρηστίδη για να του εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ενώ το σηµαντικότερο από όλα είναι η επίσηµη αντίδραση του κ. Ιερώνυµου. Ο,τι κι αν λέγεται, είναι πάρα πολύ σηµαντικό πως επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ο κ. Ιερώνυµος. Και το είδαµε σε ουκ ολίγες περιστάσεις. Και µόνο η στάση που είχε στο θέµα των εµβολίων λέει πάρα πολλά...

Προσφορά

Mια σηµαντική δωρεά, ύψους 200.000 ευρώ, µαθαίνω ότι έκαναν στο ίδρυµα «ΕΛΠΙ∆Α» οι κύριοι Μπάκος και Καϋµενάκης, ενδεικτική και της στενής σχέσης µε την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επέλεξαν να στηρίξουν το ίδρυµα, που κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς να το διαφηµίσουν.

Η παγίδα και η αντίφαση

Η µόνιµη συζήτηση που υπάρχει µετά τις εθνικές εκλογές είναι πως στη χώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπολίτευση. Ιδίως µετά την αποχώρηση Τσίπρα από την προεδρία και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αξιωµατική αντιπολίτευση, στις δηµοσκοπήσεις είναι πολύ χαµηλά. Αρα τα φώτα στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι, ωστόσο, αναλυτές και σχολιαστές που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση σχεδόν απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει οτιδήποτε φέρνει η κυβέρνηση. Λες και είναι υποστύλωµα της Ν.∆. Ευτυχώς, ο Ανδρουλάκης έχει φύγει από αυτή την παγίδα και έχει πάρει σαφέστατες αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές.

Παρέα

∆εν ξέρω αν Ιστορία γράφουν οι παρέες, πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης και ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασµού της «Νέας Αριστεράς», Γ. Σακελλαρίδης, ήταν µια ωραία παρέα την Τρίτη το βράδυ σε µπαρ της Βουκουρεστίου, µετά την κοινή τους συµµετοχή σε παρουσίαση βιβλίου.

Quiz: Λίγο παλιό, αλλά καλό: Ποιος κορυφαίος συνδικαλιστής πέρασε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Ντουµπάι;

Κολακευτικά λόγια

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τότε που έφυγε από την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο του 2019, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το Ραδιοµέγαρο της ΕΡΤ και φυσικά δεν είχε δώσει συνέντευξη. ∆εν αναφερόµαστε στα debates των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε προσωπική συνέντευξη. Την «παράδοση» αυτή έσπασε ο Στέφανος Κασσελάκης, και µάλιστα σε σύντοµο διάστηµα έχει δώσει ήδη δύο συνεντεύξεις στη δηµόσια τηλεόραση. Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να µιλήσει µε πολύ κολακευτικά σχόλια για τη δουλειά που γίνεται στην ΕΡΤ, αλλάζοντας εντελώς τη λογική µε την οποία αντιµετώπιζε το κόµµα του τα δηµόσια Μέσα όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση.

Ούτε ο θυρωρός…

Εκτός του Νίκου Παππά, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που έχουν εξοργίσει περισσότερο από όλα τον Αλέξη Τσίπρα µε τη στάση τους απέναντί του. Ο λόγος για τους Γιάννη Μπουρνού και Νίκο Καρανίκα, για τους οποίους από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού παρέπεµπαν στην περίφηµη ρήση του Κατσιφάρα για τον Παπανδρέου, πως «αν δεν υπήρχε, δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους».

Εμπειρία


∆εδοµένων των πολλαπλών εσωτερικών προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, είναι ευχής έργο που τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. έχει αναλάβει ο Γιάννης Κουτσούκος. Ο πολύπειρος πρώην βουλευτής διαχειρίζεται µε επιτυχία τις δυσκολίες που προκύπτουν, ενώ είναι σηµαντικό πως συνοµιλεί σε καθηµερινή βάση µε όλους τους βουλευτές και προλαβαίνει πιθανές κρίσεις που πάνε να δηµιουργηθούν.

Παρελθόν

∆εύτερη παρέµβαση σε λιγότερο από δέκα ηµέρες θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριµένα, σήµερα το πρωί θα µιλήσει στο συνέδριο της «Καθηµερινής» για τα 50 χρόνια της µεταπολίτευσης. Στη συνοµιλία που θα έχει, ωστόσο, µε τη συνάδελφο Ξένια Κουναλάκη έχει συµφωνηθεί να µην υπάρχει καµία αναφορά στα τρέχοντα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχοµένως κάποια γενική τοποθέτηση. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να ασχοληθεί ξανά µε τον Κασσελάκη έως τις ευρωεκλογές.