Γκρίνια, μπράβο και… δύο καρπούζια

Σχόλια και γκρίνιες ακούνε όσοι βουλευτές απείχαν από την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια, οι άλλοι που το στήριξαν και εκείνοι που το καταψήφισαν. Ολοι πάντως τα ακούνε... από τους ψηφοφόρους τους, που διαµαρτύρονται ή επιβραβεύουν τη θέση που έχουν πάρει οι «γαλάζιοι» βουλευτές, ειδικά της επαρχίας, απέναντι στο νοµοσχέδιο.

Ενας ορεινός βουλευτής σχολίαζε πως την εποµένη που ψήφισε υπέρ του νόµου ο πατήρ της περιοχής του ζήτησε να τον δει για να του τα ψάλει!

Οπως έλεγε ο βουλευτής, «µου είπε πως αυτά που ψηφίσατε για να παντρεύονται οι οµόφυλοι είναι απαράδεκτα και ντροπή! Και τον ρώτησα: “Καλά, δεν έχεις τίποτα να πεις για τους δικούς σου;”. “Ποιους δικούς µου;”, ρωτά ο πάτερ, “σε ποιους δικούς µου;”. “Στους δικούς σας, που είναι και πολλοί οι οµόφυλοι που βρίσκονται στους κόλπους της Εκκλησίας, δεν έχετε να πείτε κάτι;”. Κατάπιε τη γλώσσα του ο ιερέας και έφυγε τρέχοντας...».

Aλλος Νεοδηµοκράτης βουλευτής περιέγραφε την αντίθετη εικόνα... Ο συγκεκριµένος καταψήφισε και αποθεώθηκε από την τοπική εκκλησία του. «Μπορώ να κυκλοφορώ µε το κεφάλι ψηλά. Η πίεση που µας ασκήθηκε από τον κόσµο ήταν αφόρητη. Φανταστείτε να ψήφιζα υπέρ... Την κατάρα του µητροπολίτη θα είχα και θα ζούσα επίγεια κόλαση. ∆εν µπορούσα ούτε να απέχω. Ξεκάθαρη θέση κατά και τέλος». Ο τρίτος βουλευτής της παρέας, που απείχε, µοιράστηκε τον πόνο του µε την οµάδα. «Εγώ προσπάθησα να κρατήσω τις ισορροπίες µε Εκκλησία και Μαξίµου...», για να σχολιάσει ο διπλανός του: «Εσύ θέλεις και τα δύο καρπούζια στην ίδια µασχάλη».

Τρικυµία εν κρανίω ή η βλακεία σε όλο της το µεγαλείο... ήταν η απορία βουλευτών για υπουργό της κυβέρνησης. Σε πολλούς έχει δηµιουργήσει αντιπάθειες και κρατάνε αποστάσεις.

Κόντρα για το IRIS

Το σύστηµα πληρωµών IRIS ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Το θέµα έφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος. Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισήµανε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη πως το συγκεκριµένο σύστηµα δεν θα έχει τραπεζικές χρεώσεις - κάτι όµως που τελικά διαψεύδεται. Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονοµικών, τα πήρε... «∆εν παραπλανήσαµε κανέναν», είπε επισηµαίνοντας πως «σήµερα που µιλάµε τα υπόλοιπα συστήµατα συναλλαγών ήταν και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες ακριβότερα από το IRIS», ενώ τόνισε πως «το IRIS σήµερα είναι µια φθηνή υπηρεσία και είναι ένα σύστηµα χωρίς προµήθειες από πολίτη σε πολίτη, χωρίς προµήθεια όταν συναλλάσσεται µε έναν έµπορο και την πιο φθηνή προµήθεια όταν συναλλάσσονται δύο επαγγελµατίες µεταξύ τους».

Φλουρί με δώρο

Μπουφές, για να ευχηθούν «καλή χρονιά» -µαζί µε την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την κοπή πίτας για το 2024-, είχε στηθεί στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή. Τα µπιφτεκάκια και τα σουβλάκια είχαν την τιµητική τους, µε τους συνεργάτες του κόµµατος και υπαλλήλους να πηγαινοφέρνουν πιατέλες. Η πίτα είχε και φλουρί και µάλιστα µε δώρο... ένα αρκετά γενναίο χρηµατικό ποσό. Το φλουρί έπεσε στον νέο βουλευτή και στενό συνεργάτη του προέδρου, Βασίλη Γραµµένο, που ήταν γραφτό να είναι ο τυχερός. Προς τιµήν του, το χρηµατικό ποσό δεν το δέχτηκε!

Ειδικά στο υπουργείο του δεν πολυεµφανίζεται και προτιµά τα ταξίδια στο εξωτερικό και επαφές εκτός, καθώς έχει βλέψεις υψηλές.

Ενημέρωση

Πηγαδάκι... ενηµέρωσης πετύχαµε στο Καφενείο µε τον ΥΠ.ΕΞ., Νίκο ∆ένδια, και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας. Οι δύο άνδρες µαζί µε τους βουλευτές και πρώην υπουργούς Στέφανο Γκίκα, ∆ιονύση Χατζηδάκη, Νικήτα Κακλαµάνη, Φώντα Μπαραλιάκο, ∆ιονύση Ακτύπη, Γιάννη Λαµπρόπουλο και τον υφυπουργό Γιάννη Παππά συζήτησαν µε την ηγεσία του Αµυνας σχετικά µε τις περιοδείες που ετοιµάζει ο κ. ∆ένδιας σε όλη την Ελλάδα. Περιοδείες µε πολλαπλό χαρακτήρα και µηνύµατα, ειδικά στα ∆ωδεκάνησα. Μάλιστα, ο Γ. Παππάς έχει ήδη προγραµµατίσει και ετοιµάζει την πρώτη κοινή επίσκεψη του Ναυτιλίας και του Αµυνας στο Καστελλόριζο.

Κάλεσμα γνωριμίας

Γέφυρες επικοινωνίας επιχειρεί να ρίξει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης µε τους ανθρώπους της δηµοσιογραφίας, για να γνωριστούν καλύτερα. Ο βουλευτής Επικρατείας, νοµικός στο επάγγελµα, έχει δώσει µαχητικό «παρών» σε πάρα πολλά νοµοσχέδια, όντας µάλιστα ο αντ’ αυτού του προέδρου. Ο κ. Σαράκης λοιπόν άκουσε, έµαθε, είδε και κάλεσε τους συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ σε µια συνάντηση γνωριµίας... όπως έκαναν τον παλιό, καλό καιρό πολλοί πολιτικοί, είτε νέοι είτε εµπειρότεροι. Την ερχόµενη εβδοµάδα ο βουλευτής έχει οργανώσει έξοδο, για να ακούσει από τους δηµοσιογράφους απόψεις, γνώµες και, φυσικά, κριτική!

Σε φόρμα

Συνήθως, όταν οι µπαµπάδες περιµένουν το πρώτο τους παιδί, µαζί µε την κοιλιά της συζύγου τους φουσκώνει και η δική τους, αφού τρώνε για δύο! Ο συγκεκριµένος υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης, που απέκτησε ένα αγοράκι την ηµέρα των Χριστουγέννων µαζί µε την αγαπηµένη του, Ειρήνη Σαράντη, όχι µόνο δεν πήρε κιλά, αλλά έχασε -και µάλιστα αρκετά-, σε σηµείο που άλλαξε και νούµερο στα σακάκια του. ∆ιατηρείται σε υψηλού επιπέδου φόρµα και ακολουθεί πρωτεϊνική διατροφή τώρα που σηκώνει τα οικογενειακά βάρη!

Κατάλληλος για να… σβήνει φωτιές

Γκάλοπ κοινοβουλευτικό µεταξύ τους διεξήγαγαν αρκετοί βουλευτές σε πηγαδάκια του δηµοκρατικού τόξου, µε θέµα «Ποιος είναι ο καταλληλότερος για αντιπρόεδρος της Βουλής», που ξέρει να αποκρούει τα πυρά και να σβήνει τις φωτιές που ανάβουν στην Ολοµέλεια ειδικά µεταξύ των µικρών κοµµάτων. «Κατάλληλος αντιπρόεδρος στην κατάλληλη θέση και στιγµή» ψηφίστηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, που, όταν αναλαµβάνει καθήκοντα στην έδρα, δίνει ρεσιτάλ. Στην κόντρα «Σπαρτιατών» και «Νίκης» για το ποιο κόµµα είναι περισσότερο χριστιανικό από το άλλο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος κράτησε το επίπεδο για να µην πέσει και έβαλε τους αντιπάλους στις θέσεις τους!